Person med mobil i handen stoppar mynt i spargris.Intresserad av att ge dig ut på aktiemarknaden? Vi berättar allt om hur du kommer igång. Foto: MMD Made my dreams/Shutterstock.com

Spara & investera

Om man aldrig har sparat i aktier förut kan det säkert kännas lite läskigt att ta de första stapplande stegen ut på börsmarknaden. Och visst krävs det en del kunskap och förberedelser för att komma igång, men även intresse och motivation. På den här sidan ska vi gå igenom vad som krävs för att börja spara i aktier, vad du som nybörjare bör tänka lite extra på och vad som skiljer aktier från fonder.

Hur börjar man investera i aktier?

Det kan så klart kännas lite läskigt att börja investera i aktier, som med så mycket annat man gör för första gången. Men med lite grundläggande kunskap och stort intresse kommer du långt – en motivation med aktiesparande är ju att dina pengar har chans att växa till skillnad från när du bara sparar på ett bankkonto utan ränta.

För att kunna komma igång med aktiesparande är det förstås viktigt att förstå vad en aktie är och vad det innebär att äga en. Här nedanför går vi igenom grunderna!

Vad är en aktie?

Aktier kan bäst beskrivas som ägarandelar i ett företag, vilket innebär att du blir delägare i företaget när du köper en av deras aktier. För att du ska kunna köpa aktier i ett företag måste företaget vara börsnoterat, till exempel på Stockholmsbörsen. Ju bättre det går för företaget du har ägarandel i, desto mer kommer dina investerade pengar att stiga i värde. Och om du säljer aktien kommer du då att ha tjänat pengar.

Eftersom marknadens efterfrågan på aktien kan gå både upp och ner kan även priset variera.

Hur tjänar man pengar på aktier?

När du sparar i aktier kan du tjäna pengar på kurstillväxt och/eller utdelning. Är aktien värd mer när det är dags att sälja den jämfört med när du köpte den har en kurstillväxt skett, och då kommer du helt enkelt att tjäna pengar.

Vissa bolag gör utdelningar när de går med vinst. De ger då dig som aktieägare en del av vinsten som en slags motivation för att du ska fortsätta investera i deras företag. Andra bolag väljer att återinvestera i verksamheten i stället för att göra utdelningar och på så sätt öka värdet.

Fem gyllene regler för dig som ska aktiespara

Det är viktigt att förstå hur risk och avkastning hänger ihop när det gäller sparande. Sparar du pengarna på ett vanligt bankkonto är risken förvisso minimal, men det är även möjligheten att få pengarna att växa. När du sparar i aktier är risken högre, men då också möjligheten att få avkastning betydligt högre.

Du ska med andra ord lära dig hur minskar den totala risken för att uppnå ett framgångsrikt aktiesparande. Och ja, det låter absolut lättare sagt än gjort, men som tur är finns det några gyllene regler som kan hjälpa dig på traven.

Så går du från aktie-rookie till börshaj

  1. Köp aktier i bolag du förstår dig på.
  2. Håll dig uppdaterad om vad som händer med aktien.
  3. Tänk långsiktigt och investera aldrig för att få snabba pengar.
  4. Spara regelbundet, till exempel varje månad.
  5. Investera i olika företag och branscher för att sprida risken.

På vilket slags konto ska jag förvara aktierna?

När du ska handla med aktier räcker det inte med ett vanligt personkonto  utan du måste förvara aktierna i någon form av depå. Det finns flera olika slags kontoformer för aktier och fonder, men här nedanför kan du läsa lite mer om de tre vanligaste.

Investeringskonto (ISK)

För småsparare är ett ISK-konto (investeringssparkonto), den vanligaste kontoformen. Det är du själv som äger innehavet och du har rätt att rösta på bolagsstämmor. En fördel, särskilt för dig som nybörjare, är att banken hjälper till med deklarationen. Ett ISK-konto schablonbeskattas, vilket innebär att det varje år beskattas med en viss procent av värdet på din aktieportfölj.

Kapitalförsäkringskonto

Även om det är ditt sparande så äger banken innehavet på ett kapitalförsäkringskonto. Men på så vis blir det också enklare att spara i utländska aktier med utdelning, eftersom det finns särskilda skatteregler för utländska aktieinnehav. Även i detta fall hjälper banken dig med deklarationen, och precis som ett ISK-konto schablonbeskattas ett kaptialförsäkringskonto med en viss procent av värdet på din aktieportfölj.

Tänk på! Vissa långivare tar ut en årlig avgift för sparande i kapitalförsäkringar. Så kolla upp vad som gäller hos långivaren eller banken du är intresserad av.

Du får välja vem du vill till arvstagare av innehavet på kontot, så detta kan till exempel vara en bra kontoform för dig som vill barnspara.

Aktie- och fonddepå

Fram tills ISK-kontots intåg 2012 var aktie- och fonddepåer den vanligaste kontoformen. Precis som med ett ISK är det du själv som äger ditt innehav och du kan även rösta på bolagsstämmor. För depåkonton gäller 30 procent i vinstskatt, vilket är ganska mycket även om du har rätt att kvitta vinster mot förluster.

Nackdelen med ett depåkonto är att det inte finns något försäkringsskydd eller förmånstagande. Och dessutom måste du själv deklarera handeln med dina aktier till Skatteverket.

Vilket slags konto är bäst för mig?

Vilket slags konto som är bäst just för dig beror på vilka sparplaner du har för dina aktier. Ett ISK-konto passar troligtvis bäst om du ska spara till dig själv i svenska aktier, medan en kapitalförsäkring passar dig som vill spara till dig själv i utländska aktier. En kapitalförsäkring är även ett bra val om du vill kunna styra över dina pengar och kanske spara till dina barn.

Du som vill gå försiktigt fram med dina investeringar och räknar med relativt låg avkastning kan spara i en aktie- och fonddepå. Ha dock nackdelarna vi nämnde ovan i åtanke.

Var kan jag som nybörjare köpa aktier?

Stockholmsbörsen är själva marknadsplatsen för handel med aktier och andra värdepapper, men som privatperson kan du inte själv köpa aktier där. Du behöver en så kallad aktiemäklare som köper aktierna åt dig. Är du kund hos någon av storbankerna, till exempel SEB, Nordea, Swedbank eller Handelsbanken, kan du i regel köpa aktier via dem. Men värt att tänka på att de ofta har högre priser än vad nätbanker som är specialiserade på aktier och sparande gör. Till exempel för courtage och andra avgifter.

Visste du? Courtage, även kallat kommission, är avgiften du betalar för att handla med aktier. Köper du till exempel aktier för 100 kronor och har ett courtage på 1 krona betalar du totalt 101 kronor. Vid försäljningen dras sedan courtaget av, vilket innebär att du får 99 kronor in på ditt konto.

Två av de största svenska nätbankerna är Nordnet och Avanza, och förutom att de erbjuder riktigt förmånliga courtage passar de även bra för dig som är nybörjare på aktiemarknaden. Det är enkelt att använda både Nordnets och Avanzas tjänster, och du kan till och med köpa och sälja aktier direkt i mobilen via deras respektive appar.

Köp aktier via Avanza
  • Köp och sälj aktier direkt i appen
  • Förmånliga courtage
  • Bra för dig som är nybörjare

Ska jag satsa på aktier eller fonder?

För att veta om du ska spara i aktier eller fonder eller både och är det viktigt att känna till skillnaderna mellan dessa former av sparande. När du köper en aktie i ett företag köper du ett värdepapper som gör dig till delägare. Med en aktie investerar du direkt i företaget och genom ägandeskapet får du flertalet möjligheter att påverka. Du får exempelvis vara med och rösta på företagets årsstämma.

En fond består av flera olika tillgångar, som aktier, räntor och råvaror. Förutom aktiefonder finns även så kallade blandfonder och indexfonder. Eftersom en fond samlar flera olika tillgångsslag anses den ha lägre risk än en aktie – du sprider helt enkelt risken för hur du placerar dina pengar. Som fondägare blir du en indirekt delägare i bolagen vars aktier du har i din fond.

Men det aktier och fonder har gemensamt är att värdet i båda fall kan påverkas av svängningar på marknaden, och att du aldrig är garanterad att få behålla pengarna du har investerat på börsen. Vilket sparande som passar dig bäst beror på ditt intresse för börsen och hur mycket du är villig att satsa.

Spara i aktier om du

  • Är intresserad av börsen och beredd att lägga tid på ditt sparande
  • Känner dig trygg med att själv välja var du ska placera dina pengar
  • Vill satsa på att få högre avkastning

Spara i fonder om du

  • Vill sprida riskerna, men samtidigt ha chans till relativt hög avkastning
  • Helst låter en fondförvaltare sköta placeringarna
  • Vill lägga tid på annat än ditt sparande

Sammanfattning

På den här sidan har vi gått igenom grunderna med aktiesparande och vad du som nybörjare ska tänka på för att få en så bra start på marknaden som möjligt. Som du ser finns det en hel del att lära sig om aktier och sparande, men viktigt att komma ihåg att alla är nya i början och att det tar ett tag att bli varm i kläderna. Men vi vill också betona att det alltid innebär en viss risk att investera sina pengar i aktier och att du aldrig är garanterad att få behålla pengarna du satsar.

Innan du ger dig in på aktiemarknaden bör du fundera över vilka risker du är beredd att ta och vilka mål du har med ditt sparande.