Att handla second hand på nätet blir mer och mer populärt. Och det är inte så svårt att förstå varför. Genom att handla begagnat sparar man både på plånboken och planeten. Men är du inte van vid att handla second hand-prylar online kan det vara svårt att veta hur du hittar de bästa fynden. Här ger vi dig därför tips på hur du kommer igång.
1. Hitta de butiker du gillar
Det finns ett gäng olika webbshoppar som säljer second hand-prylar, och alla har sin egen känsla och charm. Är du ovan kan du prova några olika och se vilka du gillar bäst. Här beskriver vi några av de mest välkända second hand-butikerna och vad som utmärker dem.
Exempel på onlinebutiker för second hand
- Tradera. En favorit bland många second hand-gurus. Här kan privatpersoner lägga upp egna annonser, men även butiker säljer grejer här. Det finns både möjlighet att buda på auktioner och köpa varor för fast pris.
- Sellpy. Lite av en uppstickare i branschen som definitivt vuxit i popularitet. Hos Sellpy lägger inte privatpersoner upp annonserna själva, utan Sellpy sköter allt det praktiska. Det som gör att Sellpy sticker ut är deras enormt stora utbud.
- Beyond Retro. Startade som en fysisk butik i London, men finns också som webbshop. Varje plagg är noga utvalt, så priserna är lite högre. Men i gengäld finns det många riktigt snygga plagg.
- Fysiska second hand-butikers webbshoppar. Butiker som Myrorna och Erikshjälpen har även egna webbshoppar. Myrornas webbshop består dock av deras annonser på Tradera, medan Erikshjälpen har en mer traditionell webbshop.
Kolla om dina favoritbutiker erbjuder second hand-prylar
Många ”vanliga” butiker har hakat på second hand-trenden och skapat dedikerade avdelningar för begagnade prylar på sina webbshoppar. Personer kan alltså lämna in sina använda grejer till butikerna, som sedan värderar dem och säljer dem på sina webbplatser. Det kan alltså vara en idé att kolla in om dina favoritbutiker säljer begagnade saker.
Några exempel på webbutiker som gör detta är Zalando, Asos och Cervera.
2. Ha koll på vad du är ute efter
Det kan lätt bli överväldigande att bara sitta och scrolla genom annonserna. Därför tycker vi det bästa sättet att shoppa second hand online är att göra en lista på vad du är ute efter. Skriv gärna upp så fort du får en tanke om något du vill ha eller behöver. Då kan du alltid hänvisa till den listan när du besöker de olika webbplatserna.
Och som sagt – var så specifik som möjligt. När det gäller kläder kanske du vill ha ett specifikt varumärke, eller en viss färg och material. För möbler och inredning kan du också vara ute efter specifika varumärken, eller kanske en viss porslinsserie till exempel.
Tips! Det går förstås också att kolla runt på second hand-butiker online utan att ha något särskilt du letar efter. Längre ner i texten ger vi tips på hur du kan använda second hand-plattformarna för att bli inspirerad och hitta något oväntat.
När du vet vad du vill ha kan du använda sökfunktionen och filtrering för att smalna av utbudet. Vilket leder oss till nästa tips.
3. Använd sökfunktionen och filtrering som ett proffs
Det här är ju kanske den största fördelen med just att shoppa online – att du kan använda sök- och filtreringsfunktionen för att hitta precis det du letar efter. Och det finns en del tips och tricks att använda så att du bara får upp det som är relevant för dig.
Sök inte på specifika plagg eller storlekar i sökfältet. Det är bättre att du i stället går in på relevant kategori och filtrerar på de storlekar du letar efter. Anledningen är att vissa använder olika ord för klädtyper, till exempel blazer för kavaj. Det kan också vara så att plagget är litet eller stort i storleken och därför ligger i kategorin 34 eller 36 trots att den ”faktiska” storleken är 38.
Sökfältet används alltså bäst för att söka efter vissa specifika egenskaper eller varumärken du är ute efter. Det går visserligen att filtrera även på specifika varumärken och exempelvis material, men då krävs det att köparen har angett det som en kategori i annonsen, vilket inte alltid är fallet. Ibland kanske de bara skriver varumärket i rubriken eller beskrivningen, och då dyker de inte upp i filtreringen.
Symboler att använda när du söker
Det går att använda olika symboler i sökningen för att få det ännu mer precist. Dessa funkar garanterat på Tradera men kan också fungera på många andra plattformar.
- Plustecken (+) kan du använda för att söka med flera ord som ska länkas samman. Om du söker på till exempel ”+dun +jacka +tunn” får du upp alla varianter av ”tunn dunjacka”, även sådant som ”tunn jacka i dun”, ”tunndunjacka” och liknande.
- Minustecken (-) kan du använda för att utesluta saker i sökningen. Vill du till exempel ha en tunn jacka utan dun kan du skriva ”+tunn + jacka -dun”.
- Citattecken (”) använder du för att bara få upp annonser som innehåller den exakta frasen.
- Frågetecken (?) kan du använda i stället för en bokstav för att få upp annonser med lite olika stavningar. Genom att söka på till exempel ”Sams?e” får du upp annonser med olika variationer av varumärkesnamnet, ”Samsoe & Samsoe”, ”Samsøe & Samsøe” och ”Samsöe & Samsöe”.
