Genom att byta till en annan bredbandsleverantör eller lägre hastighet kan du spara pengar varje månad. Foto: Antonio Guillem/Shutterstock.com
Matchar ditt fasta bredband verkligen din internetanvändning? Det är lätt att man bara har kvar samma bredbandsabonnemang av gammal vana. Men det kan vara värt att gå igenom sina fasta avtal då och då och se om man kan byta till något billigare. Här berättar vi hur du byter bredband och vad du ska tänka på.
Det här påverkar vad bredbandet kostar
Det är i princip tre saker som påverkar priset för ett fast bredband: operatören, hastigheten och var du bor. Här nedanför beskriver vi lite mer om de olika faktorerna.
- Operatören. Vissa bredbandsoperatörer är dyrare än andra. Ofta är de större operatörerna som Telia, Tele2 och Telenor dyrare, medan mindre operatörer som Ownit och Bredband2 har lägre priser.
- Bredbandshastighet. När du beställer fast bredband kan du ofta välja vilken hastighet du vill ha. Vanliga nedladdningshastigheter är 10, 100, 250, 500 och 1 000 Mbit/s. Ju snabbare hastighet, desto dyrare blir bredbandet.
- Var du bor. Det som gör prissättningen för fasta bredband lite speciell är att priset påverkas av var du bor. Så ett bredband med samma operatör och samma hastighet kan kosta olika mycket beroende på om du bor i Malmö eller i Sundsvall.
Var du bor går ju inte riktigt att påverka. Visst, det går förstås att flytta, men billigare bredband är inte direkt en tillräckligt stor anledning till att göra det.
Så den möjlighet du har att sänka bredbandskostnaden är att byta till en billigare operatör eller byta till en lägre hastighet (eller både och).
Så hittar du ett billigare bredband
Det är inte bara priset som varierar beroende på var du bor, utan även utbudet. Det är inte säkert att du har tillgång till alla operatörer och hastigheter.
Ett första steg till att hitta ett billigare bredband är därför att söka på din adress när nedanför. Då ser du precis vilka operatörer och hastigheter som finns tillgängliga för dig.
Men när du väl har fått fram de bredband du kan välja mellan är det kanske inte så lätt att veta vilket man ska välja. Då kan du fortsätta läsa, så går vi igenom hur du ska tänka när du väljer hastighet och operatör.
Ta reda på vilken hastighet du behöver
Eftersom bredbandshastigheten påverkar priset är det bra att veta hur snabbt bredband du faktiskt behöver. Har du för långsamt bredband kan du inte göra allt du vill på nätet. Men det är ju också onödigt att ha för snabbt bredband, för då kastar du pengar i sjön.
Generellt kan man säga att ju mer krävande saker du vill göra online och ju fler personer som ska koppla upp sig samtidigt, desto snabbare bredband behöver du. Om bredbandet bara ska användas av en person som mest kollar mejlen, läser nyheter och surfar på sociala medier kanske det räcker med 10 Mbit/s. Men är bredbandet till en större familj där flera vill streama serier och spela onlinespel samtidigt krävs högre hastigheter.
Genom att svara på några enkla frågor här nedanför kan du få en rekommendation på vilken bredbandshastighet du ska välja.
Ta reda på vilken operatör som passar dig
När du väl har bestämt dig för vilken hastighet du vill ha är då nästa fråga: Är det bara att välja den billigaste operatören? Och vårt svar är: Inte nödvändigtvis.
Innan du väljer operatör är det bra att göra lite research. Kolla upp vad operatörerna har för kontaktvägar till kundtjänsten. Hos vissa kan du till exempel bara mejla eller chatta. Så är det viktigt för dig att kunna ringa kundtjänsten kan det vara bra att tänka på.
Kolla också vad andra kunder säger om operatören på till exempel Trustpilot. En annan bra källa för att se operatörernas kundnöjdhet är Svenskt kvalitetsindex årliga bredbandsrapport. Rapporten baseras på intervjuer av faktiska kunder.
Så byter du fast bredband
Följ den här steg för steg-listan för att hitta och byta till ett billigare och bättre bredband.
- Kolla om du har bindningstid på ditt nuvarande bredband. Har du det måste du vänta tills bindningstiden är slut innan du kan byta. Ett alternativ kan vara att be operatören om en slutfaktura och betala för resterande månader direkt.
- Jämför bredband här hos oss och se vilka bredband som finns tillgängliga hos dig.
- Vill du vara kvar hos samma operatör men byta hastighet hör du av dig till operatören och meddelar det.
- Om du vill byta till en annan operatör måste du först säga upp ditt nuvarande bredband. Hör av dig till din operatör så hjälper de dig med det. Kolla också upp om abonnemanget har uppsägningstid.
- När du har sagt upp ditt abonnemang kan du beställa bredbandet från den nya operatören. Välj att bredbandet ska börja gälla från dagen då ditt nuvarande bredband avslutas.
- Nu är allt klart och du har bytt bredband!
Om du inte har tillgång till fast bredband
Det kan vara så att du inte har tillgång till något fast bredband. I så fall kan mobilt bredband eller fast bredband via mobilnätet vara ett alternativ.
För mobilt bredband är det lite andra grejer du behöver tänka på jämfört med fast bredband. I stället för bredbandshastighet är det främst surfmängden som påverkar ksostnaden för mobilt bredband.
Tips! Vissa operatörer har börjat erbjuda mobilt bredband med obegränsad surf men med olika bredbandshastigheter. De fungerar alltså mer som fast bredband, det vill säga att man betalar för den hastighet man vill ha, inte för surfmängden.
Besök gärna vår sida om mobilt bredband för att läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer mobilt bredband. Där kan du även jämföra mobila bredband från olika operatörer.
Sammanfattning
I den här artikeln har vi gått igenom vad som påverkar bredbandskostnaden och vad du kan göra för att sänka den. Du bör se till att du inte betalar för en högre hastighet än du faktiskt behöver. Det kan också vara värt att se om det finns någon billigare operatör i ditt område som fungerar lika bra för dig.
Vi hoppas att du har blivit hjälpt av våra tips och att du lyckas sänka dina bredbandskostnader.
Frågor och svar om att byta bredband
Om du har bindningstid på bredbandet måste du vänta tills bindningstiden är slut (eller betala en slutfaktura för resterande månader). Har du ingen bindningstid kan du säga upp bredbandet och byta till ett annat när som helst. Men tänk på att det kan finnas en uppsägningstid.
Är du ute efter mobilt bredband kan du välja mellan alla bredband som finns på marknaden. Men för fast bredband kan du inte välja vilket bredband som helst, utan utbudet varierar beroende på var du bor. Du kan söka på din adress högre upp på den här sidan för att se vilka bredband du kan välja mellan.
När du ska säga upp ditt bredband beror på om du har uppsägningstid eller inte. Har du uppsägningstid på en månad måste du se till att säga upp bredbandet en månad innan du vill att det ska sluta gälla.
När du beställer bredband brukar du kunna välja vilket datum det ska aktiveras. Ifall du har uppsägningstid är det bra att välja det datumet som uppsägningstiden går ut när du väl har sagt upp ditt gamla bredband. Om du väljer att bredbandet ska aktiveras direkt kan det variera hur snabbt det går innan det börjar fungera. Det kan ta några minuter eller flera dagar.