Genom planering och lite smartare val i affären kan du sänka dina matkostnader rätt rejält. Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock.com
Har du upptäckt att du spenderar mer pengar på mat än vad din ekonomi faktiskt tillåter? Då har du hamnat helt rätt. På den här sidan ger vi dig nämligen våra bästa tips på hur du blir mer matsmart både hemma och i affären.
Våra 7 bästa tips om hur du sparar pengar på matinköp
Att ändra sina vanor när det kommer till mathandling- och lagande kanske kan kännas både svårt och trist och det är nog lätt hänt att tappa inspirationen. Men det finns saker du kan tänka på för att sänka kostnaderna så mycket som möjligt utan att för den skull tumma allt för mycket på livskvaliteten. Du måste helt enkelt göra lite smartare val både hemma och i affären, och här nedanför ser du våra bästa tips.
1. Storhandla i stället för att göra flera mindre inköp
Om du har möjlighet att storhandla i stället för att springa till matbutiken lite då och då blir det i regel billigare i längden. En veckohandling är då oftast bättre än en månadshandling, eftersom du i det senare fallet kanske känner dig rik efter lönen och spenderar mer pengar än planerat. Du ska ju tänka på att maten ska ätas upp också, och handlar du på dig för mycket finns det risk att du måste slänga varor som blir dåliga.
Men som sagt, satsa på en veckohandling och skriv en lista på vad du behöver köpa för att kunna göra frukost, lunch och middag under dagarna framöver. Gå även igenom kyl, frys och skafferi för att se om det är några av dina ”måste alltid ha hemma-varor” som ska fyllas på.
2. Gör matlådor i stället för att köpa lunch ute
Det kanske säger sig självt, men du kan spara mycket pengar på att i alla fall byta ut majoriteten av uteluncherna mot matlådor. Smidigast är att laga extra mycket mat till middag kvällen innan och lägga i matlådan, men annars kan du satsa på att göra storkok under helgen (söndagar är en perfekt matlådelagar-dag!) och frysa in i matlådor. Så är det bara att ta fram en låda och ta med till jobbet.
Att äta samma sak till lunch under en hel vecka är kanske inte det roligaste, men det är ju inget problem om du tar resterna från middagen kvällen innan. Och om du avsätter en dag, exempelvis söndag, för att laga matlådorna inför veckan kan du ju satsa på göra ett par olika rätter. Du kan även tillaga ett slags protein och sedan göra ett par olika tillbehör att variera med.
3. Utnyttja matkedjornas erbjudanden och rabatter
Är du stamkund hos någon matkedja, till exempel Ica eller Willys, finns det ofta flera stammispriser du kan utnyttja. Har du till exempel ett Ica-kort laddas både storköpsrabatter och särskilt utvalda erbjudanden just för dig direkt på kortet så dras det av i kassan när du betalar. Har du flera olika matkedjor du är stammis hos kan du jämföra butikernas vecko-erbjudanden och se vilka som passar dig bäst innan du går och handlar. På sidor som kampanjveckan.se finns reklamblad från i stort sett alla svenska matbutiker.
Tips! Vissa matkedjor har både kreditkort, betalkort och bankkort kopplade till sina kundklubbar, men det är det förstnämnda alternativet som oftast ger bäst förmåner och bonuspoäng. Läs mer om så kallade matkort på vår sida om kreditkort.
Annars kan du så klart spana efter röda prislappar när du väl är i butiken. Vissa matbutiker har även särskilda ställ med kuponger du kan kolla in innan du griper tag i kundkorgen och börjar beta av handlingslistan. Du kan ju ha tur och hitta en kupong för en vara du ändå har tänkt köpa.
Många butiker har även en särskild hylla eller avdelning där du kan fynda prissänkta produkter som kanske ska förvinna ur sortimentet eller är på väg att gå ut i bäst före-datum. I det senare fallet kan du, beroende på vad det är för produkt, passa på att köpa och sedan frysa in direkt när du kommer hem.
4. Storhandla billiga basvaror
Något som underlättar matlagningen när både fantasin och pengarna tryter är en bra uppsättning basvaror i kyl, frys och skafferi. Om du vet att du har ingredienser hemma för att snabbt och lätt kunna sno ihop en god måltid blir det enklare att motstå hemleveransföretagens lockande utbud, även om du så klart ska lyxa till det och köpa hem sushi, pizza eller indiskt någon gång ibland.
Här nedanför ger vi några exempel på sådant som alltid är bra att ha i skafferiet, kylen och frysen, men sedan är det givetvis din och eventuellt din familjs smaklökar som styr vad som ska finnas hemma.
