Vad är bredband via ADSL?

ADSL är en förkortning av Asymmetric Digital Subscriber Line, och kan även kallas bredband via telejacket eller bredband via kopparnätet. Det kallas via telejacket eftersom uppkopplingen sker i telenätet (på frekvenser som inte används för samtal eller fax) och via kopparnätet eftersom telenätet är tillverkat av koppar.

Ordet asymmetric avslöjar att nedladdnings- och uppladdningshastigheterna inte är symmetriska. Nedladdningshastigheten är högre, vilket innebär att det till exempel går snabbare att ladda ner material och ta emot mejl än att ladda upp bilder och filmer och skicka mejl.

Tänk på! Det gamla kopparnätet håller på att avvecklas i stora delar av Sverige, så kolla upp hur det ser ut där du bor. Avvecklingen innebär att bredband via ADSL tyvärr inte är en lika framtidssäker bredbandslösning som exempelvis fiber.

Du måste ha ett fungerande telejack för att kunna ha bredband via ADSL och i vissa fall även ett aktivt telefonabonnemang. Men först och främst ska du säkerställa att du har plats i telefonledningen. 

För vem passar bredband via ADSL?

Bredband via ADSL är förvisso inte det snabbaste bredbandsalternativet och inte heller det mest framtidssäkra, vilket kan vara bra att veta om. Men det är fortfarande en helt okej lösning för att få tillgång till internet. För vissa är det i dagsläget faktiskt den enda lösningen. Jämfört med fiber är det även ett relativt billigt bredbandsalternativ.

Bredband via ADSL kan till exempel passa dig som

  • Inte kan få bredband via fiber där du bor
  • Är ute efter stabil uppkoppling och obegränsad surf till hyfsat lågt pris
  • Inte behöver några högre surfhastigheter

Hur snabbt är ADSL?

En stor nackdel med bredband via ADSL är att hastigheterna är lägre än vad både fiber och kabel-tv, och i vissa fall även mobilt bredband, kan erbjuda. ADSL har kapacitet för hastigheter på upp till 24–30 Mbit/s. Men det är viktigt att komma ihåg att det är teoretiska hastigheter som man kan uppnå under optimala förhållanden. De faktiska hastigheterna ofta mycket lägre.

VDSL, Very high speed Digital Subscriber Line, är också en bredbandsteknik som använder telefonledningen för att leverera internet. Men här kan du komma upp i betydligt högre hastigheter än med ADSL. Topphastigheten ligger kring 60 Mbit/s.

Osäker på hur höga surfhastigheter du faktiskt behöver för att kunna göra det du vill med ditt bredband? Använd funktionen här nedanför för att snabbt få koll på läget.

test
Hur många personer är ni i hushållet?
Fyll i hur många som ska dela på bredbandet
test
Hur många enheter är uppkopplade?
Fyll hur många enheter som ska vara uppkopplade samtidigt
test
Hur använder ni era enheter?
Berätta vad bredbandet främst ska användas till!
Vi rekommenderar
200Mbit/s
Sök på din adress och se vilka alternativ som finns
Föregående fråga Fråga 1 av 3

Vilket bredband via ADSL ska jag välja?

Om du över huvud taget kan få bredband via ADSL i din bostad ska du välja alternativet som matchar bäst med dina behov och önskemål. Faktorer som är extra viktiga att ha i åtanke är utbudet av bredbandshastigheter, villkoren gällande bindningstid, leverantörens kundtjänst och så klart även priserna. För att hitta det bästa för dig måste du helt enkelt jämföra dina alternativ utifrån dina egna förutsättningar och prioriteringar.

Men det första steget är att ta reda på vilka bredbandsalternativ som är tillgängliga där du bor. Det är ju inte exakt alla leverantörer som erbjuder bredband via ADSL i exakt alla delar av landet.

Vilket bredband via ADSL är bäst?

Det bästa ADSL-bredbandet för dig är alternativet som motsvarar de flesta (helst alla) av dina krav. Tyvärr finns det inget bredband som är bäst för precis alla, utan det är helt individuellt och beror helt på vad du söker. Men genom att jämföra leverantörernas erbjudanden utifrån ovan nämnda faktorer  tror vi inte att du kommer ha några större problem att hitta det bästa bredbandet just för dig.

Vilket bredband via ADSL är billigast?

Att säga vilket fast bredband som är billigast är svårt att säga eftersom det är så många faktorer som påverkar priserna, oavsett om det är ADSL eller fiber vi pratar om. Vad just du får betala i månaden beror på vilken leverantör och vilka hastigheter du väljer och om bredbandet har bindningstid eller ej.

Faktum är att priserna även kan variera rätt rejält inom en och samma leverantör beroende på var i landet du bor. Sök på din adress här nedanför så kan du enkelt jämföra vilka bredbandspriser leverantörerna erbjuder i ditt område.

Vanliga frågor om bredband via ADSL

Är bredband via ADSL bra?

Bredband via ADSL är inte lika stabilt eller snabbt som fiber, men det är fortfarande en helt okej bredbandslösning som ger hyfsat stabil uppkoppling till relativt lågt pris.

Kommer bredband via ADSL att försvinna?

Ja, det gamla kopparnätet som ger bredband via ADSL håller på att avvecklas i stora delar av landet, så i framtiden kommer ADSL troligtvis att försvinna helt. Om ditt område berörs av avvecklingen kommer du givetvis få information om det.

Hur vet jag om jag kan få bredband via ADSL?

Du söker på din adress i sökfältet högre upp på sidan så ser du snabbt vilka bredband du har tillgång till där du bor.

Ska jag skaffa bredband via ADSL eller mobilt bredband?

Om du kan välja mellan ADSL och mobilt bredband ska du välja alternativet som blir mest prisvärt för dig i längden och ger dig de surfmöjligheter du behöver. Det ena alternativet är inte bättre än det andra, utan det handlar mer om vilket som passar bäst just för dig.