Vad innebär det att samla lån?

Att samla lån och krediter innebär att du i stället för att ha flera mindre lån samlar ihop alla i ett lån. Syftet med att samla flera mindre lån i ett större lån är att sänka räntan och därmed spara pengar. Om du inte får lägre ränta och bättre villkor genom att samla lånen finns det egentligen ingen anledning att göra det.

Det finns flera låneförmedlare och långivare på marknaden som erbjuder tjänsten att samla lån.

Så gör du för att samla dina lån

Hos många långivare kan du enkelt ansöka om samlingslån på deras hemsida. Du kan också ringa en rådgivare om du hellre vill diskutera hur du bäst löser din lånesituation. Här nedanför beskriver vi hur ansökningsprocessen går till.

  1. Ansök om lån hos den långivare du har valt. Oftast kan du i samband med ansökan markera att du vill samla lån och krediter.
  2. I vissa fall kan du få svar direkt på skärmen. Men ibland kan en rådgivare vilja ringa upp dig för att diskutera dina alternativ närmare.
  3. Har du använt en låneförmedlare kan du få svar från flera långivare, och får då välja vilket låneerbjudande du vill ha. Du kan också välja att inte godta något av erbjudandena.
  4. Du får godkänna låneerbjudandet och skriva på avtal.
  5. Långivaren löser dina tidigare lån med det nya lånet, och du börjar betala av på det nya lånet i stället.

Går det att samla lån utan UC?

Det kan finnas aktörer som erbjuder samlingslån utan UC, men det är väldigt ovanligt. Något som är bra att tänka på är också att ett lån utan UC kan bli dyrare i form av högre räntor.

Om du ansöker om att samla lån hos en låneförmedlare finns det goda chanser att få lån även om du har många förfrågningar hos UC. Många långivare som är inriktade på samlingslån är förstående för att du kan ha haft ekonomiska problem tidigare. Samlingslånet är ju faktiskt ett sätt att hjälpa dig ur situationen!

Därför skulle vi råda dig att inte stirra dig blind på vilket kreditupplysningsföretag långivaren använder. Välj i stället en låneförmedlare som du tycker verkar bra och ansök om samlingslån hos dem. Fördelen med att använda en låneförmedlare är att det bara görs en kreditupplysning, trots att du ansöker hos flera långivare.

Hur får jag bästa räntan när jag samlar lån?

Det bästa sättet att få ett samlingslån med så låg ränta som möjligt är att använda en låneförmedlare. Då kan du nämligen få erbjudanden från flera långivare trots att du bara ansöker en gång. Det tas dessutom bara en kreditupplysning.

I tabellen högst upp på sidan kan du jämföra olika låneförmedlare. När du ska välja vilken låneförmedlare du vill använda är det några saker du kan ha i åtanke.

Att tänka på när du jämför samlingslån

  • Ju fler långivare låneförmedlaren samarbetar med, desto bättre. Fler långivare innebär fler potentiella låneerbjudanden för dig.
  • Se till att du kan låna så mycket som du behöver. Alla långivare har en maxgräns för hur mycket de lånar ut. Hos de flesta ligger maxgränsen på 600 000 kronor, men det kan också finnas de som har lägre maxgräns.
  • Kolla låneförmedlarnas omdöme på Trustpilot. För att avgöra om låneförmedlaren håller hög kvalitet kan du kika på deras betyg på Trustpilot. Överlag kan man säga att de stora och etablerade låneförmedlarna alltid är ett säkert kort.

Vad krävs för att få ett samlingslån?

Alla långivare har olika krav, så vad som krävs skiljer sig beroende på var du ansöker. I tabellen högst upp på sidan kan du se långivarnas krav genom att trycka på Detaljer. Men här nedanför listar vi också några vanliga krav.

Många långivare kräver att du

  • Är folkbokförd i Sverige
  • Har en viss årsinkomst
  • Är en viss ålder
  • Har ett svenskt kontonummer
  • Har ett svenskt mobilnummer

Kan jag samla lån med betalningsanmärkning?

Det är absolut möjligt att samla lån även om du har betalningsanmärkningar. I filtret högst upp på sidan kan du välja Har betalningsanmärkning, och då visar vi bara de långivare som accepterar betalningsanmärkningar.

Använder du en låneförmedlare kanske du får färre låneerbjudanden än du skulle ha fått om du inte hade någon betalningsanmärkning. Du får också räkna med att du får högre ränta. Men du kan alltid prova att ansöka och se om du får något erbjudande som gör att du sänker dina nuvarande lånekostnader. I så fall är det ju värt att samla lånen, även om du får högre ränta än du skulle ha fått utan betalningsanmärkning.

Kan jag samla lån med dålig kreditvärdighet?

Ja, du kan få ett samlingslån även om du har dålig kreditvärdighet. Men det blir förstås lite svårare. En låg kreditvärdighet innebär att du är en högre risk för långivaren, och därför kanske det inte är lika många som vill låna ut pengar till dig.

Å andra sidan är många långivare som jobbar med att samla lån specialiserade på kniviga ekonomiska situationer. Ett samlingslån är ju i många fall ett sätt att ta sig ur ekonomiska svårigheter. På det sättet kan långivare som erbjuder den tjänsten vara mer förlåtande än andra när det kommer till dåligt kreditvärdighet.

Därför är det definitivt värt att höra av sig eller skicka in en ansökan till långivare som specialiserar sig på att samla lån.

Kan jag samla lån med bolån?

