Vad är bredband?
Bredband är själva samlingsnamnet för olika tekniker som gör det möjligt att koppla upp enheter som datorer, surfplattor, mobiler och tv-apparater mot internet. Bredband är alltså inte en synonym till internet, utan ett paraplybegrepp för olika typer av snabba uppkopplingar. Tack vare bredband har du även möjlighet att använda tjänster för exempelvis tv, streaming och telefoni.
Det finns både fast och mobilt bredband och vilket alternativ som är det rätta just för dig beror till exempel på din bostadssituation och internetvanor. I sökrutan här ovanför kan du skriva in din adress för att vilka bredband du har att välja mellan där du bor.
Vi tipsar om vad du ska tänka på när du väljer bredband lite längre ner på sidan, men först måste vi gå igenom vilka olika bredbandstyper som finns och hur de fungerar.
Bredband via fiber
Bredband via fiber är den i dagsläget snabbaste formen av fast bredband, och det är även den mest framtidssäkra. Allt fler hushåll i Sverige har tillgång till fiber och intresset växer sig starkare varje år. Om du ska skaffa fast bredband och har möjlighet att få bredband via fiber rekommenderar vi att du gör det.
Bredband via ADSL
ADSL, Asymmetric Digital Subscriber Line, ger bredband via telejacket. För att kunna skaffa bredband via ADSL måste du förutom ett fungerande telejack även ha en plats i telefonledningen. I vissa fall krävs även ett aktivt telefonabonnemang.
Innan fibern gjorde sitt intåg var bredband via ADSL den vanligaste formen av bredband i Sverige, men nu håller man faktiskt på att avveckla det gamla kopparnätet i stora delar av Sverige. Det är med andra ord inte ett lika framtidssäkert val som exempelvis fiber, och inte heller det bästa valet för dig som behöver riktigt höga bredbandshastigheter.
Bredband via kabel-tv
En annan typ av fast bredband är bredband via kabel-tv, som även kallas bredband via tv-uttaget eller bredband via koax. Här får man bredband via samma koax-nät och kabel-tv-uttag som används för att ta emot tv-sändningar. Bredband via kabel-tv har teoretiska topphastigheter på upp till 500 Mbit/s, men de faktiska hastigheterna är betydligt lägre. Man har tur om man kan nå upp till 250 Mbit/s.
För att du ska kunna få bredband via kabel-tv måste nätet kunna skicka data åt båda hållen. Nätet måste med andra ord vara returaktiverat.
Mobilt bredband
Med mobilt bredband ansluter man trådlöst till mobilnätet där dataöverföringen sker i operatörens 4G- eller 5G-nät. Många blandar ihop mobilt bredband med wifi, men det är inte samma sak. Mobilt bredband är en bredbandsteknik, medan wifi är en trådlös nätverksstandard som gör att flera olika enheter kan ansluta till nätverket oavsett om bredbandsanslutningen sker via fiber eller via mobilnätet. Hos många operatörer kan du välja att köpa mobilt bredband både som abonnemang och kontantkort.
Bredband via mobilnätet
En relativt ny form av bredband är bredband via mobilnätet. Precis som det låter är det en slags hybrid mellan fast och mobilt bredband. Allt fler operatörer har lanserat bredband via mobilnätet i syfte att kunna erbjuda snabbt bredband i delar av landet där fiber inte finns tillgängligt. Men precis som mobilt bredband är bredband via mobilnätet beroende av operatörens täckning, vilket innebär att det inte finns några garantier för riktigt höga hastigheter.
Operatörer som erbjuder bredband via mobilnätet
- Telia
- Telenor
- Tre
Ska jag välja fast eller mobilt bredband?
Inget av alternativen är bättre än det andra, utan det handlar bara om vilka förutsättningar och behov du har. Fast bredband passar bättre för vissa, medan mobilt bredband är ett mer prisvärt val för andra. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen.
Med fast bredband får du alltid fri surf, och hastigheterna är ofta betydligt högre än för mobilt bredband. Uppkopplingen är även mer stabil. Men fast bredband är å andra sidan ofta dyrare än mobilt bredband, särskilt om du själv måste dra in fiber i din bostad.
Mobilt bredband är inte knutet till en specifik adress och är således en mer flexibel bredbandslösning än fast bredband. Hur stabilt och snabbt du kan surfa beror dock på operatörens täckning i mobilnätet.
Hur snabbt bredband kan jag få?
