Jämför flera mäklare när du ska sälja

25 januari, 2019
Mäklare visar bostad

Bostad

För att du ska få din bostad såld till det högsta priset bör du anlita en mäklare. Kostnaden för att anlita en mäklare kan skilja sig kraftigt åt så ta in flera offerter, jämför mäklarna och välj den billigaste. Du kan spara tiotusentals kronor på att jämföra mäklare.

Det är inte lätt att sälja en bostad utan professionell hjälp. Många säljare anlitar därför mäklare för att få hjälp med försäljningen. Mäklaren hjälper dig som säljare med alltifrån att stajla bostaden till att skriva bostadsbeskrivning. En mäklare vet vad som krävs för att du ska få ut så mycket pengar som möjligt för bostaden du säljer.

Att anlita en mäklare är dock inte gratis. En mäklare kan ta betalat på flera olika sätt. Antingen en viss procents provision på köpeskillingen, fast pris eller trappstegsmodellen som är en blandning av fast pris och provision.

Kostnaden att anlita en mäklare kan skilja sig kraftigt åt mellan olika mäklare och mäklarbyråer. För en och samma bostad kan det skilja tiotusentals kronor mellan olika mäklare.

Innan du säljer din bostad bör du ta in offerter från flera olika mäklare och jämföra mäklarna och priserna åt. Välj en mäklare du känner dig nöjd med och som erbjuder dig det lägsta priset. Genom att välja den billigaste mäklaren kan du spara cirka 31 000 kronor på din bostadsförsäljning.

Se hur mycket du kan spara på att välja den billigaste mäklaren

kr
%
%

Du kan spara

577 kr

per vecka

2 500 kr

per månad

30 000 kr

per år

  • Vecka
  • Månad
  • År

Så gör du för att hitta en prisvärd mäklare

  1. Ta in offerter från flera mäklare. Börja med att ta in offerter från flera mäklare för att ta reda på vad mäklarna tar betalat. Du tar enkelt in flera offerter genom tjänsten HittaMäklare.
  2. Jämför och träffa mäklarna. När du fått in flera offerter ska du jämföra dem och boka träff med aktuella mäklare. På så vis kan du få en bra bild av de olika mäklarna och hur mycket de tror du kan få för bostaden.
  3. Välj den mäklaren som känns bäst. När du hittat bra kandidater som du känner dig nöjd med väljer du den som är billigast.

Rekommenderad tjänst som jämför offerter från fler mäklare

  • Jämför mäklare i ditt område
  • Endast auktoriserade mäklare
  • Tjänsten är gratis
Gå till Hittamäklare

Vanliga frågor om mäklare


Så har vi räknat

Bakgrund

Uträkningen är baserad på hur mycket olika mäklare tar betalt för en etta på 31 kvadratmeter på Kungsholmen.

  • Mäklararvodet för att sälja en bostadsrätt kan variera mellan 39 000 kr och 70 000 kr. 1

Uträkningar

Faktorer Uträkning
Skillnad mellan dyraste och billigaste mäklaren 70 000 kr - 39 000 kr = 31 000 kr

Slutsats

Du kan spara 31 000 kronor på att välja den billigaste mäklaren när du ska sälja din bostad.

Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@spartips.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *