Hand håller upp mobil med solnedgång i bakgrunden.Det finns flera hundra kronor att tjäna varje månad genom att byta till ett billigare mobilabonnemang. Foto: Preto Perola/Shutterstock.com

Telekom

Har du kvar ditt mobilabonnemang som du skaffade för flera år sedan trots att dina surfbehov har minskat? Du är inte ensam. Många kör på med samma abonnemang av rena vana, eller för att de helt enkelt inte orkar ta tag i själva bytet. Men genom att byta till ett abonnemang med en surfmängd eller hastigheter som passar dig bättre kan du tjäna flera hundra kronor varje månad. Här berättar vi hur du går till väga.

Därför ska du byta till ett billigare abonnemang

När man pratar mobilabonnemang och nätverk kretsar samtalet i de flesta fall kring hur mycket surf och höga hastigheter man har eller kan få. Att fundera på om man kanske har lite för mycket surf eller onödigt höga surfhastigheter är nog inte lika vanligt. Men vi skulle uppmuntra dig att göra precis det, eftersom du kan tjäna en hel del pengar på att nedgradera till ett mindre, och billigare, mobilabonnemang.

Om du har bindningstid på mobilabonnemanget kan det bli svårare att byta till ett billigare abonnemang med mindre surf, men omöjligt är det inte. Kolla med din operatör vad som gäller.

Hur mycket kan man tjäna på att byta mobilabonnemang?

Hur mycket pengar du kan tjäna på att byta till ett billigare abonnemang, det vill säga ett abonnemang med mindre surf eller lägre hastigheter, beror på hur stor nedgradering du gör och vilka surf- eller hastighetsnivåer operatören erbjuder. Hos vissa operatörer är det ganska stora skillnader mellan nivåerna och då blir ju även prisskillnaden större. Men du kan i alla fall räkna med att sänka kostnaderna med mellan 50 och 100 kronor varje månad genom att byta till ett mindre abonnemang.

Hur mycket surf behöver jag?

Det är ju onödigt att betala för mer surf än vad man faktiskt gör av med, eller hur? Använd funktionen här nedanför för att snabbt räkna ut ungefär hur många gigabytes (GB) som motsvarar dina internetvanor just nu. Vi visar vilka mobilabonnemang som kan passa dig!

Räkna ut hur mycket surf du behöver

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär när du inte har wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Kolla upp din genomsnittliga surfförbrukning

För att få en bra bild av hur mycket surf du förbrukar i genomsnitt varje månad kan du kolla igenom dina senaste fakturor, eller logga in på Mina sidor via operatörens hemsida eller app där du bör hitta en sammanställning. Men du kan även gå in på inställningar direkt i telefonen och klicka dig vidare till Mobilnät och Mobildata om du har Iphone, och till Dataanvändning om du har Android.

Du som har Iphone kan dock bara se den totala mängden data, och inte hur mycket data du använder varje månad eller vecka. För att räkna ut ett genomsnitt måste du dividera den totala datamängden med antalet månader sedan mätningen nollställdes.

Hur snabb surf behöver jag ha på mobilen?

Vissa operatörer har slopat de fasta surfpotterna för sina mobilabonnemang och erbjuder fri surf på samtliga, där du i stället får välja mellan olika hastighetsalternativ. Det är med andra ord hastigheterna som avgör hur högt eller lågt priset blir.

Chili Mobil och Tele2 är först ut med det nya konceptet bland de svenska operatörerna, så har du ett sådant mobilabonnemang hos någon av dessa är det alltså hastigheterna du kan minska på för att sänka månadskostnaderna. I tabellen nedan ser du på ett ungefär vilka hastigheter som krävs för att kunna göra vissa saker på nätet, vilket förhoppningsvis kan göra dig lite säkrare på hur snabb surf just du behöver på mobilen.

Hastighet (nedströms)MejlaSurfaAnvända sociala medierStreamaDela surf mellan enheter
1 Mbit/s
10 Mbit/s
100 Mbit/s

Är det främst mejl och surf du ägnar dig åt när du använder internet på mobilen kanske ett abonnemang med 1 Mbit/s helt enkelt är lagom? Har du till exempel Chili Mobils mobilabonnemang med 10 eller 100 Mbit/s och byter till 1 Mbit/s sparar du 150 respektive 200 kronor/månad.

