Hur fungerar mobilt bredband?

Ett mobilt bredband är ett mer flexibelt, och ofta billigare alternativ till fast bredband och gör att du kan koppla upp dig trådlöst och surfa med datorn eller surfplattan även utanför hemmet. Men det förutsätter att operatören har täckning i mobilnätet där du befinner dig. Mobilt bredband fungerar i princip som ett mobilabonnemang, men utan samtal och sms. Det är med andra ord främst surfmängderna du behöver fundera på när du jämför operatörernas erbjudanden.

Tänk på! Det är inte alla operatörer som erbjuder mobilt bredband. I dagsläget kan du beställa mobilt bredband hos Telia, Telenor, Tele2, Tre, Chili, Fibio, Comviq och Hallon.

Du kan beställa mobilt bredband direkt på operatörens hemsida, där du väljer vilka surfmängder du vill ha, om du vill lägga till en router eller annan hårdvara och sedan fyller i dina personuppgifter. När operatören har godkänt din beställning får du hem ett simkort för mobilt bredband.

Om din dator eller surfplatta har simkortsplats kan du sätta simkortet direkt i enheten, men annars behöver du en stationär router, en trådlös router eller ett 4G-modem för att kunna ansluta till nätet. En router behöver du även om du vill dela uppkopplingen med flera enheter eller användare i hushållet.

Hur fungerar mobilt bredband kontant?

Om du inte vill skaffa ett abonnemang till mobilt bredband finns det även möjlighet att skaffa mobilt bredband kontant. Kontantkort för mobilt bredband fungerar precis som kontantkort för mobiltelefonen, förutom att de inte innehåller några samtal eller sms.

Tips! Telia, Telenor, Comviq och Hallon erbjuder både abonnemang och kontantkort till mobilt bredband.

Du beställer mobilt bredband kontant på operatörens hemsida och får då hem ett gratis startpaket med simkort som du sätter i din enhet eller i en router. För att du ska kunna koppla upp dig och använda internet måste du sedan ladda på en prisplan med passande surfmängder.

Är mobilt bredband kontant bättre än mobilt bredband med abonnemang?

Inget av alternativen är bättre än det andra, utan det handlar helt enkelt om hur du kommer använda ditt mobila bredband. Mobilt bredband kontant är, precis som kontantkort överlag, ett lite mer flexibelt alternativ till abonnemang och kan passa dig som vill kunna bestämma från månad till månad hur mycket du ska använda bredbandet.

Du kanske behöver uppkoppling via mobilt bredband i stugan någon månad under sommaren? Ja, då skulle mobilt bredband kontant vara perfekt.

Tänk på! För att du ska kunna använda kontantkortet måste du komma ihåg att tanka på en ny prisplan när laddningen slutat gälla, vilket vanligtvis sker efter 30 eller 31 dagar. Tänk på att även själva kontantkortet har en giltighetstid och att du oftast behöver ladda eller använda det minst en gång var tolfte månad för att det inte ska avaktiveras.

Med ett abonnemang till mobilt bredband har du i regel fler, och högre, surfnivåer att välja mellan. Faktum är att ett abonnemang för mobilt bredband förmodligen är ett mer prisvärt alternativ för dig som surfar mycket varje dag.

Så väljer du rätt mobilt bredband

För att kunna välja det rätta mobila bredbandet just för dig måste du jämföra operatörernas erbjudanden utifrån dina personliga behov och önskemål. I tabellen högst upp på sidan ser du vilka mobila bredband du har att välja mellan, men det finns vissa saker som är lite extra viktiga att tänka på när du jämför alternativen.

