Finns det särskilda mobilabonnemang för barn?

Ja, det finns särskilda mobilabonnemang för barn och ungdomar under 18 år. Vissa operatörer inkluderar även studenter i barn- och ungdomskategorin, medan andra har separata mobilabonnemang för barn och studenter.

Barnabonnemangen är ofta betydligt billigare än vanliga mobilabonnemang, men i många fall är även utbudet av surfnivåer något mer begränsat. En annan stor skillnad mellan ”vanliga” mobilabonnemang och mobilabonnemang för barn är att barnabonnemang aldrig kan tecknas av användaren själv. För att få ta del av barnrabatten måste användaren vara under 18, men man måste vara minst 18 år för att själv få teckna ett abonnemang.

Vem kan köpa ett barnabonnemang?

Eftersom ett mobilabonnemang är ett slags avtal och bara kan tecknas av en person som är myndig måste du som vårdnadshavare köpa abonnemang till ditt barn. Däremot måste du även ange barnets ålder, det vill säga personnumret, när du tecknar abonnemanget för att ni ska få ta del av erbjudandet.

Det kan vara en bra idé att även kolla runt bland de vanliga mobilabonnemangen och se om det är något som kan passa bra för ditt barn. De mindre operatörerna har ofta låga priser överlag och eftersom ett barn ofta klarar sig med en mindre surfmängd kommer ni automatiskt ännu billigare undan. Men även i detta fall måste alltså du som vårdnadshavare teckna abonnemanget.

Vilket barnabonnemang ska jag välja?

Att hitta ett mobilabonnemang till sitt barn bland alla erbjudanden som finns ute på marknaden kan säkert kännas lite knepigt. Men för att det ska bli så bra som möjligt, framför allt för ditt barn men även för dig som förälder, måste du jämföra alternativ från flera olika operatörer. Som tur är har du tabellen högst upp på sidan till din hjälp, och här nedanför berättar vi vad du ska tänka på för att göra rätt val.

Välj barnabonnemanget som

  • Har bäst täckning där ni bor. Kolla operatörernas täckningskartor för att få en uppfattning om vilken operatör som har bäst täckning där ni bor. Det är en förutsättning för att ditt barn ska kunna använda mobilen som både barnet och du som förälder önskar.
  • Inkluderar fria samtal och sms. I princip alla mobilabonnemang inkluderar fria samtal och sms i dag. Men eftersom barnet förmodligen främst kommer använda abonnemanget för att ringa och skicka meddelanden kan det vara värt att dubbelkolla vad som gäller.
  • Har surf som matchar barnets behov. Eftersom ett barn sällan behöver några större surfmängder kan du framför allt jämföra erbjudanden från de mindre operatörerna på marknaden (som ofta har de lägsta surfmängderna). Då kommer du också automatiskt billigare undan.
  • Kan tecknas utan bindningstid. Barnets mobilvanor och -behov kommer ändras med åldern. Då är det väldigt praktiskt att kunna byta abonnemangsform utan att ha några bindningstider att ta hänsyn till. De allra flesta abonnemang kan tecknas utan bindning i dag, men kolla upp villkoren för säkerhets skull.
  • Kan kontrolleras av dig som förälder. Som förälder kan det kännas tryggt att ha lite koll på barnets mobilanvändning och till exempel kunna spärra köp i appar. Många operatörer erbjuder särskilda spärrtjänster, så det kan vara en bra faktor att ta med i jämförelsen.
  • Är det mest prisvärda alternativet. När du har tagit fram ett par mobilabonnemang som lever upp till dina och ditt barns krav är det ”bara” att ta det billigaste alternativet av dessa. På så vis kommer du välja det bästa barnabonnemanget till lägsta möjliga pris.

Vilket är det billigaste barnabonnemanget?

Vimlas barnabonnemang med 1 GB surf är det billigaste just nu. Hallon har också riktigt billiga mobilabonnemang, både barnabonnemang och vanliga, så det kan vara något att kika närmre på om du av någon anledning inte vill ha Vimla. Värt att tänka på är dock att Vimla har bättre täckning än Hallon om man ser till landet som helhet. De är alltså ett bra alternativ oavsett om ni bor i södra eller norra Sverige.

Vilket är det bästa mobilabonnemanget för barn?

