Ett par sitter vid bord med sina mobiler.Genom att samla familj eller vänner i ett och samma abonnemang går det i många fall att sänka månadskostnaden per person. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Telekom

Visste du att det kan bli billigare att samla flera användare i ett familjeabonnemang än att att varje familjemedlem ska ha ett eget? Hos många operatörer blir månadsavgiften lägre ju fler ni är som delar på abonnemanget, och det är dessutom en smidigare lösning eftersom allt samlas på en enda faktura. Här går vi igenom allt du behöver veta om familjeabonnemang och hur mycket man kan tjäna på att skaffa ett.

Därför kan det löna sig att skaffa ett familjeabonnemang

Funderar hela familjen på att teckna mobilabonnemang, kanske även barnen som precis fått sina första mobiltelefoner? Då kan det vara värt att teckna ett familjeabonnemang. Ja, det kallas så även om det sällan finns några krav på att medlemmarna måste bo ihop eller ens vara släkt.

Hos operatörerna som erbjuder familjeabonnemang blir månadskostnaden per person nämligen i regel lägre ju fler användare som man lägger till i huvudabonnemanget. Men det finns fler fördelar med att samla familjen i samma abonnemang än lägre priser. Här nedanför ser du några exempel.

Fördelar med familjeabonnemang

  • Ni har bara en faktura att hålla reda på.
  • Ni kan (i vissa fall) dela surf med varandra.
  • Vem som helst kan ingå i abonnemanget, inte bara familjemedlemmar.
  • Lättare att hålla koll på hur barnen använder internet.

Hur mycket kan man tjäna på att samla familjen i ett abonnemang?

Hur mycket man kan tjäna på att skaffa familjeabonnemang i stället för att alla ska ha varsitt beror på vilken operatör i har, hur många ni är och hur mycket surf ni vill ska ingå i abonnemanget. I exemplet nedanför har vi jämfört ett familjeabonnemang från Comviq, en mellanstor operatör, med ett ”vanligt” abonnemang med liknande surfmängd från lågprisoperatören Hallon. 

Exempel! Hos Comviq kostar ett familjeabonnemang för fyra personer totalt 710 kronor/månad, vilket blir cirka 178 kronor per person. Alla användare får 30 GB surf var. Hallons vanliga abonnemang med 25 GB surf kostar 249 kronor/månad och person. Det är visserligen exklusive eventuella barn-, student- och seniorrabatter.

Blir det alltid billigare att skaffa ett familjeabonnemang?

Nej, det behöver inte alltid bli billigare att skaffa ett familjeabonnemang än separata abonnemang. Känner ni att ni skulle klara er på lågprisoperatörernas erbjudanden och kanske inte har så stora surfbehov kan ni snarare tjäna på att teckna separata mobilabonnemang hos någon av dem i stället för att teckna ett familjeabonnemang hos någon av de större operatörerna.

Jämför därför alltid priserna på familjeabonnemang med priserna på de ”vanliga” mobilabonnemangen för att se vad som blir billigast just för er.

Så skaffar du ett familjeabonnemang

Exakt hur du går till väga för att skaffa ett familjeabonnemang kan skilja sig något beroende på vilken operatör du har, men här nedanför ser du på ett ungefär hur det hela går till.

Skaffa abonnemang för hela familjen: 4 enkla steg

  1. Beställ ett huvudabonnemang via operatörens hemsida. Börja med att gå till operatörens hemsida och skaffa ett mobilabonnemang, det vill säga ett huvudabonnemang, som gör dig till huvudägare. Som huvudägare kan du sedan lägga till ett antal användare, antingen direkt när du skaffar abonnemanget eller vid ett senare tillfälle.
  2. Välj surfmängd till familjeabonnemanget. När det är dags att välja surf gäller det att tänka till och kolla upp operatörens villkor. Hos vissa får man nämligen dela på den surf som ingår i huvudabonnemanget, medan man hos andra får en helt egen surfpott. Ska alla användare dela på surfen gäller det att inte ta för lite, utan här kan det kanske till och med löna sig att slå till på obegränsad surf. 
  3. Välj nya eller ange befintliga telefonnummer till alla användare. Eftersom alla användare får egna telefonnummer får du nu fylla i vilka som vill ha nya nummer och vilka som ska behålla sitt befintliga.
  4. Ange dina personuppgifter och skicka in beställningen. När ni känner er nöjda med familjeabonnemanget är det bara för dig som huvudägare att fylla i dina person- och kontaktuppgifter och skicka in beställningen.

Mer komplicerat än så ska det inte vara!

Vilka operatörer erbjuder familjeabonnemang?

Det är som sagt inte alla operatörer som erbjuder abonnemang för hela familjen, men det är ändå fler än man kanske kan tro. I tabellen nedan ser du vilka de är, hur många extra användare du kan lägga till och om surfen delas eller om varje användare får samma pott som ingår i huvudabonnemanget.

OperatörMax antal extra användareSurfvillkor
Telia9Alla får den surfpott som ingår i huvudabonnemanget
Telenor7Alla delar på surfen
Tele29Alla får fri surf
Tre5Alla delar på surfen
Comviq6Extra användare får 30 GB var
Fibio8Alla får fri surf
Tellus Mobil7Alla får den surfpott som ingår i huvudabonnemanget

Visste du? Har ni Tele2:s familjeabonnemang och valt alternativet Obegränsat Snabbast ingår ett tilläggsabonnemang till Apple Watch eller Samsung Galaxy Watch till alla användare helt utan kostnad.

Vanliga frågor om familjeabonnemang

Tjänar man alltid på att skaffa ett familjeabonnemang i stället för separata?

Nej inte alltid, men det beror å andra sidan helt på hur många ni är som ska ingå i familjeabonnemanget och hur mycket surf ni vill ska ingå. Jämför därför både familjeabonnemang och ”vanliga” abonnemang med liknande surfmängder för att se vad som blir billigast just för er.

Hur skaffar man ett familjeabonnemang?

Det är en av er som först måste skaffa ett så kallat huvudabonnemang, och den personen kan sedan lägga till ett antal användare (maxantalet varierar mellan olika operatörer) till abonnemanget. Ni väljer hur mycket surf ni ska ha, antingen att dela på eller så får alla lika stor pott som i huvudabonnemanget. Klart!

Kan man bara lägga till familjemedlemmar i ett familjeabonnemang?

Nej, i de flesta fall kan man lägga till i princip vem man vill till ett familjeabonnemang.

Vad tjänar man på att lägga till extra användare?

Hos de flesta operatörer som erbjuder familjeabonnemang blir månadsavgiften per person lägre ju fler användare som läggs till huvudabonnemanget.

Hur många extra användare kan man lägga till i ett familjeabonnemang?

Max antal extra användare varierar mellan operatörerna, men någonstans mellan fem och nio. Du ser vad som gäller hos de olika operatörerna i tabellen högre upp på sidan.