Basvaror i skafferiet
- Ris, pasta, bulgur och quinoa
- Havregryn, musli och flingor
- Knäckebröd
- Krossade tomater
- Kokosmjölk
- Tonfisk
Basvaror i kylen
- Ägg
- Mjölk (växtbaserad eller icke växtbaserad)
- Youghurt eller fil
- Smaksatt eller naturell crème fraiche
- Frukostost och feta- eller halloumi
- Grönsaker och frukt
Basvaror i frysen
- Grönsaker
- Bär
- Lax, kyckling och/eller vegetariskt protein
- Bröd
- Kryddor
5. Handla efter säsong
Det här är ett bra tips ur flera aspekter. Råvaror som är i säsong brukar inte bara vara billigare, utan även smaka bättre och vara mer näringsrika. Att handla lite mer säsongsanpassat är även ett bra tillfälle att laga lite mer vegetariskt, vilket automatiskt blir billigare. Nedanför ser du några exempel på vilka svenska grönsaker och frukter som är i säsong under olika delar av året
Säsongsmat under året
- Januari till mars: Brysselkål, grönkål, rödkål, vitkål, lök, morot, potatis, rödbeta, palsternacka, äpple
- April till juni: Isbergssallad, purjolök, rotselleri, salladskål, sparris, potatis, morot, rabarber
- Juli till september: Blomkål, broccoli, färska bönor, fänkål, gurka, kronärtskocka, mangold, majs, paprika, rädisa, sockerärta, sparris, spenat, rabarber, vinbär, melon, jordgubbe, hallon, blåbär, plommon, päron
- Oktober till december: Blomkål, broccoli, morot, palsternacka, persiljerot, potatis, lök, pumpa, äpple
6. Ta med egen kaffetermos i stället för take away-kaffe
Kafé-köpt kaffe är inte billigt och blir det en kopp både till och från jobbet varje dag kan du ju tänka dig hur mycket det blir varje månad. Eller ja du behöver inte tänka så mycket alls, för som du ser i exemplet nedan har vi redan räknat ut det åt dig. I alla fall på ett ungefär.
Exempel! Om vi utgår ifrån att priset på en vanlig bryggkaffe i standardstorlek kostar 30 kronor och du köper två koppar om dagen landar kostnaden per månad på 1 680 kronor. För den summan kan du köpa 28 kaffepaket av hyfsat hög kvalitet i matbutiken.
Det finns med andra ord mycket pengar att tjäna på att ta med sig en egen kaffetermos i stället för att alltid ta en take away-kaffe i farten. Men med det sagt så kan du så klart gå ut och ta en kaffe någon gång i bland. Vi menar bara att det kan vara bra att tänka lite mer kvalitet i stället för kvantitet.
7. Använd Karma eller TooGoodtoGo
I dag finns det flera smarta appar som erbjuder mat och/eller produkter som blivit över från olika restauranger och butiker, så klart till betydligt lägre priser än de ordinarie. Du får helt enkelt möjligheten att rädda mat som annars riskerar att bara slängas samtidigt som du sparar pengar. Två av de mest kända apparna i detta segment är Karma och Too Good To Go.
Så funkar Karma
Med Karma-appen kan du enkelt följa dina favoritrestauranger i närheten där du bor. Karma har ett stort antal restauranger och kaféer som samarbetspartners. Du får en notis när restaurangerna du följer säljer mat, sedan är det bara att beställa och hämta upp som take away vid angiven tid. En stor fördel är att du kan ställa dina matpreferenser, eller om du har någon allergi, i din profil i appen så att du bara får upp förslag på sådan mat du är intresserad av.
Så funkar Too Good To GO
Too Good To Go samarbetar inte bara med ett stort antal restauranger utan även med flera olika matkedjor, och via appen kan man bland annat köpa en så kallad värdekasse. Matbutiken som Too Good To Go samarbetar med packar kassar med överbliven mat, kunden bokar en kasse via appen och hämtar sedan ut sin kasse i butiken. Too Good To Go sköter betalningen och allt det administrativa.
Sammanfattning
På den här sidan har vi gått igenom några saker du kan tänka på för att minska dina matkostnader utan att för den skull tappa inspirationen i köket. Som du ser är det inte bara tips som gynnar din plånbok, utan många av dem är även bra ur ett miljömässigt perspektiv – win win helt enkelt!
Precis som vi har påpekat tidigare i texten så är det inte meningen att du ska göra en helomvändning och bara laga vegetariskt, bara handla efter säsong eller ha med dig en kaffetermos var du än går. Vi hoppas bara att våra tips ska hjälpa dig att göra fler medvetna och smarta val både när du är hemma och i matbutiken.