Hur fungerar kontantkort?

Med ett kontantkort kan du ringa, sms:a och surfa med mobilen. Men till skillnad från ett mobilabonnemang som har fasta månadskostnader, surfpotter och ofta fria samtal och sms, kan du med ett kontantkort bestämma mer över din användning och byta prisplan från månad. Vissa operatörer erbjuder även mobilt bredband kontant.

Ett kontantkort kan du beställa gratis direkt på operatörens hemsida, och sedan får du hem ett simkort som du placerar i enheten du ska använda. Om du har valt att få ett nytt telefonnummer får du hem det i samma paket. Simkortet du får hem innehåller information om dig och ditt kontantkort, och är själva länken mellan dig och din operatör. 

Tänk på! Hos vissa operatörer kan du ”bara” beställa mobilabonnemang, medan andra erbjuder både kontantkort och abonnemang. I dagsläget hittar du kontantkort hos Telia, Telenor, Comviq, Halebop och Hallon.

Att beställa kontantkort är alltid gratis när du beställer det online, men för att du sedan ska kunna använda det för surf, samtal och sms måste du alltså välja en prisplan att ladda på kortet. 

Hur laddar jag kontantkort?

Det är väldigt enkelt att ladda kontantkort, särskilt om du gör det direkt via operatörens hemsida eller app. Vissa operatörer erbjuder även kontantkortsladdningar i fysisk butik eller via återförsäljare, men om du har möjlighet att göra det online går det både snabbt och smidigt.

Det finns många olika kontantkortslösningar och prisplaner att välja mellan, även om utbudet varierar något mellan olika operatörer. Och det fina med kontantkort är ju att du inte behöver låsa dig vid en viss prisplan, utan kan byta från månad till månad helt utifrån dina egna behov av samtal, sms och surf.

Exakt hur du går till väga för att ladda kontantkort kan skilja sig något mellan de olika operatörerna, men här nedan ser du på ett ungefär vilka steg du behöver ta.

Så laddar du kontantkortet online

  1. Ange eventuellt vilken produkt du vill ladda för (till exempel för mobilen eller mobilt bredband).
  2. Välj kontantkortslösning (till exempel Fastpris eller Rörligt).
  3. Välj prisplan.
  4. Ange ditt mobilnummer.
  5. Välj betalsätt och slutför köpet.
  6. Klart!

Du måste registrera ditt kontantkort

Har du köpt ditt kontantkort efter den 1 augusti 2022 måste du registrera det för att få använda det. Det nya kravet har införts i syfte att effektivisera brottsbekämpande myndigheters arbete, eftersom man har sett att kontantkort ofta används i samband med kriminell verksamhet.

Operatörerna har dock fortfarande rätt att erbjuda laddningar till kontantkort som är köpta före den 1 augusti 2022, men bara fram till och med den 1 februari 2023. Innan dess, men gärna så snart som möjligt, måste du alltså registrera ditt kontantkort för att du ska kunna använda det. Hur du går till väga och vilka uppgifter du ska ange kan du läsa mer om på operatörernas respektive hemsidor.

Vilket kontantkort ska jag välja?

För att kunna välja ett kontantkort som motsvarar dina krav måste du jämföra operatörernas erbjudanden. Och det gör du både snabbt och enkelt med hjälp av tabellen högst upp på den här sidan. Men det finns vissa saker du bör tänka lite extra på för att hitta det bästa kontantkortet just för dig, och här nedanför ser du vilka de är.

Tänk på det här när du väljer kontantkort

  • Operatörens täckning där du bor
  • Vilka surfmängder du kan välja mellan
  • Om fria samtal och sms ska ingå eller om du ska ringa och sms:a för ett visst saldo
  • Giltighetstiden för själva kontantkortet och laddningen
  • Om operatören kan erbjuda den support du behöver
  • Priserna

Om du är på jakt efter kontantkort för mobilt bredband behöver du ju inte fundera på samtal och sms, men annars kan du ha samma faktorer i åtanke när du jämför operatörernas erbjudanden.

Vilket kontantkort är bäst?

Vilket kontantkort som är bäst just för dig är alternativet som uppfyller de flesta (helst alla) av dina krav. Eftersom det finns många olika kontantkortstyper, till exempel för mobilen, mobilt bredband och IoT-enheter, där varje typ ofta har flera olika prisplaner är det omöjligt att säga vilket som är det bästa. Det beror helt enkelt på vad du söker.

Men med det sagt finns det ju vissa operatörer som sticker ut lite extra på kontantkortsmarknaden, när det till exempel gäller utbud, täckning och priser. Och enligt oss har Comviq mycket att erbjuda på alla de punkterna. Operatören har kanske inte de absolut lägsta priserna, men sammantaget är deras kontantkort i alla fall några av de mest prisvärda.

Är kontantkort bättre än abonnemang?

Kontantkort är varken bättre eller sämre än abonnemang, utan det beror återigen helt på dina förutsättningar och behov. För vissa mobilanvändare kan ett kontantkort vara ett bättre och mer prisvärt val än ett kontantkort, medan andra kommer ha mer nytta av ett mobilabonnemang.

Du som vill ha full kontroll över din mobilanvändning, största möjliga flexibilitet och inte har jättestora surfbehov kommer troligtvis tycka att ett kontantkort motsvarar dina önskemål bättre än ett mobilabonnemang.

Vilket kontantkort är billigast?

Hallon kan erbjuda några av marknadens absolut billigaste kontantkort. Men det behöver inte nödvändigtvis innebära att det är det mest prisvärda alternativet för dig i längden. Du måste även väga in faktorer som täckning, utbud och kundtjänst och fråga dig själv om Hallon och deras kontantkort kan ge dig det du söker.

Vanliga frågor om kontantkort

Vad kostar kontantkort?

Att beställa kontantkort är gratis när du gör det via operatörens hemsida. Sedan får du ladda på en prisplan, och här varierar priserna beroende på vilken operatör och laddning du väljer. Du ser alla priser i tabellen högst upp på sidan.

Måste jag registrera mitt kontantkort?

Ja, alla kontantkort som är köpta efter den 1 augusti 2022 måste registreras för att fungera. Köpte du ett kontantkort före den 1 augusti måste du registrera det innan den 1 februari 2023 för att få fortsätta använda det.

Var kan jag köpa kontantkort?

Smidigast är att köpa kontantkort online på operatörens hemsida, och då är det dessutom gratis. Om operatören har fysiska butiker kan du i regel även köpa kontantkort där eller hos någon återförsäljare, till exempel Pressbyrån, Kjell & Company, ICA och Coop. Men då får du betala för det.

Vilka operatörer har kontantkort?

I dagsläget är det Telia, Telenor, Halebop, Comviq och Hallon som erbjuder kontantkort.