Kvinna med shoppingpåsar i händerna.Årets största shoppingdag närmar sig med stormsteg. Foto: PopTika/Shutterstock.com

Shopping

Den 24 november är det dags för Black Friday 2023, och precis som tidigare år har du goda chanser att göra riktigt stora fynd bara du handlar smart och ser upp för klassiska fallgropar. Här berättar vi hur du på bästa sätt utnyttjar Black Friday-erbjudanden och vilka produkter du kan tjäna mest på att köpa under årets största shoppingdag.

Så shoppar du smart under Black Friday

Det är lätt att dras med i den globala köplustan som råder under Black Friday, men för att du ska göra så kloka och prisvärda köp som möjligt finns det ett par saker som är extra viktiga att ha i åtanke. Vi ger dig våra 8 bästa tips här nedanför.

1. Lista vilka produkter du vill köpa

I god tid innan Black Friday bör du skriva ner vilka produkter, tjänster eller resor du vill försöka få tag på. Har du en plan blir stressen mindre under själva dagen och du kommer ha lättare att undvika impulsköp. Lista produkterna i prioriteringsordning och i vilka butiker de finns så blir det ännu enklare att shoppa loss när dagen är inne.

2. Bevaka priserna i god tid innan Black Friday

För att du ska kunna avgöra hur bra rabatterna faktiskt är bör du sätta upp prisbevakning av dina önskade produkter i god tid innan Black Friday, till exempel via en prisjämförelsesajt. Då har du även möjlighet att upptäcka om en butik smyghöjer priserna precis innan Black Friday för att sedan sänka dem till ordinarie pris och marknadsföra dem som reapriser.

3. Signa upp på nyhetsbrev för att få erbjudanden och rabatter

Om det är särskilda butiker du vill handla hos under Black Friday kan det vara en god idé att signa upp sig på deras nyhetsbrev. Du blir då en av de första att få ta del av butikens erbjudanden, rabattkoder och kampanjer.

4. Bestäm hur mycket pengar du får göra av med

Att sätta en budget innan du börjar shoppa loss är det bästa sättet att gardera sig mot onödiga impulsköp. När du vet exakt hur mycket du har att röra dig med kommer du ha lättare att hålla dig till din önskelista och inte låta dig lockas av andra erbjudanden.

5. Håll koll på frakt- och tullkostnader

Det är inte alla butiker som erbjuder gratis frakt, så kolla upp vad som gäller både frakt och returer innan du genomför ett köp. Handlar du i nätbutiker utanför EU ska du hålla koll på både moms, tull och andra skatter och avgifter.

6. Se upp för fejk-reor och jämför priserna innan du slår till

Som vi nämnde tidigare bör du hålla koll på priserna hos butikerna du är intresserad av innan Black Friday, för att sedan kunna avgöra om deras reapriser verkligen är reapriser. Låt dig inte lockas av fejk-reor utan jämför alltid rabatterna med de ordinarie priserna innan du beställer.

7. Försäkra dig om att butiken är seriös

Som alltid om du handlar från obekanta butiker nätet, men kanske särskilt under Black Friday, är det viktigt att du försäkrar dig om att företaget har rent mjöl i påsen. Bara för att en butik är mindre välkänd behöver den så klart inte vara opålitlig, men för att vara på den säkra sidan är det bra att göra vissa efterforskningar.

Försök till exempel att hitta recensioner och omdömen om hemsidan, och kolla upp hur du kan kontakta supporten om något skulle gå fel under beställningen eller leveransen. Dubbelkolla att domännamnet på hemsidan verkligen stämmer, och titta även på språket och bildkvaliteten på hemsidan. Upptäcker du många språkliga missar och dåliga bilder finns det risk för att butiken bara är en bluff.

8. Handla bara från sidor med säker anslutning

Innan du genomför en betalning ska du även säkerställa att hemsidans webbadress börjar med httpss, inte bara https, och har ett hänglås i adressfältet. Det tyder nämligen på att hemsidan har en säker anslutning. Bäst är att handla från butiker som har funktionen 3D Secure för sina betalningar. Funktionen kan även heta “Verified by Visa” eller “Mastercard SecureCode” beroende på vilket betalkort som ska användas. Du bör se på hemsidan om butiken använder säkerhetsfunktionen eller ej.

Hur mycket kan man tjäna på att handla under Black Friday?

Det finns helt klart mycket pengar att tjäna om du handlar under Black Friday. Men exakt hur stora fynd du kan göra beror ju på vilka produkter du är intresserad av. Under många år har till exempel tv-apparater haft en strykande åtgång under shoppingdagarna, och om du prickar in rätt dag med de bästa erbjudandena kan du lätt spara tusentals kronor.

Ett tips för att hitta de bästa priserna är att använda Prisjakt. Där kan du jämföra priser hos olika butiker. Du kan också titta på prishistorik för att säkerställa att butikerna inte har gjort prishöjningar precis före rean.

Jämför Black Friday-erjudanden hos Prisjakt
  • Jämför priser och prishistorik
  • Se betyg och recensioner
  • Läs rekommendationer från experter

Mode- och inredningsbutiker brukar ha rabatter på mellan 20 och 70 procent, antingen på hela eller vissa delar av sortimentet, och ungefär samma siffror gäller för hemelektronik och leksaker. Många operatörer slår på större trummor än så och kan ha upp till hela 80 procent rabatt på sina mobilabonnemang, dock ofta under en begränsad period.

Tips! Du kan även passa på att handla julklappar, presenter till kommande födelsedagar och grejer till barnen under Black Friday. På så vis kan du spara både tid och pengar.

Men en sak är viktig att komma ihåg. Bara för att det är Black Friday betyder det inte att exakt alla produkter blir billigare. Faktum är att många produkter i de allra populäraste kategorierna till och med kan öka i pris under Black Friday.

De populäraste produkterna under Black Friday

Under Black Friday brukar hemelektronik, kläder och leksaker vara de populäraste produktkategorierna. Många är även intresserade av att fynda laptops, mobiler, Nintendo Switch, robotdammsugare och surfplattor.

Nu kan du även fynda resor till Black Friday-pris

Det är inte bara prylar du kan fynda under Black Friday. Allt fler resebyråer  och -arrangörer har nämligen hoppat på Black Friday-tåget, så nu kan du även hitta resor till betydligt lägre priser. Tänk om du äntligen har råd att besöka din drömstad eller ta med hela familjen till favoritresemålet?

Kolla upp vilka resebyråer som erbjuder billigare resor under Black Friday i god tid och fundera på vilka destinationer du eller ni ska satsa på. Ställ klockan tidigt och var på hugget när resorna släpps. Ett tips är att skriva upp sig på resebyråns nyhetsbrev för att få förtur till rean och information om vilka erbjudanden du kan vänta dig.

Sammanfattning

Vi hoppas att du nu känner dig lite mer redo att ta dig an årets största shoppingdagar, och att du med hjälp av våra tips kommer bli ett riktigt Black Friday-proffs. Det kan kanske verka som att det finns mycket att tänka på, men ju mer du planerar i förväg, desto mer pengar har du chans att tjäna.

Och hinner du inte shoppa under själva Black Friday behöver du inte misströsta. Du kan göra fynd under hela Black Week, som i år startar den 20 november. Ytterligare chanser får du under Cyber Week som startar med Cyber Monday den 27 november.

Vanliga frågor om Black Friday

När är Black Friday 2023?

I år infaller Black Friday den 24 november. Black Week startar redan den 20 november.

Vad är Black Friday?

Konceptet Black Friday har lite olika uttolkningar beroende på vem man frågar, men det startade i alla fall i USA på 1960-talet och är nu både USA:s och Sveriges (och många andra länders) största shopping- och readag.

Hur stor rabatt kan man få på Black Friday?

Hur stor rabatt du kan få beror på vilka produkter du vill köpa och i vilka butiker du handlar. Rabatterna kan ligga mellan 20 och 80 procent, men det beror som sagt på vad du är ute efter.

När är Cyber Monday?

Cyber Monday infaller alltid måndagen efter Black Friday, så i år är det alltså den 27 november som gäller.