Hur fungerar bredband via fiber?

Fast bredband kommer i olika former och bredband via fiber är en av dem. En fiberkabel består av hårstråtunna glasfibrer som sänder ut signaler, det vill säga överför data, via ljuspulser. Stora mängder information kan alltså skickas långa sträckor med ljusets hastighet, vilket gör fiber till den överlägset snabbaste bredbandstekniken, och även den mest framtidssäkra.

Visste du? Med rätt Cat-kabel, närmare bestämt en Cat7, ska man med fiberbredband kunna nå hastigheter på upp till 10 Gbit/s. Abonnemang med 100/100 Mbit/s är dock fortfarande vanligast på den svenska bredbandsmarknaden.

För att installera fiber drar man först in en optisk fiberkabel till bostaden som sedan kopplas till en mediaomvandlare. Mediaomvandlaren konverterar ljussignalerna till elektriska signaler, det vill säga information, som dina uppkopplade enheter kan fånga upp. När dina enheter ska skicka ut informationen på internet gör mediaomvandlaren om de elektriska signalerna till ljussignaler igen, som då kan gå ut via fibern till nätet.

Vad innebär öppen fiber?

I ett öppet fibernät får i princip alla bredbandsleverantörer som vill erbjuda sina tjänster. Om du, eller snarare din bostad, är ansluten till ett öppet fibernät kan du med andra ord själv välja mellan flera olika leverantörer. Detta bidrar till god konkurrens, vilket i sin tur höjer kvaliteten på bredbandstjänsterna och håller priserna på rimliga nivåer.

I stängda nät, vilket i dagsläget är ytterst ovanligt i Sverige, finns bara en enda bredbandsleverantör tillgänglig.

Är bredband via fiber bättre än andra fasta bredband?

Ja, det är faktiskt ingen annan bredbandstyp som slår fiberns styrka och kapacitet. Bredband via ADSL har betydligt lägre hastigheter och bredband via kabel-tvär inte alls lika stabilt. Bredband via fiber är dessutom ett betydligt mer framtidssäkert alternativ än både ADSL och bredband via kabel-tv.

Om du inte kan få fast bredband där du bor kan mobilt bredband vara den enda lösningen för dig. Det är i dagsläget inte lika snabbt eller stabilt som fiber, men utvecklingen går snabbt framåt och i takt med att allt fler operatörer slår på sina ”riktiga” 5G-nät kommer du kunna surfa både snabbare och mer stabilt även med mobilt bredband framöver.

Kan jag få bredband via fiber?

För att kunna beställa ett abonnemang för bredband via fiber måste det finnas fiberkablar anslutna till din bostad. Är du osäker på om du redan har tillgång till fiber och vilka leverantörer som erbjuder bredband där du bor? Använd sökfunktionen nedan och få svar direkt.

Om du inte redan har fiber indraget måste du själv initiera en installation och höra av dig till företaget som ansvarar för fibernätet i ditt område. Några av Sveriges största nätägare och fibergrävare är till exempel IP-Only, Itux, Open Infra och Telia öppen fiber.

Tänk på! Är det ingen som kan hjälpa dig med en fiberinstallation just nu kan du ändå alltid skicka in en intresseanmälan.

Du bör tänka på att en fiberinstallation kräver god planering eftersom flera olika aktörer är involverade i arbetet. Man kan till exempel även behöva få tillstånd från kommunen för att få gräva. Detta är alltså inte gjort i en handvändning, och yttre faktorer som väder och vind kan också påverka tidsåtgången.

Vad kostar det att installera fiber?

Priset för en fiberinstallation ligger på mellan 15 000 och 30 000 kronor. Men vad det kostar just för dig beror på om du gör det helt själv eller om det rör sig om en gemensam anslutning för flera hus i ditt bostadsområde. Det senare alternativet blir i de flesta fall betydligt billigare, så om detta är på gång där du bor kan det absolut vara en god idé att slå till.

Värt att nämna är att en installation av fiber kan räknas som en förbättringsåtgärd av din bostad, vilket du i så fall kan göra avdrag för i deklarationen.

Så väljer du det bästa bredbandet via fiber

För att kunna välja det bästa fiberbredbandet just för dig måste du jämföra leverantörernas erbjudanden utifrån dina egna behov och önskemål. Börja med att skriva in din adress i någon av sökrutorna högre upp på den här sidan så ser du snabbt vilka alternativ du har där du bor. För att hitta det rätta abonnemanget finns det några faktorer som du bör tänka på lite extra, och dessa kan du läsa mer om här nedanför.

Titta på det här när du väljer bredband via fiber

  • Vilka bredbandshastigheter du kan välja mellan. Fundera först på hur höga hastigheter du och ditt hushåll behöver för att kunna gör det ni vill på internet. Sedan gäller det att hitta en leverantör som kan erbjuda motsvarande abonnemang för fiber på din adress.
  • Hur flexibelt bredbandsabonnemanget är. Hos de flesta bredbandsleverantörer kan du välja om du ska teckna bredbandet med eller utan bindningstid. Är du ute efter ett flexibelt avtal kan det vara bra att kolla upp vad som gäller hos leverantörerna du är intresserad av. Bredband utan bindning är enklare att upp- eller nedgradera om hastighetsbehoven skulle ändras över tid. Det är också enklare att byta leverantör om du inte är nöjd.
  • Om leverantörens kundtjänst motsvarar dina behov. Vi har alla olika behov av support och det är dina egna preferenser du ska utgå ifrån när du jämför kundtjänstens omfattning hos olika leverantörer. Alla erbjuder till exempel inte support via telefon utan bara via chatt och mejl.
  • Om du kan teckna andra fibertjänster hos samma leverantör. Om du även är intresserad av att skaffa tv- och IP-telefoni via fiber är det ju praktiskt om du kan få det tillsammans med bredbandet som ett paket. När du samlar tjänsterna hos en och samma operatör kan det dessutom bli billigare för dig i längden.
  • Hur höga hastigheter du får för pengarna. När du har tagit fram ett par fiberbredband som du tycker uppfyller de flesta av dina krav är det dags att jämföra priserna. Titta på hur höga hastigheter du får för pengarna och ta det billigaste av dina bästa alternativ. Då kommer du får det bästa bredbandet till lägsta möjliga pris. Tänk även på att räkna in eventuella startavgifter.

Hur snabbt bredband via fiber behöver jag?

Hur snabbt bredband du behöver beror på dina internetvanor och -behov, och om ni är flera som ska dela på uppkopplingen mellan olika enheter. Är ni en hel familj som ska samsas om fibern, till exempel för att surfa, streama film och serier, spela spel, arbeta och plugga, behövs högre hastigheter än om det bara är du som kommer använda internet.

Använd funktionen nedan för att få bättre koll på vilka hastigheter som matchar hushållets storlek och internetvanor.

test
Hur många personer är ni i hushållet?
Fyll hur många ni är som ska dela på bredbandet
test
Hur många enheter är uppkopplade?
Fyll i hur många enheter som ska vara uppkopplade samtidigt
test
Hur använder ni era enheter?
Berätta vad ni kommer använda bredbandet till!
Vi rekommenderar
200Mbit/s
Sök på din adress och se vilka alternativ som finns
Föregående fråga Fråga 1 av 3

Vilket är det billigaste bredbandet via fiber?

Priserna på abonnemang för fast bredband varierar inte bara beroende på vilken leverantör och vilka hastigheter du väljer (ju högre hastighet, desto högre månadskostnad). Det kan även variera rätt rejält inom en och samma operatör beroende på var i landet du bor.

Eftersom den geografiska variationen gör det svårt att jämföra priserna på fast bredband tog Post- och telestyrelsen för några år sedan fram mediankostnader för de vanligaste bredbandsabonnemangen. Deras rapport om prisutvecklingen för mobiltelefoni och bredband visade att Bahnhof och Bredband2 hade några av bredbandsmarknadens lägsta priser. Rapporten gäller förvisso för 2019, men den kan ändå ge dig en bra fingervisning.

Som vi nämnde tidigare ska du så klart försöka hitta det bästa fiberabonnemanget för dig till lägsta möjliga pris. Men fundera först på vilka abonnemang som machar bäst med dina övriga krav, och ta sedan det billigaste alternativet av dessa.

Fördelarna med bredband via fiber

Det finns många skäl till att välja bredband via fiber, om du har den möjligheten. Om du själv måste dra in fiber till din bostad kan det förvisso röra sig om rätt mycket pengar, men detta är en en engångskostnad och en bra investering. Fördelarna med fiber är betydligt fler än nackdelarna och här listar vi några av dem.

Med fiber får du till exempel

  • De överlägset högsta hastigheterna
  • En stabil uppkoppling för hela familjen
  • En framtidssäker bredbandsform som ökar värdet på din bostad

Vanliga frågor om bredband

Varför ska jag välja bredband via fiber?

Det finns många anledningar till varför du ska välja fiber, om du har den möjligheten. Fiber ger de högsta bredbandshastigheterna. Det är dessutom den stabilaste och mest framtidssäkra bredbandslösningen.

Vilket bredband via fiber är bäst?

Det bästa fiberbredbandet är alternativet som uppfyller dina krav, och vilket det är kan bara du avgöra. Ta hjälp av våra tips på den här sidan så kommer du både snabbt och lätt hitta det bästa för dig.

Vad kostar bredband via fiber?

Vad du får betala för fiber beror på vilken leverantör och hastighet du väljer, men även på var i landet du bor. Sök på din adress högre upp på sidan så ser du vad bredband kostar för dig. Om du själv måste dra in fiber blir det dyrare, men det kan å andra sidan vara en bra investering.

Kan jag ha bredband via fiber i mitt fritidshus?

Ja, om det finns fiber indraget i fritidshuset eller sommarstugan kan du ha bredband via fiber. Sök på fritidshusets adress högre upp på sidan så får du svar direkt.

Behöver jag en router till bredband via fiber?

Ja, om du vill slippa att dra en nätverkskabel mellan bredbandsuttaget och din enhet behöver du en router för att kunna koppla upp dig mot internet. I regel får du en router av leverantören när du beställer bredband, men du kan även köpa en egen. I det senare fallet kan du behöva göra en så kallad bryggning, men kolla med din leverantör vad de rekommenderar.