- Asterisk (*) visar att ett ord kan fortsätta hur som helst. Om du till exempel skriver dun* kan det dyka upp annonser med dunjackor, dunkappor och annat. Du kan också sätta asterisken i början av ett ord.
Så använder du filter på bästa sätt
Som sagt så går det att filtrera på allt ifrån varumärke till material och färg. Men det som vi tycker är mest användbart att filtrera utifrån är pris och annonsformat.
Pris är superbra att filtrera på om du har en budget att förhålla dig till. Vill du exempelvis inte lägga mer än 300 kronor kan du filtrera utifrån det.
Genom att filtrera på annonsformat kan du välja att bara se annonser med auktioner eller bara annonser där du kan köpa direkt.
4. Använd bevakning om du inte hittar något direkt
Om du har sökt och scrollat men ändå inte hittar något till din belåtenhet finns det ännu en smart funktion du kan använda: bevakningar!
Genom att bevaka en viss sökning du har gjort får du regelbundet mejl med nya relevanta annonser. I många fall kan du välja hur ofta du vill få mejl. Varje dag eller varje vecka är vanliga intervall.
Tänk på! Vad funktionen heter kan variera mellan olika webbutiker. På Tradera heter det Bevaka, medan det på Sellpy heter Spara sökning.
Viktigt att tänka på är att sökningen verkligen är precis, så att du inte får massa onödiga annonser i mejlkorgen!
Bevakningsfunktionen kan heta lite olika saker hos olika aktörer. Är du inne på Traderas webbplats på datorn klickar du på Skapa bevakning, medan det hos Sellpy heter Spara sökning.
Använder du butikens app ska du dock leta efter en symbol som liknar en flik eller ett bokmärke. Nedan ser du en bild på hur symbolen ser ut i Sellpys app.
5. Ha koll på dina mått
En nackdel med att handla kläder online är att man inte kan prova dem. Om du köper kläder från varumärken som du känner igen och har handlat från förut har du kanske bra koll på vilken storlek du ska ha. Men handlar du från ett okänt varumärke eller äldre vintagekläder kan det vara svårare att veta.
Därför är det bra om du kollar vad du har för mått och har det någonstans lättillgängligt, förslagsvis i anteckningarna i telefonen. Ett tips är att inte mäta dig själv utan snarare mäta de plagg du har hemma och gillar passformen på.
Det är inte alltid som säljaren skriver ut måtten i annonsen, men om det inte finns skadar det aldrig att skicka ett meddelande och fråga!
6. Vänta till sista minuten innan du budar
På en del butiker kan du favoritmarkera objekt som du är intresserad av. Du kan också ofta välja att få notifikationer en viss tid innan auktionen tar slut. Vårt tips är att använda dig av dessa funktioner för att vänta med att buda tills precis innan auktionen tar slut. På så sätt förhindrar du att priset går upp för mycket.
Var dock medveten om att vissa budare kan ha lagt autobud. Det innebär att man lägger ett högsta bud och att man då automatiskt bjuder över andra bud upp till det beloppet. På det sättet kan du alltså bli överbjuden trots att du väntar till sista minuten. Men du kan ju också själv använda den funktionen till din fördel.
3 tips för dig som vill ha inspo
De flesta av tipsen vi har delat med oss av här funkar bäst om du vet precis vad du vill ha. Men det kan ju också vara härligt att bara klicka sig runt i butiken och bli inspirerad.
Faktum är att många second hand-butiker börjar likna ”vanliga butiker” mer och mer. Många har olika kampanjer eller väljer ut vissa föremål med ett gemensamt tema. Det kan alltså definitivt vara värt att gå in och kika på dina favoritbutikers hemsida eller app regelbundet.
1. Titta på varor som rekommenderas för dig
En del webbshoppar har en rekommenderat-funktion. När du har använt hemsidan eller appen ett tag och är inloggad på din profil kommer du där att få personliga rekommendationer utifrån de annonser du har tittat på. Dessa rekommendationer kan med tiden bli riktigt träffsäkra, så man kan hitta en del guldkorn på det sättet.
2. Kolla på dina stilikoners egna butiker på olika plattformar
Är det kanske någon kändis eller influencer som du tycker har bra stil? Flera av de största second hand-butikerna samarbetar med influencers. De har då som egna butiker på webbplatsen där de säljer kläder som de inte längre använder.
3. Följ olika second hand-butiker på Instagram
Många second hand-butiker har konton på Instagram som vi tycker är värda att följa. Där kan du få mycket inspiration på hur snyggt och stylish second hand-fynd kan vara! Men vissa lägger också upp utvalda auktioner på särskilt åtråvärda prylar.
Hos vissa butiker kan du även signa upp dig på nyhetsbrev. Det är ännu ett tips för att bli mer inspirerad till att handla mer begagnat.
Sammanfattning
Vi hoppas att du nu känner dig inspirerad att shoppa mer second hand på nätet. Med hjälp av våra tips har du större chans att hitta precis det där plagget eller inredningsprylen som du suktar efter. Och dessutom till en billigare peng!