Vilka bredbandshastigheter du kan få beror på om du väljer mobilt eller fast bredband. I det senare fallet är det sedan din adress, ditt stadsnät och ditt val av leverantör som avgör vilka hastigheter du har tillgång till.
Med fiber ska man under optimala förhållanden kunna nå hastigheter på upp till 10 Gbit/s. Men de faktiska hastigheterna är lägre och de vanligaste abonnemangen inkluderar ned- och uppladdningshastigheter på 100/100 Mbit/s. Bredband via kabel-tv ger nedladdningshastigheter på mellan 50 Mbit/s upp till 1 200 Mbit/s, medan du med ADSL högst kan nå nedladdningshastigheter på 24 Mbit/s.
Hur snabbt du kan surfa med ditt mobila bredband beror på vilken operatör du har och hur operatörens täckning är där du bor. Vissa operatörer utlovar hastigheter på upp till 50–60 Mbit/s och andra upp till 100 Mbit/s. Tre, som har lanserat bredband via 5G-nätet, säger att normalhastigheterna ligger på mellan 200 och 600 Mbit/s.
Hur snabbt bredband behöver jag?
Men först och främst kanske du ska fråga dig själv hur snabbt bredband du faktiskt behöver. När det gäller fast bredband är det ju hastigheten som avgör hur hög eller låg månadskostnaden blir, och det är även allt fler operatörer som erbjuder mobilt bredband med olika hastighetsalternativ i stället för surfmängder. Välj inte högre surfhastigheter än du faktiskt behöver bara för säkerhets skull, eftersom du då får betala mer än nödvändigt.
Det är inte alltid så lätt att avgöra vilka bredbandshastigheter som motsvarar ens egna, eller hushållets, vanor och behov. Det du kan räkna med är att ju fler ni är som ska dela på uppkopplingen, desto högre hastigheter behöver ni för att alla ska kunna använda sina respektive enheter samtidigt.
Använd gärna funktionen nedan för att få bättre koll på vilka bredbandshastigheter just du eller ni behöver.
Så väljer du rätt bredband
Vad du ska tänka på när du väljer på bredband varierar beroende på om det är fast eller mobilt bredband du är på jakt efter. Vi har därför gjort två olika tips-listor, och dessa ser du här nedanför.
Tänk på det här när du väljer fast bredband
- Utbudet av bredbandshastigheter. Om flera olika bredbandsleverantörer är tillgängliga på din adress bör du välja den som kan erbjuda de hastigheter som motsvarar dina, och eventuellt familjens, internetvanor och behov.
- Om leverantören även erbjuder andra tjänster. Om du är intresserad av att få bredband, tv och telefoni som ett paket ska du välja en leverantör som kan erbjuda det där du bor. Om det inte är någon leverantör i ditt område som gör det går det ofta att fixa tjänsterna var för sig, men det blir ofta billigare när du köper det som ett paket.
- Kundtjänstens omfattning. Bredbandsleverantörernas kundtjänst varierar både gällande omfattning och tillgänglighet, och även på den här punkten är det ditt eget behov du måste utgå ifrån. Välj helt enkelt bredband hos en operatör som kan erbjuda den support du behöver. Du kanske kan behöva betala några kronor extra, men det kan det vara värt.
- Om du kan tecknas utan bindning. I dag kan de flesta bredbandsabonnemang tecknas utan bindningstid, men om du till exempel vill kunna byta bredbandshastigheter eller operatör om du inte är nöjd bör du kolla upp villkoren. Lägger du till en router får du dock räkna med att bindningstid tillkommer.
- Priser och andra avgifter. Som ett sista steg ska du så klart jämföra bredbandspriserna och ta det billigaste alternativet. Men som sagt, gör detta efter att du hittat några bredband som lever upp till dina krav i övrigt. Då får du det bästa bredbandet till det lägsta priset.
Tänk på det här när du väljer mobilt bredband
- Operatörens täckning där du bor. Välj mobilt bredband hos en operatör som har god täckning i mobilnätet där du bor. Är operatörens täckning dålig blir uppkopplingen svajig och hastigheterna låga. Kolla därför täckningskartorna på operatörernas respektive hemsidor.
- Välj surfmängder utifrån dina internetvanor. Vilka surfmängder du kan välja mellan varierar mellan olika operatörer. Det är till exempel inte alla som erbjuder fri surf. Här ska du utgå ifrån dina internetbehov och försöka hitta ett mobilt bredband med motsvarande surfnivåer.