Ja, du kan samla lån även om du har bolån. Långivaren tar hänsyn till hela din ekonomiska situation. Om de bedömer att du har god återbetalningsförmåga trots att du har bolån finns det inget hinder för att du ska kunna samla lån.

Är det så att du har utrymme i bolånet, alltså att ditt bolån inte utgör 85 % av bostadens värde, kanske du till och med kan baka in dina lån i bolånet. Oftast är det väldigt gynnsamt att baka in lån i bolånet, eftersom bolån generellt har bättre villkor än privatlån.

Vad innebär det att baka in lån i bolånet?

När du bakar in lån i bolånet gör du egentligen så att du först utökar lånet på bostaden. Eftersom bolånet har bostaden som säkerhet kan du få lägre ränta än om du tar ett samlingslån utan säkerhet. När du sedan har utökat bolånet använder du de pengarna för att betala av dina övriga lån.

Men om du har privatlån utöver ditt bolån är det inte säkert att din bolånegivare godkänner att du utökar bolånet. Men du kan alltid höra av dig till banken du har ditt bolån hos och kolla om det är möjligt.

Hos vissa långivare som erbjuder samlingslån kan du välja att baka in lånet i bolånet i samband med att du ansöker.

Kan jag samla lån trots skuld hos Kronofogden?

Har du en aktiv skuld hos Kronofogden är det väldigt svårt att få lån i allmänhet. De flesta långivarna kräver att du ska ha varit skuldfri i minst sex månader. Och i de fall du kan få ett lån ändå blir räntan troligtvis väldigt hög.

Därför rekommenderar vi att du betalar av din skuld hos Kronofogden och väntar sex månader innan du samlar lån. Det är ofta ett bättre alternativ än att ta ett dyrt lån.

Det finns även några andra lösningar om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden.

Tre alternativ till samlingslån

  1. Låna av en privatperson. Om du verkligen behöver ta ett lån för att lösa din ekonomiska situation kanske en vän eller familjemedlem kan hjälpa dig? Det kan dock göra att relationen blir ansträngd, så fundera noga innan du frågar någon om det.
  2. Gå till pantbanken. Har du ett värdefullt föremål kan du lämna in det hos en pantbank för att få pengar för det. Men tänk på att du då måste betala tillbaka pengarna inom en viss tid, annars förlorar du föremålet.
  3. Belåna ett värdefullt objekt. Du kan ta ett lån med ett värdefullt objekt som säkerhet, till exempel bostaden eller en bil. Du kanske redan har en bostad som inte är fullt belånad? I så fall kanske du kan utöka bolånet, som vi skrev om ovan.

Att samla lån med medsökande kan ge bättre villkor

En del långivare erbjuder möjligheten att ha en medsökande för samlingslånet. En medsökande är en person som också står på lånet och därmed också har betalningsansvar. Om du inte kan betala lånet blir det den medsökande som måste betala i stället.

Det blir en extra säkerhet för banken. Därför kan du i många fall få lägre ränta om du har en medsökande. Det blir också lättare att få lånet beviljat.

Det är dock viktigt att den medsökande tänker efter noga innan hen går med på att vara medsökande. Att stå som medsökande på ett lån innebär ett stort ansvar.

Sänk dina kostnader genom att samla lån

Om du dras med flera mindre lån kan du spara en hel del pengar genom att samla dem i ett större lån. Det finns långivare som specialiserar sig på att hjälpa dig att samla dina lån. Att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare är helt gratis, så det skadar inte att ansöka och se om du kan sänka dina lånekostnader. Det enda som händer är att du får en kreditupplysning.

Välj en av låneförmedlarna i tabellen högst upp och ansök redan idag!

Vanliga frågor om att samla lån

Är det bra att samla sina lån?

Om du genom att samla lånen får lägre ränta är det definitivt en bra sak att göra. I många fall kan man få bättre villkor genom att samla flera lån till ett större lån. Ett tips är att skicka in en ansökan till en låneförmedlare och se vad du får för erbjudanden.

Kan jag samla lån med säkerhet?

Ja, du kan samla lån med säkerhet. Ett lån med säkerhet har ju oftast bättre villkor än ett lån utan säkerhet. Det vanligaste är kanske att man utökar sitt bolån för att baka in andra lån i det. Har du låneutrymme kvar på din bostad kan det vara en bra lösning.

Varför kan jag inte samla mina lån?

Att du inte får en låneansökan godkänd kan bero på olika saker. Har du kanske skuld hos Kronofogden eller en eller flera betalningsanmärkningar? Det kan också vara så att långivaren bedömer att din ekonomi inte är tillräckligt bra för att du ska kunna betala av lånet. Hör av dig till långivaren för att ta reda på exakt varför de inte godkände lånet.

Är det lätt att få samlingslån?

Att få ett samlingslån är väl egentligen lika lätt eller svårt som att få vilket annat lån som helst. Alla långivare ställer olika krav på din betalningsförmåga, så att du blir nekad ett lån någonstans behöver inte betyda att du blir nekad överallt. Vårt bästa tips är att använda en låneförmedlare. Då kan du få flera erbjudanden med bara en ansökan.

Hur samlar jag lån till bra ränta?

Ett enkelt sätt att få bästa möjliga räntan på ditt samlingslån är att använda en låneförmedlare. Då skickar du in en ansökan som sedan förmedlas till flera långivare. Du kan sedan välja det bästa erbjudandet. I tabellen högst upp på sidan har vi samlat några bra låneförmedlare.