Så byter du till ett billigare mobilabonnemang

Om du ska byta till ett billigare abonnemang inom samma operatör kan tillvägagångssättet skilja sig något beroende på vilken operatör du har. Men oavsett bör det inte vara några större problem. Har du siktat in dig på att byta till en billigare operatör finns det lite andra saker att ha i åtanke för att göra bytet så smidigt som möjligt.

Här nedanför kan du läsa mer om hur du går till väga för att ändra abonnemangsform hos dina nuvarande operatör, men även hur du gör för att byta operatör.

Byt abonnemang inom samma operatör

  1. Kolla upp operatörens villkor för att byta till billigare abonnemang. Om du har ett bundet abonnemang måste du börja med att kolla upp vad som gäller om du vill minska surfen eller hastigheterna. Framgår det inte av informationen på operatörens hemsida bör du kontakta supporten.
  2. Gå in på Mina sidor/Mitt konto på operatörens hemsida eller app. Har du ett abonnemang utan bindning kan du vanligtvis själv ändra surfmängden eller hastigheterna direkt via operatörens hemsida eller app. Leta upp rubriken Mitt abonnemang/Abonnemang och där ska du sedan kunna ändra din surfmängd till ett mer passande alternativ. Är du osäker på hur ska göra kan du alltid kontakta supporten.
  3. Vänta på att ditt nya abonnemang ska aktiveras. När du ändrar till mindre surf eller lägre hastigheter kan du behöva vänta ett tag på att det nya abonnemanget ska börja gälla. Operatören aktiverar vanligtvis ett nedgraderat abonnemang den 1:a i månaden efter ändringstillfället, så att du ska ha chans att utnyttja den data eller de hastigheter du redan har betalat för.

Så byter du till en billigare operatör

Vill du sänka mobilkostnaderna kan du som sagt byta till en billigare operatör. Det kräver ju onekligen lite mer jobb, men med tanke på hur mycket du kan tjäna på ett byte kan det definitivt vara mödan värt. Först måste du kolla upp om du har bindningstid på abonnemanget och i så fall hur lång tid det är kvar. Tänk på att du i de flesta fall även har en uppsägningstid att förhålla dig till, och den ligger vanligtvis på en månad.

Tips! Om du har bindningstid kvar på abonnemanget, men ändå känner att du vill byta operatör kan du kontakta din nuvarande operatör och be om en slutfaktura för månadsbetalningarna som resterar.

För att hitta ett nytt mobilabonnemang måste du jämföra erbjudanden från flera olika operatörer utifrån dina personliga behov och preferenser. Förutom priserna rekommenderar vi att du lägger störst fokus på faktorer som operatörens täckning i ditt område, utbudet av surfnivåer eller hastigheter samt kundtjänstens omfattning.

Vanliga frågor om att byta mobilabonnemang

Vilket mobilabonnemang är billigast?

Operatörens billigaste abonnemang är alltid alternativet med minst surf eller lägst hastighet. Så om du känner att den datamängden eller surfhastigheterna är tillräckliga för dig kan du tjäna en hel del på att byta till det. Om vi ser till marknaden i stort är det Hallon som har några av de absolut lägsta priserna, följt av Vimla och Fello.

Hur byter jag till ett billigare mobilabonnemang?

Ska du bara byta abonnemangsform kan du ofta själv ändra genom att logga in på Mina sidor på operatörens hemsida eller app. Du kan dock behöva vänta tills månaden efter innan den nya surfmängden börjar gälla. Har du bindningstid kvar bör du kontakta supporten för att få vägledning. Du som vill byta till ett abonnemang hos en annan operatör kan läsa våra tips under rubriken Så byter du till en billigare operatör.

Kan jag byta mobilabonnemang med bindningstid kvar?

Du kan i regel byta till ett abonnemang med mer surf även om du har bindningstid kvar på ditt nuvarande abonnemang, men det gäller oftast inte när du ska byta till ett mindre och billigare alternativ. Vill du byta operatör innan bindningstiden har löpt ut kan du kontakta din operatör och be om att få en slutfaktura för de resterande månadsbetalningarna.

Får jag behålla mitt nummer om jag byter mobilabonnemang?

Ja, det får du. Byter du abonnemang inom samma operatör ändras ju inte numret, och byter du operatör kan du välja att flytta över ditt telefonnummer till ditt nya abonnemang.