Sluta dricka läsk

9 november, 2018
En man häller upp läsk i ett glas

Mat & dryck

Varje svensk konsumerar i genomsnitt över 50 liter läsk om året. Att dricka så pass mycket läsk ökar risken för diverse sjukdomar samtidigt som det påverkar din plånbok negativt. Om du slutar att dricka läsk får du inte bara bättre hälsa, på bara ett år får du dessutom många hundralappar över i plånboken.

Genomsnittssvensken konsumerar cirka 57 liter läsk om året. Det är en bra bit över det rekommenderade intaget. Att dricka så pass mycket läsk som många gånger dessutom är sockrad skadar inte bara dina tänder, det ökar även risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Även light-läsken har visat sig öka risken för diverse sjukdomar, så som demens och stroke.

Om du slopar läsken helt och hållet förbättrar du inte bara din hälsa, du sparar även pengar. Läsken vi köper i affären kostar mycket pengar och på ett år spenderar genomsnittssvensken cirka 695 kronor bara på läsk.

Se hur mycket du kan spara på att sluta dricka läsk

liter / läsk
kr / flaskan

Du kan spara

13 kr

per vecka

58 kr

per månad

695 kr

per år

  • Vecka
  • Månad
  • År

Tips för att sluta dricka läsk

En del påstår sig vara läskberoende och har därmed svårt att sluta. Här är några tips hur du på ett lättare sätt kan minska ditt läskdrickande.

  • Minska mängden läsk. Om du är van att dricka mycket läsk kan det vara svårt att sluta på en gång. Börja därför med att trappa ned dit läskintag lite i taget.
  • Byt ut läsken mot kolsyrat vatten. Ett vanligt tips människor som lyckats sluta med läsk ger är att börja dricka kolsyrat vatten. Du får då den kolsyrade drycken men inte de skadliga ämnena som finns i läsken.
  • Be någon annan handla åt dig. Genom att du ber någon annan handla åt dig kommer du inte köpa hem någon läsk. Så länge det inte finns någon läsk kan du inte heller dricka någon.
  • Ta ett mindre glas. Ett dricka ett välfyllt mindre glas är mer tillfredsställande för hjärnan än att dricka ett halvfullt större glas, trots att det är mindre mängd läsk.

Vanliga frågor om läsk


Så har vi räknat

Bakgrund

I uträkningen har vi använt oss av statistik över svenskarnas läskkonsumtion samt priset på Sveriges och världens populäraste läskedryck, Coca cola.

  • Genomsnittssvensken dricker 57 liter läsk varje år eller 1,09 liter i veckan. 1
  • En 1,5 liters Coca cola på Willys kostar 18,40 kr inklusive pant (oktober 2018). 2

Uträkningar

Faktorer Uträkning
Literpriset för Coca cola inklusive pant 18,4 kr / 3 x 2 = 12,2 kr/litern
Total årskostnad för Coca Cola 12,2 kr x 57 liter = 695,4 kr

Slutsats

På ett år skulle du kunna spara 695,4 kronor om du slutar dricka läsk.

Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@spartips.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *