Torn av mynt som blir högre och högre.Ränta på ränta-effekten innebär att dina investeringar växer över tid, på grund av att du får ränta på tidigare intjänad ränta. Foto: MaxG Photography/Shutterstock.com

Spara & investera

Genom att investera dina pengar i aktier eller fonder kan du utnyttja ränta på ränta-effekten, som gör att pengarna växer exponentiellt. Och det bästa är att du egentligen inte behöver göra något själv för att detta ska ske. Förutom att spara eller investera dina pengar det vill säga. Här förklarar vi mer om vad ränta på ränta-effekten innebär och hur du utnyttjar den på bästa sätt.

Vad är ränta på ränta-effekten?

För att förstå vad ränta på ränta-effekten är behöver du först förstå vad ränta och avkastning betyder.

Ränta får du om du har pengar på ett sparkonto. Det innebär att banken betalar ut en viss procent av det sparkapital du har, som en slags ”belöning” för att du har dina pengar hos dem. Hur mycket ränta du får varierar, men oftast blir den inte högre än cirka 3,5 procent.

Avkastning är den vinst du gör när du investerar i aktier eller fonder. Förlorar du pengar på dina investeringar brukar man tala om ”negativ avkastning”. Avkastningen på börsen har historiskt sett legat på i genomsnitt +7 procent. Det är alltså ganska mycket mer än på ett vanligt sparkonto.

Ränta på ränta-effekten innebär att om du återinvesterar räntan eller avkastningen du får på dina pengar kommer du att få ränta på räntan. Detta gör att pengarna ökar exponentiellt över tid. Det bästa sättet att förklara ränta på ränta är att illustrera det med ett exempel.

Exempel! Du sätter in 10 000 kronor på ett sparkonto med 1 procent ränta. Räntan betalas ut varje år. När du får räntan utbetald första året kommer du att ha 10 100 kronor på kontot (förutsatt att du inte har satt in mer pengar på kontot). Pengarna har alltså ökat med 100 kronor.

Om du låter pengarna ligga kvar ett år till kommer du ju att få ränta på ett högre belopp än första året. Det innebär att räntan ökar från 100 till 101 kronor. År två kommer du alltså att ha 10 201 kronor på kontot.

Värdeökningen är inte så stor till en början, utan den största effekten får du de sista åren av ditt sparande. Man brukar likna det vid en snöbollseffekt. Om man gör en snöboll och låter den rulla nerför en backe kommer den bli större och större. Till slut rullar den i en otrolig fart och går inte att hejda.

Ränta på ränta-effekten fungerar på ett liknande sätt. Till en början ökar inte värdet så mycket, och de månadsinsättningar du gör har större påverkan på den totala summan. Men när du kommer upp i större summor ökar också värdet snabbare.

Det viktigaste för att skörda frukterna av ränta på ränta-effekten är alltså tid och regelbundet sparande.

Hur drar jag nytta av ränta på ränta-effekten?

Bara att ha pengarna på ett sparkonto ger ju en viss ränta på ränta-effekt. Men som vi nämnde högre upp är räntan på ett sparkonto låg jämfört med den avkastning man historiskt har fått om man investerar i aktier eller fonder.

Det bästa sättet att utnyttja ränta på ränta-effekten till fullo är alltså att månadsspara i aktier och/eller fonder. Förslagsvis gör du detta via ett ISK-konto, som är ett mycket enkelt sätt att investera pengar på.

Tänk på! Att investera på börsen är alltid en risk. Det finns ingen garanti för hur mycket avkastning du kan få, och det är möjligt att du kan förlora alla pengar.

Och som sagt, det allra viktigaste verktyget för ränta på ränta-effekten är tid. Så börja spara redan i dag! Även en liten summa kan växa mycket.

Investera dina pengar hos Avanza
  • Handla avgiftsfritt upp till 50 000 kr
  • Användarvänlig app
  • Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad

En fondrobot sköter sparandet åt dig

Vill du investera dina pengar men inte lägga ner så mycket tid på det? Då kanske en fondrobot kan vara något för dig.

När du öppnar ett konto hos en fondrobot får du svara på frågor om ditt sparande, och så väljer roboten ut vilka fonder du ska spara i. Sedan sköter roboten allting själv.

Med en fondrobot kan du alltså verkligen luta dig tillbaka och låta ränta på ränta-effekten göra sitt. Fonder brukar visserligen inte ge lika hög avkastning som aktier, men det är i alla fall bättre än att ha pengarna på ett sparkonto på banken.

Automatisera ditt sparande hos Lysa
  • Fondspara automatiskt
  • Låga avgifter
  • Välj en risknivå som passar dig

När börjar ränta på ränta-effekten märkas?

När man börjar märka ränta på ränta-effekten beror på vilken sparform du använder. Har du pengarna på ett sparkonto får du ofta räntan utbetalad en gång per år. Ränta på ränta-effekten kickar då in andra gången du får ränta. Det är ju först då du får ränta på den tidigare räntan du har tjänat in.

Men när det gäller aktier och fonder så ändras värdet på dem hela tiden. Så i det fallet kan man egentligen säga att ränta på ränta-effekten syns direkt. Det gäller både om värdet ändras positivt och negativt.

Däremot är ju effekten inte särskilt stor i början, som vi skrev om tidigare. Så effekten kommer märkas tydligast efter många års sparande.

Vem kom på ränta på ränta?

Det är egentligen ingen som kom på ränta på ränta, utan det är en princip som alltid har funnits. En av de tidigaste beskrivningarna av principen finns i en tabell i boken Pratica della mercatura av den florentinska handelsmannen Francesco Balducci Pegolotti. Den boken publicerades ungefär 1340.

Börja spara nu och utnyttja ränta på ränta-effekten

Det behövs tid för att ränta på ränta-effekten ska komma till sin fulla rätt. Så har du möjlighet rekommenderar vi att du börjar investera i aktier eller fonder redan i dag. Det smidigaste sättet att komma igång är att starta ett investeringssparkonto, eller ISK som det också kallas.

På vår sida om ISK-konton kan du enkelt jämföra olika ISK och hitta det som passar bäst för dig. Där kan du också läsa mer om hur sparformen fungerar.