Minska ditt matsvinn

5 november, 2018
En bild på en person som kastar mat

Mat & dryck

Att gå till affären en eller ett par gånger i veckan för att handla mat gör de flesta svenskar. Många gånger köper vi dessutom mer mat än vi äter upp vilket resulterar i att vi får kasta en hel del. Om du istället börjar planera dina inköp och tar tillvara på all mat du köper kan du spara tusentals kronor varje år.

Någon eller några gånger i veckan beger vi oss till mataffären för att handla mat. Oftast handlar vi dessutom mer än vi behöver. Genomsnittssvensken slänger 45 kilo mat och dryck varje år, ofta på grund av att vi inte hinner äta upp maten innan den blir dålig.

Att du kastar mat har inte bara en negativ påverkan på din ekonomi utan även på miljön. Ju mer mat som måste produceras desto mer växthusgaser släpps ut vilket i sin tur påverkar klimatet och bidrar bland annat till övergödning.

Om du börjar planera dina inköp bättre kan du minska ditt matsvinn och därmed spara in pengar. På ett år kan du i genomsnitt spara 1 500 kronor.

Se hur mycket du kan spara på att minska ditt matsvinn

gram / vecka

Du kan spara

29 kr

per vecka

125 kr

per månad

1 498 kr

per år

  • Vecka
  • Månad
  • År

Tips för att minska ditt matsvinn

  • Planera dina inköp. Planera vad du och familjen ska äta i veckan och skriv en inköpslista. Då behöver ni inte köpa massa råvaror som ni inte använder och tvingas kasta.
  • Frys in mat. Blir det mat över som du inte kommer äta upp inom de närmsta dagarna kan frysa in det. Många olika rätter går att frysa in och äta vid ett senare tillfälle.
  • Gör matlådor. Du kan även ta med överbliven mat i en matlåda till jobbet eller skolan. På så sätt sparar du inte bara pengar på matsvinnet, du slipper dessutom köpa en lunch ute på restaurang.

Frågor och svar om matsvinn


Så har vi räknat

Bakgrund

Uträkningen är baserad på statistik om hur mycket mat vi svenskar slänger varje år.

  • Genomsnittssvensken slänger 45 kilo, mat och dryck varje år. 1
  • Ett hushåll på fyra personer kan spara cirka 6 000 kronor om året på att minska sitt matsvinn. Det motsvarar omkring 1 500 kronor per person. 2

Uträkningar

Faktorer Uträkning
Kostnad per slängt gram 1500 kr / 45 000 gram = 0,0333 kr/gram

Slutsats

För varje gram mat och dryck du slänger sparar du cirka 0,0333 kronor. Det betyder att du i genomsnitt kan spara 1498 kronor om året.

Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@spartips.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *