Närbild på person som reparerar en iphone.Att lämna in sin gamla mobil kan göra gott både för plånboken och miljön. Foto: Parilov/Shutterstock.com

Telekom

Visste du att du kan tjäna på att lämna in din gamla mobil till operatören för återvinning eller rekonditionering när du ska köpa en ny (eller begagnad)? Många operatörer ger dig då rabatt på din nya mobil, eller också kan du välja mellan att få mer surf eller att få ett billigare mobilabonnemang. Att panta luren är inte bara bra för din plånbok, utan även för miljön. Win win helt enkelt!

Därför kan du tjäna på att byta in din gamla mobil

Bara hos oss här i Sverige ligger det upp mot två miljoner gamla mobiler och bara skräpar hemma i våra byrålådor. Och det är ju onödigt när det faktiskt går att göra något bra med dem och samtidigt tjäna pengar på det. Allt fler operatörer erbjuder möjligheten att lämna in mobiler för återvinning eller rekonditionering i samband med att du köper en ny. Som tack kan du få ett bättre pris på din nästa mobil, mer surf varje månad eller sänkt månadsavgift på mobilabonnemanget.

Förutom att du tjänar på att lämna in din gamla mobil gör du även något bra för miljön. Operatörerna gör noggranna kontroller av mobilernas skick och om de inte går att rädda skrotas de på ett hållbart och miljösäkert sätt.

Hur mycket är min gamla mobil värd?

En ny undersökning har visat att det är relativt få som har koll på sina befintliga mobilers andrahandsvärde. Men i många fall är begagnade mobiler värda mer pengar än man kan tro.

Telia har sammanställt en lista på uppskattade inbytesvärden på deras mest populära mobiler från Apple och Samsung som vi kan kolla lite närmre på. Tänk bara på att se siffrorna nedan som exempel på vad som är möjligt att få. I slutändan är det mobilens ålder, skick och batterihälsa som avgör andrahandsvärdet.

Det uppskattade inbytesvärdet på olika Iphone- och Samsung-modeller hos Telia

 • Iphone 12: Upp till 2 800 kronor
 • Iphone 12 Pro: Upp till 3 200 kronor
 • Iphone 12 Pro Max: Upp till 3 800 kronor
 • Iphone 11 Pro: Upp till 1 800 kronor
 • Iphone 11 Pro Max: Upp till 2 000 kronor
 • Samsung Galaxy S21: Upp till 3 750 kronor
 • Samsung Galaxy S20: Upp till 3 225 kronor
 • Samsung Galaxy S10: Upp till 1 400 kronor
 • Samsung Galaxy S9: Upp till 1 000 kronor

Hos vilka operatörer kan jag återvinna mobilen?

Det är som sagt flera operatörer som gärna tar emot din gamla mobil och ger dig någon form av rabatt som tack, antingen på din nya mobil eller på ditt mobilabonnemang. Här nedanför har vi listat hos vilka operatörer som du kan lämna in din mobil för återvinning eller rekonditionering i dagsläget.

Hos följande operatörer kan du lämna in mobilen

 • Telia
 • Tele2
 • Tre
 • Telenor
 • Halebop
 • Comviq

Men det är inte bara operatörer som tar emot gamla mobiler. Du kan även lämna in luren för återvinning eller rekonditionering hos teknikkedjor som Elgiganten.

Sälj din gamla Iphone via Swappie

Eller så vänder du dig direkt till den verkliga giganten på marknaden för second hand-Iphones, det vill säga Swappie. Att sälja en gammal Iphone via Swappie går både snabbt och smidigt, och du ska ha betalningen på kontot inom en arbetsdag efter att de tagit emot din telefon.

Sälj din gamla Iphone via Swappie
 • Smidig värdering
 • Kostnadsfria leveranser
 • Snabb utbetalning

Hur gör jag om jag vill lämna in mobilen?

Hur du gör för att lämna in mobilen för värdering och återvinning kan variera något beroende på vilken operatör det gäller. Men här nedanför ser du hur det går till på ett ungefär när du lämnar in mobilen i samband med att du köper en ny.

Lämna in mobilen: 6 enkla steg

 1. Värdera mobilen online. Hos många operatörer kan du själv värdera din mobil direkt på hemsidan. Du får exempelvis ange märke, modell, lagringsutrymme, allmänt skick och batteriprocent. I vissa fall kan du även få fylla i mobilens IMEI-nummer.
 2. Du får ett preliminärt besked om värdet och ett erbjudande om rabatt. Operatören ger dig ett preliminärt besked om värdet på din mobil och ett erbjudande om rabatt.
 3. Välj ny mobil tillsammans med ditt mobilabonnemang. Förläng eller teckna ett nytt mobilabonnemang tillsammans med mobilen du vill ha.
 4. Välj rabatt-erbjudandet du vill ha. Om operatören ger dig möjlighet att välja mellan olika rabatter, till exempel mer surf eller sänkt månadskostnad, ska du nu välja vilket erbjudande du ska nappa på.
 5. Du får hem dina nya lur och skickar in din gamla till operatören. När du får hem din nya mobil är det dags att skicka in din gamla till operatören. I de flesta fall använder du samma paket som din nya mobil kom i.
 6. Operatören gör en slutgiltig granskning av mobilen. När operatören fått in din gamla mobil gör de en slutgiltig kontroll av värdet och checkar så att uppgifterna du har angett stämmer. Sedan aktiverar de din rabatt.

Köp en begagnad mobil och tjäna flera tusen kronor

Om du lämnar in mobilen när det är dags att köpa en ny kan du med fördel spana in operatörens second hand-sortiment. Eller ja, det kan du ju så klart göra även om du inte lämnar in en gammal mobil. Som vi nämnde tidigare gör operatörerna omsorgsfulla kontroller och tester, både yttre och inre, på mobilerna för att säkerställa att de håller måttet. Oftast märker du inte ens att det är en begagnad mobil du använder.

Hur mycket pengar du kan spara på att köpa en begagnad mobil beror på mobilens skick (bra eller mycket bra) och vilket märke det är. Du kan hitta mobiler till upp 30 procent av ursprungspriset, men även göra riktiga fynd där prislappen har minskat med 60 procent.

Vanliga frågor om att återvinna mobilen

Hos vilka operatörer kan jag lämna in min gamla mobil?

Flera operatörer erbjuder nu både kunder och icke-kunder möjligheten att lämna in gamla mobiler. Mobilerna får antingen nytt liv eller återvinns på ett miljösäkert sätt. Du ser vilka operatörer det gäller högre upp på den här sidan. 

Hur mycket är min gamla mobil värd?

Andrahandsvärdet på din mobil beror på märke, modell, ålder och skick, men du kan ofta få mer än vad du kanske tror. Värdera mobilen direkt på operatörens hemsida för att få en uppfattning om hur mycket pengar det kan röra sig om.

Vad får jag för rabatt om jag lämnar in mobilen till operatören?

Det varierar mellan olika operatörer, men du kan ofta välja mellan några olika alternativ. Vanligt är att du får rabatt på din nya mobil, mer surf eller sänkt månadskostnad på mobilabonnemanget.

Kan jag lämna in mobilen och få pengar?

Om du lämnar in mobilen till en operatör får du inte pengar direkt i handen, utan rabatt som bestäms utifrån din gamla mobils andrahandsvärde.

Vilka mobiler har högst andrahandsvärde?

Högst upp på topplistan ligger kanske inte helt överraskande mobiler från Apple och Samsung. Men även Oneplus-mobiler har visat sig ha relativt högt andrahandsvärde.