Vimlas barnabonnemang med 8 GB surf är det bästa och mest prisvärda på marknaden, enligt vår bedömning. 8 GB kan vara rätt lagom för ett barn som får sitt första egna mobilabonnemang, men det finns även ett alternativ med mindre surf och hela fyra alternativ med mer surf om det skulle finnas behov av det.

Fria samtal och sms ingår, och oanvänd surf sparas hur länge man vill. Ytterligare en fördel med Vimla är att mobilabonnemangen tecknas helt utan bindningstid, vilket gör det enkelt att byta till mer surf om behoven ändras i takt med att barnet blir äldre.

Vimlas barnabonnemang 8 GB
  • Flera olika surfnivåer
  • Låga priser
  • Spara oanvänd surf hur länge du vill

Men vilket mobilabonnemang som är bäst just för ditt barn kan bara du avgöra. Om du inte tycker att Vimlas barnabonnemang passar kan du jämföra erbjudanden från fler operatörer i tabellen högst upp på sidan.

Hur mycket surf ska ett mobilabonnemang för barn ha?

Hur mycket surf som ska ingå i ett mobilabonnemang för barn beror helt på barnets surfbehov. Men behovet är i regel inte så stort, så det är förmodligen tillräckligt att lägga sig kring 8–10 GB som högst. För att få en uppfattning om hur många GB som motsvarar barnets genomsnittliga förbrukning kan du använda vår smarta funktion här nedanför.

Räkna ut hur mycket surf barnabonnemanget ska ha

Ange barnets surfvanor- och behov under en dag när hen inte är uppkopplad mot wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Kan man köpa barnabonnemang och mobil samtidigt?

Ja, hos flera operatörer är det möjligt att köpa mobiltelefon och barnabonnemang samtidigt. Det kan bli mer prisvärt i längden att köpa mobil och abonnemang som ett paket, men inte alltid. Innan ni slår till bör du därför räkna på kostnaden och se om det går att tjäna några pengar alls och i så fall hur mycket det rör sig om.

Tänk på! När man köper mobil och abonnemang som paket tillkommer det i stort sett alltid en bindningstid på 12 eller 24 månader.

När du ska välja mobil till ditt barn kan det vara bra att inte lägga sig på en alltför avancerad nivå och betala mer än nödvändigt. För att kunna ringa, sms:a och använda en mindre mängd surf behöver barnet inte det allra senaste inom mobilteknik. Och med tanke på att barn leker och rör sig lite mer oförsiktigt än vuxna är det rimligt att satsa på en relativt enkel och billigare telefonmodell.

Ett tips är att kolla upp om operatören erbjuder second hand-mobiler. De mobiler som kommer in till operatörerna är både kontrollerade och kvalitetssäkrade, och känns ofta i princip som nya igen. Priserna är dock betydligt lägre.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för barn

Vad händer med barnabonnemanget när mitt barn fyller 18?

När ditt barn fyller 18 kommer barnrabatten att upphöra, om den inte redan har gjort det. Nu kan ditt barn själv teckna avtal, och kan således även stå på mobilabonnemanget.

Kan jag spärra köp i mitt barns mobilabonnemang?

Ja, hos de flesta operatörer går det att spärra köp i barnets mobilabonnemang. Men det kan se lite olika ut beroende på vilken operatör det gäller.

Finns det mobilabonnemang för barn utan surf?

Nej, det finns inga särskilda barnabonnemang som helt saknar surf. Men om ni skaffar ett familjeabonnemang kan du som står på abonnemanget ofta fördela surf mellan användarna och i så fall ge 0 GB till barnet.

Vilket barnabonnemang är bäst?

Enligt vår bedömning är Vimlas barnabonnemang med 8 GB surf det mest prisvärda just nu.

Ska jag köpa kontantkort eller mobilabonnemang till mitt barn?

Det finns för- och nackdelar med båda alternativen, och vad som passar bäst för just ditt barn kan bara du avgöra. Kontantkort är mer flexibelt och låter er bestämma från månad till månad hur barnets mobilanvändning ska se ut. Surfen blir dock nästan alltid billigare med ett abonnemang. Dessutom finns det ofta riktigt bra barnrabatter på mobilabonnemang, vilket sällan är fallet med kontantkort.