illustration av man och kvinna som stiger ut från en mobil och använder megafon för att få ut budskap.Visste du att många operatörer erbjuder så kallad tipsrabatt? Du kan alltså få ett billigare abonnemang genom att värva vänner. Bild: Julia Tim/Shutterstock.com

Telekom

Flera mobiloperatörer erbjuder rabatt på månadsavgiften på mobilabonnemang och/eller mobilt bredband om du värvar en kompis eller familjemedlem. Det kanske inte rör sig om några större summor för varje värvning, men tipsar du tillräckligt många finns det en hel del pengar att spara varje månad. Här berättar vi vilka operatörer som erbjuder tipsrabatt, hur du går till väga för att använda den, och hur mycket du faktiskt kan tjäna.

Så värvar du vänner och får ett billigare abonnemang

Eftersom det inte är alla operatörer som erbjuder tipsrabatt måste du först kolla upp vad som gäller hos din operatör. Kan du få rabatt genom att värva en vän till samma operatör ska du leta efter de exakta instruktionerna för hur en värvning går till just hos dem. Tillvägagångssättet skiljer sig nämligen något mellan olika operatörer.

Tänk på! Läs operatörens villkor när det gäller tipsrabatten. Till exempel om det finns några begränsningar för hur många du får värva, om din värvade vän måste vara kund en viss tid innan du får din bonus och vad som händer om din vän säger upp abonnemanget under den första månaden.

Du kan till exempel behöva logga in på Mina sidor på operatörens hemsida och hämta en tipslänk som du ger till personen eller personerna du vill värva. Men det kan även vara personen du värvar som ska ange ditt telefonnummer när hen lägger sin beställning. Ett tredje scenario är att du fyller i ett formulär på operatörens hemsida där du anger ditt kundnummer och telefonnumret till din kompis som ska bli kund.

Hur mycket pengar kan jag spara genom att värva en vän?

Exakt hur mycket pengar just du kan spara på ditt abonnemang genom att värva vänner beror på hur stor rabatt din operatör erbjuder, om det är en tidsbestämd rabatt och så klart hur många vänner du lyckas värva. Tellus Mobil, som ger dig en helt avgiftsfri månad om du får en vän att bli kund, har gjort en bra sammanställning av hur snittkostnaden/månad sjunker med ett visst antal värvningar/år. Se exemplet nedan.

Exempel! För Tellus mobilabonnemang med 100 GB surf ligger ordinarie pris på 345 kronor, men med bara en värvning/år landar fakturan i stället på 316 kronor, och med fem värvningar kommer du ner till 201 kronor. Du kan värva vänner och bekanta hur många gånger du vill. Så har du många i din närhet som är i behov av en ny operatör kan du teoretiskt sett tipsa dig till ett helt gratis abonnemang.

Hos andra operatörer ger en värvning en viss rabatt på abonnemangsavgiften varje månad så länge som din kompis är kund. Men även i detta fall går det ju i teorin att nolla sin mobilräkning om du lyckas värva tillräckligt många. Rabatterna ligger ofta på mellan 10 och 50 kronor, men ju större rabatten är, desto större är sannolikheten att den bara gäller för en månad eller att det finns begränsningar för hur många värvningar du får göra.

Hos till exempel Chili Mobil får du 20 kronor rabatt varje månad genom en värvning. Det låter kanske inte så mycket, men det blir ändå 240 kronor på ett år som du ju kan lägga på något roligare än en mobilräkning. Och hos Chili kan du dessutom göra hur många värvningar du vill. 

Här får du rabatt om du värvar en vän

Det är fler operatörer än vad man kanske kan tro som erbjuder rabatt på månadsavgiften om du får en vän eller familjemedlem att teckna abonnemang hos ”din”  operatör. Vi har redan nämnt ett par av dem högre upp på sidan, men i tabellen här nedanför listar vi samtliga. Du ser även operatörernas olika villkor gällande värvning.

OperatörRabatt/värvningRabatten gällerMax antal värvningar
Chili20 kronorVarje månadObegränsat
Fello1 månadsavgift1 månadObegränsat
Fibio10 kronorVarje månadObegränsat
Karma Mobil50 kronor1 månad5
Tellus Mobil1 månadsavgift1 månadObegränsat
Vimla10 kronorVarje månadObegränsat

Vanliga frågor om att värva vänner för att få billigare abonnemang

Kan jag värva hur många jag vill till min operatör?

Vissa operatörer har begränsningar för antalet värvningar du får göra, men hos de flesta får du värva hur många du vill.

Hur stor rabatt kan jag få på abonnemanget genom att värva en vän?

Hur stor tipsrabatt du kan få varierar mellan olika operatörer. Lite längre upp på sidan ser du vilken rabatt operatörerna erbjuder och hur många gånger du kan utnyttja den.

Kan man få gratis abonnemang genom att värva vänner?

Hos vissa operatörer skulle du teoretiskt sett kunna värva så många vänner att ditt abonnemang blir helt gratis.

Gäller tipsrabatten bara för mobilabonnemang?

Chili Mobils tipsrabatt gäller både för mobilabonnemang och mobilt bredband, men hos Fibio framgår det inte lika tydligt vad som gäller. Dubbelkolla med din operatör för säkerhets skull.

Hur får jag Vimlas tipslänk?

Du får Vimlas tipslänk genom att logga in på Mina sidor. Det gäller även hos de andra operatörerna som erbjuder tipslänkar.