Du har faktiskt möjlighet att få pengar tillbaka när du handlar på nätet. Vi berättar allt du behöver veta om cashback. Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock.com
Visste du att det går att få pengar tillbaka när du shoppar online? Det låter nästan för bra för att vara sant, vi vet, men det finns faktiskt tjänster som gör detta möjligt. På den här sidan ska vi gå igenom hur det funkar och vad du behöver göra för att få cashback när du handlar på nätet.
Hur fungerar cashback?
Genom att bli medlem hos företag som Casbackshopping, Refunder eller Bonusway kan du få cashback, det vill säga pengar tillbaka, när du shoppar i nätbutiker som är anslutna till de respektive tjänsterna. Cashback är alltså en slags återbäring som du får som tack för att du handlar via medlemsportalen.
Tips! Det är inte bara butiker som är anslutna till de olika tjänsterna, utan även många hotellkedjor, resebyråer och operatörer.
Återbäringen kan skilja sig något mellan de olika tjänsterna och även mellan olika butiker och företag. Det finns också vissa skillnader i hur du får ut din cashback. Vanligast är att du får in pengarna direkt på ditt bank- eller Paypal-konto, men vissa tjänster ger dig förmåner om du väljer att ta ut återbäringen i form av presentkort eller kuponger.
Att bli medlem hos ett cashback-företag är enkelt och dessutom helt gratis.
Så gör du för att få cashback på dina köp på nätet
Du börjar med att registrera dig som medlem hos något av cashback-företagen och skapar ett konto på hemsidan. Sedan följer du stegen här nedanför. Tänk på att tillvägagångssättet kan skilja sig något beroende på vilken tjänst du använder, men på det stora hela är det så här det går till.
Gör så här för att shoppa och få cashback
- Logga in på ditt konto via cashback-företagets hemsida eller app. För att du ska kunna få cashback på din shopping måste du vara inloggad hos tjänsten du använder.
- Hitta butiker du vill handla hos. Väl inne på ditt konto hittar du butiker du vill handla hos genom att söka i olika kategorier eller på en specifik butik med hjälp av sökfunktionen.
- Gå vidare till butikerna via cashback-företagets hemsida. När du har hittat din butik klickar du dig vidare till butiken direkt från ditt konto. Hos exempelvis Cashbackshopping.se ska du leta efter knappen ”Få cashback”. Och detta klick är viktigt eftersom det registreras som ett bevis på att du har gått via cashbackföretaget för att handla.
- Genomför dina köp. I nätbutiken kan du handla precis som vanligt, men tänk på att du ofta måste ha klickat dig vidare och slutfört dina köp i en och samma session. Stänger du ner webbsidan tillfälligt för att slutföra köpen senare finns det risk för att spårningen bryts och då kan inte cashbacken registreras.
- Vänta på att din cashback blir registrerad och godkänd. När du har handlat är det sedan bara att vänta på att din cashback registreras som ”inkommande” på ditt konto. Det kan ta allt ifrån några minuter upp till ett par dagar. Där kommer pengarna sedan ligga tills de blir godkända, vilket tar mellan 2 och 4 veckor.
- Du får din cashback in på ditt bank- eller paypal-konto. När du har minst 100 kronor i godkänd cashback kan du välja att de ska föras över till ditt bank- eller Paypal-konto.
Vilka butiker kan jag handla hos och få cashback?
Vilka nätbutiker du kan handla hos för att få cashback beror på vilken tjänst du använder, men oavsett har du i regel ett stort antal butiker och företag att välja mellan. Och precis som vi nämnde tidigare är det alltså inte bara ”vanliga” butiker du kan handla hos och få cashback utan även till exempel hotell, resebyråer och operatörer.
Exempel på inom vilka kategorier du kan handla och få cashback
- Barn
- Elektronik
- Finans
- Hem och trädgård
- Kläder
- Nöje och underhållning
- Resor
- Skönhet och hälsa
- Spel
- Sport
- Tjänster och abonnemang
Finns det några nackdelar med cashback?
Egentligen finns det inga tydliga nackdelar med cashback. Det kan förvisso ta ett bra tag att få sin cashback godkänd och utbetald, men med tanke på att det är pengar man bara får finns det kanske inte så mycket att klaga på.
Skaffa kreditkort med cashback
Det finns även kreditkort med cashback som ger dig rabatt genom köp du gör med kortet. Rabatten dras inte direkt utan omvandlas antingen till bonuspoäng eller pengar som du kan använda fritt eller för att sänka kostnaden på din nästa faktura. Det är i regel det senare som gäller, men med vissa kreditkort har du möjlighet att välja.
Tips! Gå till vår sida om kreditkort och jämför kreditkort med cashback.
Hur stor cashback du får när du handlar med kreditkort varierar mellan olika kort, men det brukar ligga någonstans mellan 0,5 och 2 procent.
Sammanfattning
Nu har du fått lära dig lite mer om hur cashback fungerar och hur enkelt det är att få pengar tillbaka på dina köp. Med det sagt ska du så klart inte shoppa bara för att, men det är ju smart att utnyttja de rabatt-möjligheter som finns när du väl behöver handla kläder, elektronik eller något annat till hemmet, eller kanske boka en resa.
Vi kan rekommendera att läsa på om de olika cashback-tjänsternas villkor och allmänna tips innan du kör i gång. Det finns nämligen vissa saker du kan behöva tänka på för att göra din shoppingupplevelse så smidig som möjligt.
Vanliga frågor om cashback
Nej du använder tjänster som Cashbackshopping och Refunder helt gratis.
Nej, i de flesta fall får du inte kombinera cashback och rabattkoder. Om du inte har fått rabattkoden från tjänsten du använder det vill säga. Du får helt enkelt fundera på vilket alternativ som du tjänar mest på att utnyttja.
Först måste din cashback registreras, vilket kan ta upp till 48 timmar, och sedan godkännas som i sin tur kan ta upp till fyra veckor. När du har minst 100 kronor i godkänd cashback kan du välja att pengarna ska föras över till ditt konto.
På cashback-tjänsternas hemsida ser du hur många procent respektive butik ger tillbaka på dina köp.
Nej, du får bara cashback när du handlar i online-butiker. Ett undantag är om du har Refunders kort Refunder Pay som ger dig 1 procent i cashback om du använder kortet för köp i en fysisk butik.