Hur fungerar mobilabonnemang?

Ett mobilabonnemang gör så att du kan ringa, skicka meddelanden och surfa med din mobiltelefon. Abonnemanget är helt enkelt ett avtal mellan dig och din operatör, där du betalar en fast månadskostnad för att kunna använda operatörens nät och och de tjänster du har valt.

I dag ingår fria samtal och sms i nästan alla moibilabonnemang, så det är egentligen bara surfmängderna som skiljer abonnemangen åt. Det är dock allt fler operatörer som har tagit bort de fasta surfpotterna i sina abonnemang och erbjuder fri surf som standard. Du får då i stället välja mellan olika surfhastigheter.

Beställ abonnemang på operatörens hemsida

Du beställer enklast mobilabonnemang direkt på operatörens hemsida där du börjar med att välja abonnemanget du tycker passar bäst. Sedan fyller du i dina personuppgifter, om du vill behålla ditt befintliga nummer eller om du vill ha ett nytt och skickar in din beställning. 

Tips! Om operatören erbjuder mobiltelefoner kan du köpa det tillsammans med ditt mobilabonnemang. Då väljer du först mobilen du vill ha och sedan abonnemanget. När du köper mobil och abonnemang som ett paket får du i regel rabatt på telefonen, men du får räkna med en bindningstid på 12 eller 24 månader.

Vissa operatörer gör en kreditupplysning på dig när du beställer mobilabonnemang för att försäkra sig om att du kommer kunna betala för abonnemanget. Om de ser att du har en betalningsanmärkning kan de neka dig att bli kund, men de kan också se förbi det och göra en bedömning av din ekonomiska situation som helhet.

Om allt ser bra ut skickar operatören hem ett simkort till dig som du sätter i din mobil. Simkortet innehåller information om dig och ditt abonnemang och fungerar som en slags länk mellan dig och din operatör. När du har fått hem simkortet kan du i regel börja använda ditt nya mobilabonnemang direkt.

Vilket mobilabonnemang ska jag välja?

Med tanke på hur många mobilabonnemang som finns på marknaden kan det kanske kännas svårt att veta vilket som är det rätta just för dig. Därför måste du jämföra operatörernas erbjudanden, vilket du snabbt och enkelt kan göra med hjälp av tabellen högst upp på sidan.

Men det finns ett par faktorer du ska tänka på lite extra för att hitta det bästa mobilabonnemanget just för dig, och dessa listar vi här nedanför.

Tänk på det här när du väljer mobilabonnemang

  • Hur operatörens täckning är där du bor. Jämför operatörernas täckningskartor på deras respektive hemsidor och välj den som har bäst täckning i ditt område. God täckning ger stabilare uppkoppling och högre hastigheter.
  • Var du kan få de surfmängder eller surfhastigheter du vill ha. Fundera på hur hög surfmängd eller surfhastighet som motsvarar dina internetvanor och kolla vilken operatör som kan erbjuda passande abonnemang.
  • Om du kan teckna abonnemanget utan bindningstid. De flesta mobilabonnemang kan tecknas utan bindning i dag (gäller inte om du köper det tillsammans med en mobil), men det kan ändå vara bra att kolla upp operatörens villkor.
  • Hur väl operatörens kundtjänst lever upp till dina krav. Uppskattar du till exempel att kunna ringa supporten och inte bara chatta eller mejla, bör du välja en operatör med en mer omfattande kundtjänst.
  • Priserna i förhållande till vad du får. När du har tagit fram några mobilabonnemang som uppfyller dina krav gällande täckning, surf, och kundtjänst ska du jämföra priserna. Ta sedan det billigaste av dina bästa alternativ.

Hur mycket surf behöver jag på mitt mobilabonnemang?

Hur mycket surf just du behöver beror på hur ofta du surfar med mobilen och vad du gör när du är uppkopplad mot nätet. Du behöver till exempel mer surf om du ofta använder sociala medier som Instagram, regelbundet streamar serier på Netflix och spelar online-spel än om du bara kollar mejlen, läser nyheter och lyssnar på musik lite då och då. 

Tips! Använder du internet ofta och till surfkrävande aktiviteter kan det bli mer prisvärt för dig att välja ett mobilabonnemang med fri surf. Sådana abonnemang hittar du till exempel hos Telia, Telenor, Tele2, Tre, Fibio och Chili.

Du ska helt enkelt utgå ifrån dina egna internetbehov och -vanor när du gör ditt val av surf.  Det enklaste sättet att få koll på mycket surf du behöver till ditt mobilabonnemang är att använda funktionen här nedanför. Fyll i vad du brukar göra på nätet så tar vi fram hur många gigabytes (GB) som motsvarar det.

Räkna ut hur mycket surf du behöver på mobilabonnemanget

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär när du inte har wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Vilket mobilabonnemang är bäst?

Det bästa mobilabonnemanget är helt enkelt alternativet som uppfyller dina krav och ger dig mest för pengarna. Därför är det så viktigt att utgå ifrån sig själv när man jämför mobilabonnemang – det bästa för din kompis eller kollega är inte automatiskt det bästa för dig. 

Däremot finns det flera operatörer som, enligt oss, har mobilabonnemang som passar många olika typer av användare. Vi tycker att till exempel Halebop och Comviq uppfyller de flesta behov och önskemål gällande både utbud, täckning och priser.

Vilket mobilabonnemang är billigast?

Låt oss först bara klargöra att det billigaste mobilabonnemanget inte nödvändigtvis behöver vara det bästa just för dig. Det är många andra delar som spelar in för att du ska bli nöjd och för att du ska kunna använda ditt abonnemang till det du vill. Du ska därför försöka hitta ett alternativ som ger dig så mycket som möjligt för pengarna. Det blir billigast i längden.

Men om man bara ska se priserna som en enskild faktor är det Hallon som är billigast överlag. Fello och Vimla har också relativt låga priser, och båda dessa operatörer kan dessutom erbjuda bättre täckning och en mer omfattande kundtjänst än Hallon.

Vanliga frågor om mobilabonnemang

Vilken operatör har bäst täckning?

Enligt oberoende tester har Telia Sveriges bästa mobilnät, där täckningen ska vara god över i princip hela landet. Men det kan finnas både regionala och lokala variationen, så ta en titt på täckningskartan innan du beställer mobilabonnemang för att se hur täckningen är just där du bor.

Vilken operatör har bäst kundtjänst?

Det beror på vilka supportbehov du har, men de större operatörerna kan i regel erbjuda en mer omfattande kundtjänst än lågprisoperatörerna. Det behöver ju dock inte nödvändigtvis tyda på bättre kvalitet. 

Hur mycket surf kan jag få på mitt mobilabonnemang?

Hur mycket surf du kan få beror på vilka surfmängder operatören erbjuder. Behöver du obegränsad surf ska du jämföra operatörerna som erbjuder det och välja den som matchar bäst med dina övriga krav.

Hur beställer jag mobilabonnemang?

Det enklaste är att beställa mobilabonnemang direkt på operatörens hemsida. Du väljer abonnemanget du vill ha, fyller i dina personuppgifter, väljer om du ska behålla ditt nummer eller få ett nytt och slutför köpet.

Är det billigare att köpa abonnemang och mobil tillsammans?

Det är inte alltid billigare att köpa abonnemang och telefon samtidigt. Du får oftast en rabatt om köper mobil och abonnemang ihop, men rabatten är nästan alltid på mobilen.