Telekom

Har du hört talas om bredband via mobilnätet och trott att det bara är en synonym till mobilt bredband? Tekniken är faktiskt en slags hybrid mellan fast och mobilt bredband och marknadsförs ibland som ett alternativ till fiber, även om kapaciteten snarare är jämförbar med bredband via ADSL. Här berättar vi hur bredband via mobilnätet fungerar, vad som kan vara bra att ha i åtanke och var du skaffar det.

Hur fungerar bredband via mobilnätet?

Fast bredband via mobilnätet, eller FWA (Fixed Wireless Access), är en bredbandsteknik som kombinerar fast och mobilt bredband. Data skickas via fiber till en radiomast som i sin tur skickar vidare informationen via det befintliga 4G- eller 5G-nätet till en mottagare som sitter monterad utanpå kundens bostad. Har du inte möjlighet att montera en mottagare på din husfasad kan operatören i stället erbjuda en inomhusrouter.

Bredband via mobilnätet är knutet till din bostad

Bredband via mobilnätet är precis som fast bredband kopplat till din adress, där täckningen där du bor är avgörande för vilka hastigheter du kommer kunna förvänta dig. Innan du kan beställa bredband via mobilnätet hos operatören måste du därför söka på din adress för att se om bredbandstekniken är tillgänglig där du bor.

Operatören gör sedan en uppskattning av täckningen och föreslår utifrån det vilken slags utrustning som passar bäst.

Hur snabbt är fast bredband via mobilnätet?

Hos Telia kan du välja mellan två olika hastighetsalternativ: upp till 30 Mbit/s och mellan 30 och 150 Mbit/s. Telenor skriver att du normalt ska kunna surfa i mellan 30 och 130 Mbit/s, medan den teoretiska maxhastigheten ligger på över 800 Mbit/s. Tre, som erbjuder bredband via 5G-nätet, utlovar högre normalhastigheter på mellan 200 och 600 Mbit/s. Men då ska också täckningen i 5G-nätet vara god i ditt område.

Tänk på! Eftersom FWA till viss del använder mobilnätet är det täckningen i ditt område som avgör hur höga hastigheter du kan komma upp i.

Operatörerna säger sig kunna garantera hastigheter på 30 Mbit/s, men i vissa delar av landet har det visat sig vara svårt att ens nå upp till det. När montören har installerat utomhusmottagaren på din bostad ska hen alltid göra en kontrollmätning av prestandan. Om hastigheterna inte stämmer överens med vad operatören har lovat har du rätt att ångra dig.

Hur installerar man bredband via mobilnätet?

Om du kan montera en utomhusmottagare på din bostad skickar bredbandsoperatören ut en av sina tekniker till dig. Teknikern installerar och monterar den fasta antennen, det vill säga mottagaren, och en konverter. Har du fått med en router för wifi inomhus kan du i regel även få hjälp att installera den.

Vilka för- och nackdelar finns det med bredband via mobilnätet?

För att kunna avgöra om bredband via mobilnätet är något för dig är det viktigt att du känner till både för- och nackdelarna med den här relativt nya tekniken. 

Fördelar 

  • Du får alltid obegränsad surf
  • Billigare att installera än fiber
  • Går att installera året om

Nackdelar 

  • Relativt höga abonnemangsavgifter
  • Varierande stabilitet och styrka
  • Väder och vind kan påverka uppkopplingen

Vilka operatörer erbjuder fast bredband via mobilnätet?

I dagsläget är det tre operatörer som erbjuder bredband via mobilnätet: Telia, Telenor och Tre. Telias tjänst heter Fast bredband via mobilnätet, Telenors Bredband via mobilnätet och Tre sticker ut med sitt 3Bredband Max. Här nedanför kan du läsa lite mer om deras respektive erbjudanden.

Telias Fast bredband via mobilnätet

Telia erbjuder de två abonnemangen Bas och Plus för bredband via mobilnätet. Skillnaden mellan abonnemangen är hastigheterna och således även priset. Bas ska ge hastigheter på upp till 30 Mbit/s och passar ett mindre hushåll, medan Plus ska ge hastigheter på mellan 30 och 150 Mbit/s och passa bäst för ett större. Telia hjälper dig att installera utomhusmottagaren, och oavsett vilket abonnemang du väljer får du även med en wifi-router.

