Hur fungerar mobilabonnemang med fri surf?

Mobilabonnemang med fri surf fungerar som vilket annat mobilabonnemang som helst, men med skillnaden att du aldrig behöver oroa dig för att surfen plötsligt tar slut. Kopplar du ofta upp dig via mobilen och använder internet för krävande aktiviteter som streaming och spel kan ett abonnemang med fri surf vara det bästa och mest prisvärda valet.

Det kan dock vara bra att känna till att din obegränsade surf, namnet till trots, faktiskt kan ha vissa gränser. Operatören kan ha rätt att stänga av dataanvändningen eller sänka överföringshastigheterna om du är på väg mot en onormalt hög surfförbrukning. Men det ska å andra sidan mycket till innan du når så höga nivåer.

Behöver jag mobilabonnemang med fri surf?

Ett mobilabonnemang med fri surf kan vara ett bra alternativ för dig som förbrukar mycket surf varje månad, till exempel om du brukar streama film och serier i mobilen och ofta laddar ner större filer. Men det finns även andra situationer då ett abonnemang med fri surf är det mest prisvärda alternativet. 

Obegränsad surf kan passa dig som

 • Har mobilabonnemanget som den enda källan till uppkoppling. Har du fri surf i mobilen kan du använda den både hemma och ute på språng. Mobilabonnemanget kan då till och med ersätta fast eller mobilt bredband, vilket innebär att du slipper betala för flera abonnemang.
 • Ska dela på surfen med familjen. Tecknar du ett familjeabonnemang är det rätt vanligt att alla användare får dela på samma surfpott. Med fri surf får alla surfa obegränsat, och du behöver inte tänka på hur ni ska fördela surfen.

Vilket mobilabonnemang med fri surf ska jag välja?

När du ska välja ett mobilabonnemang med fri surf finns det ett par saker du ska titta lite extra på för att kunna göra ett så bra val som möjligt. Först och främst gäller det att få koll på vilka operatörer som över huvud taget erbjuder obegränsade abonnemang, och det får du snabbt genom att spana in tabellen högst upp på sidan.

Välj ett mobilabonnemang med fri surf som ger dig

 • Bästa täckningen och de surfhastigheter du behöver
 • Valmöjligheter gällande bindnings- och uppsägningstider
 • Generösa mängder utlandssurf (om det är ett av dina krav)
 • Mest surf för pengarna

Hur snabbt surfar man med fri surf?

Hur snabbt du surfar med ditt obegränsade abonnemang beror dels på vilka nätverk och normalhastigheter operatören erbjuder, och dels hur bra operatörens täckning är i mobilnätet där du befinner dig.

Har operatören ett aktivt 5G-nät kommer även ditt mobilabonnemang med fri surf ha stöd för det. Operatörer med 5G inkluderar nämligen alltid det i sina största mobilabonnemang.

Välj surfhastigheter hos Chili och Tele2

Vissa operatörer har faktiskt slopat vissa abonnemang med fasta surfpotter och erbjuder olika mobilabonnemang med fri surf, där du i stället får välja mellan olika surfhastigheter.

Chili Mobil och Tele2 har varit först ut bland de svenska operatörerna med det här konceptet. Hos Chili kan du välja hastigheter på upp till 1, 10 och 100 Mbit/s, medan Tele2 kan erbjuda upp till 100, 250 och 1 000 Mbit/s.

Tele2 Obegränsad surf
 • 5G ingår
 • Välj mellan olika hastigheter
 • Fria samtal och sms

Vilket är det bästa mobilabonnemanget med fri surf?

Chili Mobils obegränsade mobilabonnemang är bäst just nu, enligt vår bedömning. Du har flera olika surfhastigheter att välja mellan, vilket innebär att du kan lägga dig på en prisnivå som känns rimlig just för dig men ändå få tillgång till fri surf. Priserna för fri surf är dock låga överlag hos Chili Mobil.

Utöver det får du fria samtal och sms, och om du skulle vilja byta hastigheter är det inga problem eftersom Chili inte har några bindningstider.

Chili Fri surf
 • Fri surf till relativt lågt pris
 • Student- och seniorerbjudanden
 • Inga bindningstider

Vanliga frågor om mobilabonnemang med fri surf

Är obegränsad surf och fri surf samma sak?

Ja, obegränsad surf och fri surf är samma sak. Det är bara två olika namn för samma slags mobilabonnemang.

Är det dyrt att skaffa mobilabonnemang med fri surf?

Det beror på hur man ser det. Abonnemang med fri surf är givetvis dyrare än abonnemang med lägre surfmängder, men är du en storförbrukare av data kan det faktiskt vara det mest prisvärda valet i längden.

Vilket mobilabonnemang med fri surf har bäst täckning?

Eftersom Telias mobilnät år efter år koras till Sveriges bästa, skulle vi säga att det också är deras obegränsade mobilabonnemang som har bäst täckning. Men tänk på att det kan förekomma både regionala och lokala variationer, så kolla täckningskartan för att se hur det ser ut just hos dig.

Finns det mobilabonnemang med fri surf för familjen?

Ja, flera operatörer erbjuder familjeabonnemang med fri surf. Då får alla användare fri surf.

Vilket mobilabonnemang med fri surf är bäst?

Chilis mobilabonnemang med fri surf är bäst, enligt vår bedömning. Du kan välja surfhastighet, får fria samtal och sms och slipper bindningstid. Priserna är dessutom bland de lägsta på marknaden.