Leende kvinna sitter framför dator med mobil i handen.Du sparar både tid och pengar på att beställa kontantkort via operatörens hemsida i stället för att göra det i butik. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Telekom

När du ska beställa kontantkort är det inte bara smidigare att gå via operatörens hemsida, utan det är även helt kostnadsfritt. Beställer du startpaket för kontantkort i någon av operatörens fysiska butiker eller hos en återförsäljare får du däremot betala en slant, och det är väl ganska onödigt om du har möjlighet att få det gratis? På den här sidan berättar vi hur du går till väga!

Beställ kontantkort online och spara både tid och pengar

Det finns som sagt flera anledningar till varför du ska beställa ditt kontantkort på operatörens hemsida i stället för att köpa det i någon av deras butiker eller hos en återförsäljare. Den främsta anledningen är att startpaketet då är helt gratis, medan du i butik kan behöva betala mellan 20 och 100 kronor.

Men det är ju även betydligt smidigare att sitta hemma vid datorn eller mobilen och beställa online än att ta sig i väg till en butik. Det är inte heller alla operatörer som erbjuder startpaket och kontantkortsladdningar i butik, vilket innebär att du har större möjligheter att välja bland olika operatörer och kontantkort när du går via nätet.

Börja med att jämföra kontantkort för att hitta det bästa och billigaste!

Hur beställer man kontantkort online?

Att beställa kontantkort på operatörens hemsida är enkelt, även om tillvägagångssättet kan skilja sig något mellan olika operatörer. Nedanför ser du på ett ungefär hur det hela går till.

Så köper du kontantkort på operatörens hemsida

  1. Hitta en operatör du vill köpa kontantkort hos.
  2. Gå till operatörens hemsida och leta upp sidan för kontantkort.
  3. Beställ ett startpaket för kontantkort.
  4. Välj om du vill behålla ditt befintliga nummer eller få ett nytt.
  5. Du får hem startpaketet med simkort och eventuellt ditt nya nummer.
  6. Placera simkortet i din enhet.
  7. Registrera kontantkortet via operatörens hemsida (mer om detta längre ner).
  8. Ladda kontantkortet med en prisplan som passar dig bäst.
  9. Nu är det bara att surfa, ringa och sms:a!

Registrera kontantkortet online

Som vi nämnde här ovanför måste du registrera ditt nya kontantkort innan du kan använda det, och även det gör du snabbt och smidigt online. Du hittar information om hur du gör på operatörernas respektive hemsidor. När du registrerar kontantkortet behöver du till exempel uppge uppgifter som namn, adress, personnummer, samordningsnummer, organisationsnummer eller något annat slags identifieringsnummer.

Alla kontantkort som är köpta efter den 1 augusti 2022 måste registreras för att fungera. Köpte du ditt kontantkort före det datumet har du fram till den 1 februari 2023 på dig att registrera kontantkortet, annars kommer det att avaktiveras.

Fördelar med att registrera kontantkort

Kravet om registrering infördes i brottsbekämpande syfte, men tänk på att det även medför andra fördelar för dig som kund. Med ett registrerat kontantkort kan du exempelvis få tillbaka ditt nummer och saldo om du har behövt spärra ditt simkort, och det är i regel även den avgörande faktorn för att få använda kontantkortet utomlands.

Vanliga frågor om att köpa kontantkort online

Kan jag köpa kontantkort online hos alla operatörer?

Ja, hos alla operatörer som erbjuder kontantkort kan du beställa direkt via hemsidan.

Hur mycket tjänar jag på att beställa kontantkort online?

Online är startpaket för kontantkort helt gratis, medan du i butik kan behöva betala mellan 20 och 100 kronor.

Vad innehåller ett startpaket för kontantkort?

Ett startpaket innehåller ett simkort, och om du har bett att få ett nytt nummer får du även med det i paketet.

Kan jag ladda kontantkortet online?

Ja, det går fint att ladda kontantkortet direkt på operatörens hemsida. Har din operatör en egen app kan du i regel även gå via den för att ladda ditt kontantkort.

Kan jag köpa en mobil med kontantkort via operatörens hemsida?

Det hör inte till vanligheterna att du kan köpa kontantkort och mobil som ett paket, men hos vissa operatörer är detta möjligt. Till exempel hos Comviq och Telenor. Hos Comviq ska det inte vara några problem att gå via hemsidan, medan Telenor uppmanar dig som vill köpa kontantkort och mobil samtidigt att besöka en Telenor-butik eller kontakta supporten.