Telenors Bredband via mobilnätet

Hos Telenor kan du inte välja mellan olika hastighetsalternativ utan det är ett abonnemang som gäller. När du söker på din adress på Telenors sida kollar operatören upp hur täckningen är där du bor och föreslår utrustningen som passar bäst. Det kan antingen vara en utomhusmottagare (plus en Google Nest Wifi) eller en inomhusrouter. Båda har stöd för både 4G- och 5G-hastigheter.

Om du ska ha en utomhusmottagare kommer Telenors samarbetspartner Smartify och hjälper dig med installationen av både mottagaren och din Google Nest Wifi-router.

Tres 3Bredband Max

Tres tjänst 3Bredband Max skiljer sig lite från Telias och Telenors erbjudanden. Operatören marknadsför förvisso tjänsten som bredband via mobilnätet, det vill säga FWA, men i det här fallet verkar det inte som att din adress spelar någon roll för vilken utrustning du ska ha. Din bostad måste givetvis ha de rätta förutsättningarna om du vill ha en utomhusmottagare. Men enligt informationen på hemsidan är det mer upp till dig att bestämma om du ens vill köpa till en router och om du i så fall ska köpa en utomhus- eller inomhusvariant.

Med en utomhusmottagare kommer 3Bredband Max kännas som ett fast bredband. Kör du på en inomhusrouter blir det i princip mer som ett mobilt bredband med obegränsad surf. En stor fördel med Tres FWA är att det går via deras höghastighets-5G-nät, men då gäller det att 5G-täckningen är god där du bor.

Kolla täckningskartan innan du beställer

Tres täckning är som bäst i södra Sverige och i storstadsregionerna, medan den kan vara betydligt svagare längre upp i landet och på landsbygden. Kolla därför Tres täckningskarta innan du lägger en beställning.

Vad kostar det att installera bredband via mobilnätet?

Själva installationen av bredband via mobilnätet brukar starta på cirka 2 400 kronor, men det kan variera något beroende på vilken operatör du väljer och hur mycket arbete som krävs.

Vad månadskostnaden för abonnemanget sedan landar på beror på vilka hastigheter som ingår och vilken typ av router du lägger till i beställningen. Men räkna med en abonnemangsavgift mellan 400 och 500 kronor per månad.

Är bredband via mobilnätet lika bra som fiber?

Det korta svaret är nej, bredband via mobilnätet är inte lika bra som fiber. Eftersom tekniken till viss del använder mobilnätet är det inte lika stabilt som fiber och ger inte alls lika höga hastigheter.

Men med det sagt kan det vara ett bra alternativ för dig som kanske inte kan få fast bredband där du bor och inte heller vill ha mobilt bredband. Med bredband via mobilnätet får du i alla fall tillgång till obegränsad surf, och i takt med att operatörernas 5G-nät byggs ut allt mer kommer också hastigheterna i mobilnäten att öka.

Vanliga frågor om fast bredband via mobilnätet

Ska jag köpa mobilt bredband eller bredband via mobilnätet?

Det beror lite på vad du är ute efter. Mobilt bredband är mer flexibelt och kan ofta ge ungefär lika höga hastigheter, men bredband via mobilnätet ger alltid obegränsad surf och blir mer som ett fast bredband för hela familjen.

Är fast bredband via mobilnätet dyrt?

Själva installationen är visserligen betydligt billigare än att installera fiber, men månadsavgiften för bredband via mobilnätet är faktiskt rätt hög. Du kan dock komma lite billigare undan genom att binda abonnemanget, men det har ju också sina nackdelar. Hos vissa, exempelvis Telia, måste du som är ny bredbandskund betala en startavgift.

Är fiber bättre än bredband via mobilnätet?

Ja, fiber är bättre än bredband via mobilnätet. Fiber har högre kapacitet, ger högre hastigheter och kortare svarstider. Det är även mer robust mot yttre faktorer som väder och vind.

Ingår det en router när man beställer bredband via mobilnätet?

Operatören skriver ofta att router och/eller mottagare ingår, men en kostnad tillkommer alltid på själva abonnemangsavgiften. Du ska även betala en kostnad för att få utomhusmottagaren installerad, men kolla upp om du kan få rutavdrag för det.

Vad betyder FWA?

FWA är en förkortning för Fixed Wireless Access, fast yttäckande radioaccess på svenska. Det är en bredbandstyp som använder både fast och mobil bredbandsteknik.