Närbild på person som värderar smycke.En pantbank kan hjälpa dig att sälja dina gamla guld- och silversmycken. Foto: Nejron Photo/Shutterstock.com

Lån & krediter

Om du har smycken som ligger och samlar damm hemma i byrålådan kan det vara en god idé att kolla upp andrahandsvärdet. Du kan nämligen sälja både guld, silver och andra föremål via en pantbank. På den här sidan ska vi gå igenom hur det går till, hur mycket du kan tjäna och vad som kan vara bra att tänka på.

Hur säljer man föremål via en pantbank?

Enligt Pantbankslagen får en pantbank inte köpa in föremål från sina kunder, men eftersom du kan lämna in saker utan krav på att hämta tillbaka dem blir resultatet i princip detsamma. Du får pengarna direkt. Och om du inte vill ha tillbaka föremålet du lämnar in behöver du alltså inte tänka på någon återbetalning, förutom ränta och andra avgifter under den tid som föremålet ligger kvar hos pantbanken. Skulle du ångra dig innan förfallodatumet på din låneperiod har du möjlighet att köpa tillbaka dina saker. En låneperiod kan  vara upp mot 4 månader (lite beroende på vilket slags föremål det är), men om du har för avsikt att sälja föremålet är låneperioden oftast betydligt kortare än så.

Exempel Om du till exempel vill sälja guld via Sefina skickar du först in dina föremål för en värdering och sedan återkommer pantbanken med ett prisförslag. Accepterar du erbjudandet och är säker på att du vill sälja lägger Sefina upp ett pantlån på en dag och sedan får du pengarna direkt. Är du inte riktigt säker på att du vill sälja kan du även teckna ett löpande pantlån med guldet som säkerhet.

Om du inte har hämtat dina föremål vid slutet av din låneperiod säljer pantbanken grejerna åt dig på auktion. Och om de skulle gå för mer än det sammanlagda värdet av din låneskuld och försäljningsavgifterna får du överskottet. Blir det ett underskott betalar pantbanken mellanskillnaden.

Så kan en försäljning via en pantbank gå till

  1. Du tar med dig föremålen du vill sälja till en pantbank.
  2. Dina föremål värderas.
  3. Pantbanken lägger föremålen på ett korttidslån.
  4. Du får oftast pengarna direkt.
  5. Efter cirka 3–6 månader får du ett brev om att ditt föremål kommer säljas på auktion. Har du ångrat dig har du då möjlighet att köpa tillbaka föremålet.
  6. Inom en månad efter avslutad auktion får du veta om det blev överskott på din försäljning och hur mycket extra pengar du kan få.

Vilka fördelar finns det med att sälja föremål via en pantbank?

Förutom att du tar till vara på resurser du redan har och får pengar för det, finns det flera fördelar med att sälja dina gamla saker via en pantbank. Här nedanför ser du några exempel.

Fördelar med att sälja via en pantbank

  • Pantbankerna ger dig en fri värdering.
  • Du har möjlighet att ändra dig under hela lånetiden.
  • Du får överskottet om föremålet säljs för mer än vad pantbanken har värderat den till.
  • Säljs föremålet för mindre än vad den värderats till står pantbanken för mellanskillnaden.

Vad kan man sälja via en pantbank?

Vilka slags föremål du kan sälja varierar mellan olika pantbanker. Det vanligaste är smycken, klockor, mynt, bestick i guld eller silver, men de flesta pantbanker tar egentligen emot allt som har ett andrahandsvärde och går att sälja på en auktion.

Hur mycket pengar kan man tjäna på att lämna föremål till en pantbank?

En pantbank gör en individuell värdering av föremålen du vill lämna in och ger sedan ett erbjudande på upp till 70–80 procent av andrahandsvärdet. Och det är flera faktorer som ligger bakom hur mycket pengar du får i handen, men andrahandsvärde och föremålets allmänna skick är de viktigaste.

Material, tillverkare och efterfrågan på marknaden kan också påverka hur mycket du får för det du lämnar in. När det gäller guld och silver styrs pantbankernas grampriser av de aktuella marknadspriserna. Håll därför koll på marknadspriserna så att du kan slå till på en försäljning när guld- eller silverpriserna är som högst. Du hittar priserna på både guld och silver på pantbankernas respektive hemsidor.

Vilken pantbank betalar bäst?

Det är ju värderingen av dina föremål som avgör hur mycket pengar du får. Och om du säljer guld- eller silverföremål spelar även de aktuella marknadspriserna in. Guldpriset per gram och karat är dock ungefär samma hos de flesta handlare, men däremot kan vissa kanske lägga på dolda avgifter som gör att du får mindre pengar i handen.

En pantbank som ofta kan erbjuda konkurrenskraftiga priser på både guld och silver, och dessutom aldrig lägger på dolda avgifter, är Sefina.

Sälj guld och silver via Sefina
  • Lägger aldrig på dolda avgifter
  • Kostnadsfria och smidiga värderingar
  • Sälj online eller på plats i butik

Vanliga frågor om försäljningar via en pantbank

Vad händer om jag vill ha tillbaka föremålet jag lämnat in?

Så länge du ångrar dig innan sista dagen på din låneperiod kan du ta tillbaka ditt föremål. Då betalar du ränta och avgifter för tiden som föremålet har legat hos pantbanken.

Kan jag sälja guld via en pantbank?

Ja, du kan sälja både guld och silver via en pantbank. Även om pantbankerna själva fortfarande kallar det för pantlån eller korttidslån.

Behöver jag betala något för att få mina föremål värderade?

Nej, de allra flesta pantbanker erbjuder helt kostnadsfria värderingar.

Vad händer om mitt föremål säljs för mer än vad det är värderat till?

Om föremålet säljs för mer än vad pantbanken värderat det till får du tillbaka överskottet.

Måste jag betala om föremålet säljs för mindre än vad det är värderat till?

Nej, eventuellt underskott står pantbanken för.