Genom att spara pengar på ett sparkonto med högre ränta kan dina pengar växa. Foto: TZIDO SUN/Shutterstock.com
Har du din buffert på ett sparkonto hos din vanliga bank? I så fall kanske du förlorar pengar! Storbankernas sparkonton har nämligen inte särskilt hög sparränta. Genom att flytta ditt buffertsparande till ett sparkonto med ränta kan dina sparpengar växa – bara genom att de ligger på kontot. Fortsätt läsa för att få veta hur du hittar bästa sparkontot med ränta och vad du ska tänka på.
Därför ska du byta till ett sparkonto med ränta
De flesta av oss har sitt bankkonto hos en av de stora bankerna. Då blir det också naturligt att man har sitt sparkonto med sitt buffertsparande där. Men ofta har de sparkontona väldigt låg ränta, eller till och med ingen ränta alls!
På grund av inflationen kan det till och med vara så att pengarna sjunker i värde när de ligger hos din ”vanliga” bank. Riksbanken har som mål att hålla inflationen i Sverige på 2 procent. Så om räntan på ditt sparkonto ligger under det innebär det att du faktiskt förlorar pengar på att de ligger på sparkontot.
Därför är det absolut värt att titta på vad det finns för alternativ och se om du kan hitta ett sparkonto med högre ränta.
Så hittar du sparkontot med högsta räntan
På vår sida om sparkonton kan du enkelt jämföra räntan på olika sparkonton. Då får du en överblick över vilka sparkonton som har den högsta räntan. Där kan du också läsa mer om vad du ska tänka på när du jämför sparkonton.
För det är inte så enkelt som att bara ta sparkontot med högst ränta. De konton som har allra högst ränta har nämligen bindningstid, vilket innebär att du inte kan ta ut pengar när du vill. Vill du ha en buffert som du när som helst kan ta ut pengar ifrån passar det alltså inte särskilt bra.
Här nedanför får du lite tips på hur du ska tänka i olika situationer.
Du vill ha en buffert för oförutsedda utgifter
Det vanligaste syftet med en buffert är att man ska kunna betala oförutsedda utgifter. Om det är syftet med ditt sparande vill du ju kunna föra över pengar till ditt konto när det behövs. Då är det alltså viktigt att sparkontot har fria uttag, så att du kan ta ut pengar så ofta du vill utan avgift.
Du behöver inte pengarna under en viss tid
Om du har en summa pengar som du vet att du inte behöver på till exempel 1–3 år kan det vara värt att ha ett sparkonto med bindningstid. Då kan du nämligen få högre ränta på pengarna. Det kan nästan sägas vara ett mindre riskfyllt alternativ till att investera i aktier.
Vill du föra över mer pengar regelbundet måste du dock läsa villkoren för sparkontot noga. För vissa sparkonton med bindningstid får du nämligen bara göra en insättning.
Så byter du till ett sparkonto med ränta
Det är inte svårt att byta till ett annat sparkonto. Det enda du behöver göra är att öppna ett sparkonto hos den nya banken. Sedan för du över pengar från ditt nuvarande konto till det nya sparkontot.
Om sparkontot som du vill flytta pengarna till har en minimigräns måste du föra över minst det beloppet.
Vanliga frågor om sparkonto med ränta
Om sparkontot har insättningsgaranti kan du inte förlora pengarna. Då går staten in och ersätter dig om banken skulle gå i konkurs. I Sverige gäller insättningsgaranting för högst 1 050 000 kronor.
Det kan variera vilka banker som erbjuder ränta på sina sparkonton, eftersom det beror på det allmänna ränteläget. Generellt kan man säga att räntan ofta är väldigt låg hos de ”vanliga” storbankerna. Därför kan man tjäna på att sätta in sina sparpengar hos någon annan bank, som erbjuder högre sparränta.
Det varierar beroende på sparkonto. För vissa betalas räntan ut en gång per år och för vissa får du räntan varje månad. Har kontot bindningstid kan det också vara så att du får räntan när bindningstiden är slut. Kolla upp vad som gäller för de sparkonton du är intresserad av.
Ja, det kan du göra för vissa sparkonton. Då behöver du lägga till alla som ska vara med i sparkontot i samband med att du öppnar kontot.
Ja, vissa banker erbjuder sparkonton för företag och föreningar.
Ja, det kan du göra. Du kan antingen öppna ett konto i barnets namn och då får hen tillgång till det på sin 18-årsdag. Eller så öppnar du kontot i ditt eget namn och ger pengarna som gåva när du vill.