- Välj abonnemang med eller utan bindning. Nästan alla mobila bredband kan i dag tecknas utan bindningstid, men det kan vara bra att kolla upp villkoren hos operatören du är intresserad av. Med bindning blir bredbandet förvisso något billigare, men då kan du inte byta abonnemangsform eller operatör när du vill.
- Kundtjänstens omfattning. Välj en operatör som kan erbjuda support som motsvarar dina behov. Större operatörer har i regel en mer omfattande kundtjänst, medan de mindre ofta har sparat in på supporten för att kunna hålla priserna låga.
- Priserna och eventuella startavgifter. När du har tagit fram några mobila bredband som matchar dina behov och önskemål ska du jämföra priserna. Kolla även om det till exempel tillkommer några startavgifter. Ta sedan det billigaste.alternativet på din topplista!
När det gäller bredband via mobilnätet kan du ha samma saker i åtanke som när du väljer mobilt bredband. Men i stället för att fokusera på surfmängder ska du kolla upp vilken slags router och vilka hastigheter som är tillgängliga där du bor.
Vilket bredband är bäst?
Det är svårt att säga vilket bredband som är bäst för alla. Dels är det inte säkert att alla bredbandsleverantörer finns tillgängliga där du bor, och dels beror det på vilka krav och förutsättningar du har.
Det är just därför vi har tagit fram vår funktion där du kan söka på din adress och se vilka bredband du kan välja mellan. Med hjälp av vår sökfunktion och tipsen vi har delat med oss av här ovanför har du goda chanser att välja det rätta bredbandet för dig.
Vilket bredband är billigast?
Priserna på bredband varierar beroende på vilken bredbandstyp och leverantör du väljer. Fiber är ofta lite dyrare jämfört med andra bredbandstekniker, men för dig som vill koppla upp hela hushållet och ge alla familjemedlemmar möjlighet att surfa både snabbt och stabilt är det troligtvis ändå det mest prisvärda alternativet.
Tänk på! För mobilt bredband är det i regel surfmängderna som avgör hur hög eller låg månadskostnaden blir, medan priserna på fast bredband varierar beroende på vilken surfhastighet du väljer.
När det gäller fast bredband, det vill säga fiber, ADSL eller kabel-tv, varierar priserna inte bara mellan olika leverantörer. De kan även variera inom en och samma leverantör (för samma abonnemang) beroende på var i landet du bor. Men enligt Post- och telestyrelsens senaste rapport om prisutvecklingen på telekommarknaden kunde Bahnhof, Bredband2 och Ownit erbjuda några av de billigaste abonnemangen, beräknat på mediankostnaden per månad.
Hallon har de överlägset billigaste abonnemangen för mobilt bredband, men vi skulle ändå inte säga att det är det mest prisvärda valet för alla. Bor du till exempel i landets norra delar och vill ha tillgång till en omfattande support är Hallons mobila bredband troligtvis inte rätt alternativ för dig, hur billiga abonnemangen än må vara.
Comviq är lite dyrare än Hallon, men fortfarande billigare än de större operatörerna. Här kan du beställa mobilt bredband med fri surf och får dessutom stabilare täckning oavsett var i Sverige du befinner dig, samt tillgång till en mer omfattande kundtjänst.
Vanliga frågor om bredband
Priserna på fast bredband varierar inte bara mellan olika leverantörer och hastigheter, utan även mellan olika delar av landet. Men sett till mediankostnaderna har Bahnhof, Bredband2 och Ownit några av de billigaste abonnemangen. Är du ute efter billigt mobilt bredband kan du spana in Hallon eller Comviq.
Nej, bredband och wifi är inte samma sak. Bredband är en typ av internetanslutning som du får via en operatör, medan wifi är en av teknikerna som gör att man kan koppla upp sig på bredbandet för att komma ut på internet.
Hur snabbt bredbandet är beror på vilken typ av bredband det gäller. Fiber är snabbast med en teoretiskt maxhastighet på 10 Gbit/s, medan bredband via kabel-tv ligger mellan 50 och 1 200 Mbit/s och ADSL på upp till 24 Mbit/s. Men detta är som sagt teoretiska hastigheter. De faktiska hastigheterna är ofta betydligt lägre.
Nej, du får i regel inte skaffa fast bredband eller mobilt bredband med abonnemang om du har en betalningsanmärkning eftersom det kan tyda på nedsatt betalningsförmåga. Men hör med leverantören du är intresserad av hur de ser på saken. Vissa kan bortse från en betalningsanmärkning och i stället se på dina ekonomiska förutsättningar i stort. Ett alternativ för dig med betalningsanmärkning är annars mobilt bredband kontant.