Torka dina kläder på ställning

28 november, 2018
En bild på tvätt som hänger på tork

Bostad

Att torka kläderna i torktumlare är både bekvämt och går fort. Nackdelen med att använda torktumlaren är dock att det sliter väldigt mycket på kläderna, dessutom kostar det en hel del pengar. Om du istället börjar torka kläderna på ställning kan du spara tusentals kronor varje år.

I var och varannan svensk tvättstuga finns en torktumlare. Att torktumla kläderna är bekvämt och det går fort att få allting torrt. Det är däremot inte det billigaste alternativet och dessutom sliter det på kläderna.

Att torka kläder i en torktumlare kostar i genomsnitt nio kronor vilket i sig kanske inte låter så mycket men tänk då även på att vi svenskar tvättar omkring 200 maskiner om året. Om all den tvätten torkas i en torktumlare blir det i slutändan mycket pengar som läggs på att bara få tvätten torr.

Ett alternativ som är bättre för både kläderna och din plånbok är att låta tvätten torka på ställning. Genom att låta tvätten torka på tvättställning istället för i torktumlare kan du spara 1 800 kronor om året.

Se hur mycket du kan spara på att torka kläderna på ställning

gånger / vecka

Du kan spara

36 kr

per vecka

156 kr

per månad

1 872 kr

per år

  • Vecka
  • Månad
  • År

Så sparar du pengar när du tvättar

Förutom att låta bli torktumlaren finns det flera sätt du kan spara pengar på när du tvättar.

  • Tvätta enbart fulla maskiner. En halvfull tvättmaskin förbrukar nästan lika mycket energi som en full maskin. Om du kan halvera antalet tvättar genom att enbart tvätta fulla maskiner kan du spara pengar. Dessutom sparar du tid då du inte behöver stå i tvättstugan var och varannan dag.
  • Tvätta bara smutsiga plagg. Ett misstag många gör är att de tvättar kläder som inte är smutsiga. Det kostar inte bara pengar att låta tvättmaskinerna gå hela tiden, kläderna slits dessutom mycket fortare. En t-shirt behöver inte vara smutsig bara för att den har använts en gång. Många gånger räcker det med att låta den vädras.
  • Dosera inte för mycket tvättmedel. Många svenskar doserar mer tvättmedel än nödvändigt vilket leder till extra tvättmedelskostnader. Att dosera mer tvättmedel än man behöver gör dock inte kläderna renare, det skummar bara mer i tvättmaskinen.

Vanliga frågor om att tvätta


Så har vi räknat

Bakgrund

Uträkningen är endast baserad på elkostnaden för att använda en torktumlare. Vi har inte tagit hänsyn till kostnaden för att köpa en torktumlare och en tvättställning.

  • Genomsnittssvensken tvättar 200 maskiner per år. 1
  • Elkostnaden för att torka tvätt i en torktumlare är 9 kronor per gång. 2

Uträkningar

Faktorer Uträkning
Kostnad per torkning 1,5 kr x 6 kg = 9 kr
Årlig totalkostnad torkning torktumlare 9 kr x 200 tvättar = 1 800 kr

Slutsats

Om du lufttorkar dina kläder istället för att torka dem i torktumlare kan du spara cirka 1 800 kronor per år.

Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@spartips.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *