Vad är snabblån?
Ett snabblån är ett blancolån, det vill säga ett lån utan säkerhet, och kan även kallas sms-lån, mikrolån, telefonlån, internetlån eller korttidskredit. Typiskt för snabblån är att det handlar om relativt små summor, och att du ofta inte har mer än en månad på dig att betala tillbaka pengarna. Och som namnet antyder både beviljas och betalas lånet ut snabbare än andra lån.
Vi vill understryka hur viktigt det är att du funderar igenom om du verkligen behöver ta ett snabblån och om du har de ekonomiska förutsättningarna för att betala tillbaka pengarna på relativt kort tid. Det kan verka lockande att snabbt få pengar i handen, men du bör aldrig ta ett snabblån för att kunna betala av andra skulder.
Så fungerar snabblån
Det finns många långivare som erbjuder olika former av snabblån, och exakt hur de fungerar kan variera något beroende på vilken långivare du ansöker hos. Men två gemensamma nämnare är att lånet är utan säkerhet och att du kan ansöka om lånet online och får svar bara inom någon dag.
Lånesummorna är som sagt ofta små och ligger runt 1 000 kronor, men det finns långivare som har en minimigräns på 10 000. Den övre gränsen varierar rejält mellan långivarna, och ligger någonstans mellan 10 000 och 50 000 kronor. Återbetalningstiden för snabblån beror på hur mycket du lånar, men det är betydligt kortare än för andra typer av lån. Du får även vara beredd på att räntan i princip alltid är högre än för större lån, vilket i och för sig inte är så konstigt eftersom det handlar om lån utan säkerhet.
Är snabblån bra eller dåligt?
Är du intresserad av att ansöka om snabblån, men osäker på om det är en bra eller rentav dålig idé? Du som har koll på din ekonomi och vet att du kommer kunna betala tillbaka pengarna du lånar behöver inte oroa dig för att ett snabblån ska orsaka några problem. Men du som är det minsta osäker på dina ekonomiska möjligheter bör avstå från att ta lån överhuvudtaget.
Snabblån är med andra ord i sig varken bra eller dåligt utan det beror helt enkelt på vilka förutsättningar och möjligheter just du har. Det finns vissa nackdelar och risker med snabblån som kan vara bra att känna till innan du ansöker, men som med så mycket här i livet finns det även några fördelar. I alla fall för dig som har en trygg och stabil ekonomi i övrigt.
Nackdelar med snabblån
- Högre ränta än för andra privatlån
- Kortare återbetalningstid än för andra privatlån
- Höga försenings- och påminnelseavgifter om du missar att betala din skuld i tid
- Påslagen ränta (högre än räntan för själva lånet) om du är sen med inbetalningen
Fördelar med snabblån
- Kan finansiera oförutsedda utgifter
- Du får snabbt besked på din ansökan
- Utbetalningen sker i regel inom 24 timmar från ansökningstillfället
- Inte lika högra krav som för andra lån
Vem kan få snabblån?
För att beviljas ett snabblån finns det vissa villkor du måste uppfylla. Nästan alla långivare kräver att du är minst 18 år (i vissa fall minst 20 år), folkbokförd i Sverige och kan visa upp någon form av inkomst under låneperioden. Vissa långivare har även satt en övre åldersgräns för sina lån.
Exakt vilka krav som gäller kan dock variera rätt rejält mellan olika långivare. Kolla därför upp vad som gäller just hos den långivaren du är intresserad av innan du ansöker om snabblån.
Kan man få snabblån med betalningsanmärkning?
Ja, vissa långivare kan bevilja snabblån även om kreditupplysningen visar att du har betalningsanmärkningar. Men då krävs det att du kan visa upp en plan på hur du ska betala tillbaka lånet under den avtalade tiden och att du har stabil ekonomi i övrigt.
Kan man ansöka om snabblån utan kreditupplysning?
Nej, alla seriösa långivare tar en kreditupplysning på dig när du ansöker om snabblån. Däremot är det inte alla som använder UC. Så om det är just det kreditupplysningsföretaget du vill undvika kan du ansöka om lån hos långivare som använder Bisnode eller Creditsafe.
Så väljer du det bästa snabblånet
Det finns många långivare på marknaden i dag, och du kan ansöka om snabblån hos flera av dem. För att kunna välja det rätta lånet just för dig måste du jämföra dina alternativ, men då gäller det att du har koll på dina ekonomiska förutsättningar. När du jämför långivarnas erbjudanden ska du ha lånesumma, återbetalningsvillkor och den effektiva räntan i åtanke.
Visste du? Den effektiva räntan inkluderar både räntan och andra avgifter, som uppläggnings- och aviavgifter, vilket ger den tydligaste bilden av vad lånet kommer kosta.
I tabellen högst upp på sidan kan du välja belopp och filtrera din sökning utifrån dina personliga förutsättningar och önskemål. Sedan ser du vilka långivare som matchar och ungefär vilken ränta du kan vänta dig.
När du har hittat en långivare som du tror kan ge dig det mest förmånliga snabblånet klickar du på Läs mer. Då kommer du direkt till långivarens hemsida och kan fylla i din ansökan.
Tänk på det här innan du ansöker om snabblån
Det finns vissa saker du bör tänka igenom innan du skickar iväg en ansökan om snabblån. Det gäller i och för sig oavsett vilket slags lån du ansöker om, men kanske särskilt när det handlar om lån utan säkerhet.
Överväg först och främst om du verkligen måste låna pengar eller om du faktiskt har både tid och möjlighet att spara ihop det du behöver själv.
Tänk på! Ta aldrig ett snabblån i syfte att betala av andra skulder. Det är en ohållbar lösning som bara kommer att förvärra situationen.
Bestämmer du dig för att ansöka om snabblån är det viktigt att du ser över dina ekonomiska förutsättningar. Kommer du ha möjlighet att betala tillbaka lånet i tid? Eftersom snabblån ofta har hög ränta är det viktigt att du hittar en amorteringsplan som matchar din ekonomi. Du vill ha en så kort amorteringstid som möjligt, men samtidigt får ju inte månadsavgiften bli högre än vad du klarar av.
Vilket snabblån är billigast?
Vilken långivare som har det billigaste snabblånet, det vill säga snabblånet med lägst ränta, går inte riktigt att svara på. I princip alla långivare sätter räntan individuellt och vilken ränta just du får beror på hur långivaren bedömer din inkomst och kreditvärdighet. Ju bättre dina ekonomiska förutsättningar är desto bättre ränta har du chans att få.
Men med hjälp av tabellen här ovanför kan du få en bra bild av vad långivarnas effektiva räntor brukar landa på.
Vanliga frågor om snabblån
Typiskt för snabblån är att det handlar om mindre lånesummor som både beviljas och betalas ut snabbare än andra lån. Återbetalningstiden är även betydligt kortare än för andra privatlån. Olika former av snabblån är till exempel sms-lån, mikrolån, telefonlån och internetlån.
Ja, du kan ansöka om snabblån hos långivare som använder andra kreditupplysningsföretag än UC. Då kan det till exempel vara Creditsafe eller Bisnode som gäller i stället.
Att ta ett snabblån är i sig varken bra eller dåligt, utan det handlar om låntagarens ekonomiska förutsättningar och möjligheter. Har du bra koll på din ekonomi i övrigt och vet att du inte kommer ha några problem att betala tillbaka lånet inom en viss tid? Då behöver ett snabblån inte alls vara någon dålig idé. Men för dig som tvekar minsta lilla på dina möjligheter att kunna betala av lånet är ett snabblån (eller ett lån överhuvudtaget) aldrig en bra lösning.
Ju lägre summa du lånar desto lägre brukar långivarnas krav vara. Så ja, kraven för att beviljas snabblån kan vara något lägre än för andra lån.
Ja, om din ansökan för snabblån blir beviljad kan du ofta räkna med att få pengarna utbetalda inom ett par minuter. Ansöker du under helgen kan det ta lite längre tid.