5 saker att tänka på när du väljer mobilt bredband

  1. Välj operatören som har bäst täckning i ditt användningsområde. Operatörernas täckning i mobilnätet varierar mellan olika delar av landet. Välj mobilt bredband hos en operatör med bäst täckning där du kommer använda bredbandet mest.
  2. Om du ska ha abonnemang eller kontantkort. Hos flera operatörer kan du välja mellan abonnemang eller kontantkort till mobilt bredband, och här får du fundera över vilket alternativ som blir mest prisvärt för dig i längden.
  3. Hur mycket surf du behöver. Eftersom mobilt bredband inte har några samtal eller sms är det framför allt surfmängderna du ska fokusera på när du jämför de olika alternativen. Hitta en operatör som kan erbjuda de surfmängder som matchar bäst med din användning. Behöver du fri surf jämför du operatörerna som erbjuder det.
  4. Om operatörens support motsvarar dina behov. Uppskattar du en omfattande kundtjänst med flera olika kontaktvägar att välja mellan kan det vara bra att kolla upp vilken operatör som kan erbjuda den support du behöver.
  5. Priserna i förhållande till vad du får. Till sist ska du så klart jämföra priserna. Men börja med att ta fram några mobila bredbandet som machar med dina övriga krav och sedan tar du det billigaste alternativet av dessa. Då får du det bästa bredbandet till det lägsta priset.

Vill du kunna använda ditt mobila bredband på resor utanför Sverige bör du även kolla upp operatörens villkor för utlandsanvändning. Vissa mobila bredband fungerar både i och utanför Sverige (och då oftast inom EU/EE), men de flesta kan du bara använda i Sverige.

Hur mycket surf ska jag ha på mobilt bredband?

Hur mycket surf du ska ha på ditt mobila bredband beror på hur dina surfvanor och -behov ser ut och om du planerar att dela uppkopplingen med andra. Du behöver även mer surf om det mobila bredbandet är din enda källa till internet.

Tips! Hos Chili Mobil kan du beställa mobilt bredband där du får välja mellan olika surfhastigheter i stället för surfmängder. Fri surf ingår alltid.

Du ska även tänka på att olika nätaktiviteter drar olika mycket surf. Att streama film och serier på Netflix och kolla på Youtube-klipp varje dag förbrukar till exempel mer surf än om du bara använder internet för att läsa mejl och nyheter och surfar runt på olika webbsidor då och då.

Men det är inte alltid så lätt att veta hur många gigabytes (GB) som motsvarar dina internetvanor. Med hjälp av funktionen här nedanför kan du snabbt och enkelt få bättre koll.

Räkna ut hur mycket surf du behöver på ditt mobila bredband

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär när du inte har wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Vilket mobilt bredband är bäst?

Vi börjar med det självklara, och tråkiga, svaret. Det bästa mobila bredbandet för dig är helt enkelt alternativet som uppfyller de flesta av dina krav. Tyvärr finns det inte ett mobilt bredband som är bäst för precis alla användare, utan det beror helt på hur du kommer att använda bredbandet och vilken prisnivå du har tänkt dig.

Kommer du ha det mobila bredbandet som den enda källan till uppkoppling eller är du bara en storsurfare överlag? Då skulle vi rekommendera Comviqs eller Chilis obegränsade abonnemang, medan till exempel Hallon är det bästa valet för dig som är ute efter mobilt bredband kontant till lägsta möjliga pris.

Vilket mobilt bredband är billigast?

Hallons mobila bredband är det billigaste på marknaden just nu. Men det är viktigt att komma ihåg att billigt inte alltid behöver vara det bästa just för dig. När det gäller just Hallon bör du till exempel kolla upp hur operatörens täckning är där du kommer att använda bredbandet och om kundtjänsten är tillräckligt omfattande för att du ska känna dig nöjd och trygg.

Vanliga frågor om mobilt bredband

Vad kan man göra med mobilt bredband?

Med ett mobilt bredband kan du koppla upp dig trådlöst mot mobilnätet via din dator eller surfplatta. Till skillnad från ett fast bredband som är knutet till en viss adress, kan du använda ditt mobila bredband var du vill så länge som operatören har täckning i nätet.

Vilket mobilt bredband har bäst täckning?

Oberoende tester har visat att Telias mobilnät är landets bästa och att täckningen är god över i princip hela Sverige.

Vilken operatör har det billigaste mobila bredbandet?

Hallon har marknadens billigaste mobila bredband i dagsläget.

Måste jag ha en router till mobilt bredband?

Om din dator eller surfplatta inte har någon simkortsplats behöver du en router för att kunna använda ditt mobila bredband. En router behövs även om du vill kunna dela på bredbandsuppkopplingen med flera enheter eller användare.

Kan jag köpa kontantkort för mobilt bredband?

Ja, hos vissa operatörer kan du välja om du vill köpa mobilt bredband med abonnemang eller kontantkort.