Vad är ett privatlån?
Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Privatlån kallas också för blancolån.
Ett lån utan säkerhet innebär att du inte behöver ha något fysiskt som säkerhet för lånet. Bolån och billån är exempel på lån med säkerhet. När man tar ett sådant lån tar banken bostaden eller bilen som man ska använda lånet till som säkerhet. Det innebär att om du av någon anledning inte kan betala tillbaka lånet får banken ta bostaden eller bilen ifrån dig.
Men ett privatlån fungerar alltså annorlunda. Du kan använda ett sådant lån till vad du vill, till exempel en resa, renovering eller en ny tv. Du behöver inte heller ta ett specifikt billån för att köpa en bil, utan det går bra att använda ett privatlån för det. Ett privatlån är alltså mer flexibelt än ett lån med säkerhet.
Privatlån har oftast högre ränta
Nackdelen med privatlån är att de oftast har högre ränta än lån med säkerhet. Det beror på att banken inte har ett föremål som gör att de kan få in pengarna på något sätt om du inte betalar tillbaka lånet. Därför är ett privatlån en högre risk för banken, vilket leder till att räntan blir högre.
Vad kan jag använda ett privatlån till?
Fördelen med ett privatlån är att du kan använda det till vad du vill. Här är några exempel på vad du kan använda privatlånet till:
- Bil, båt eller motorcykel
- Kontantinsats
- Renovering
- Resa
- Dyrare inköp
Vilket privatlån ska jag välja?
När du ska ta ett privatlån är det främst två saker du ska titta på: räntan och återbetalningstiden. Vi berättar varför här nedanför.
Räntan
Det är viktigt att du jämför privatlån så att du får så låg ränta som möjligt. Några procent lägre ränta kan innebära att du sparar flera tusen kronor om året.
I tabellen här ovanför kan du se vilket räntespann de olika långivarna erbjuder. Men egentligen kan du inte veta exakt vilken ränta du får innan du ansöker om lån. Långivarna bestämmer nämligen räntan baserat på de uppgifter du anger i ansökan.
Ett sätt att se till att du får lägsta möjliga räntan är att använda en låneförmedlare. Du kan läsa mer om det längre ner i texten.
Återbetalningstiden
När du ansöker om privatlån kan du oftast välja hur lång återbetalningstid du vill ha, inom ett visst spann. Ju längre återbetalningstid du väljer, desto dyrare blir lånet, eftersom du måste betala mer i ränta. Men kortare återbetalningstid gör också att varje månadsinbetalning blir dyrare.
Du behöver alltså hitta en bra balans där du väljer så kort återbetalningstid som möjligt, men fortfarande klarar av att återbetala lånet varje månad.
Använd låneförmedlare för att få lägsta möjliga räntan
Ett enkelt sätt att få lägsta möjliga räntan för ett privatlån är att använda en låneförmedlare.
Om du ansöker om lån hos en låneförmedlare kan du få flera låneerbjudanden trots att du bara skickar in en ansökan. Detta ökar konkurrensen för långivarna, vilket pressar ner räntorna. Dessutom görs bara en kreditupplysning, trots att du ansöker hos flera långivare.
Vad har privatlån för ränta?
Räntan på ett privatlån varierar beroende på långivare och din ekonomiska situation. Långivare har normalt inte samma ränta för alla utan den sätts individuellt beroende på dina förutsättningar.
Tittar man på räntorna hos de långivare vi på Spartips samarbetar med ligger de på cirka 3–30 procent. Du kan alltså förvänta dig att få en ränta som ligger inom det spannet. Men du kan bli erbjuden både lägre och högre ränta än så.
Vilket är det billigaste privatlånet?
De långivare som erbjuder lägst ränta just nu har en lägsta effektiv ränta på cirka 3 procent. Några långivare som erbjuder så låg ränta är Lendo, Sambla och Zmarta. Alla dessa långivare är faktiskt låneförmedlare, och det är om du använder en sådan som du har störst chans att få lägsta möjliga ränta.
Det är dock ingen garanti att du får den lägsta räntan som långivaren erbjuder. Långivaren tittar alltid på dina ekonomiska förutsättningar och gör en bedömning av vilken ränta de är villiga att ge dig.
Vilket är det bästa privatlånet?
Det bästa privatlånet är helt enkelt det som ger dig de bästa villkoren. Det går inte riktigt att säga vilket privatlån som är bäst för alla eftersom alla långivare gör en egen bedömning av din ansökan och bestämmer räntan utifrån det. En långivare behöver inte nödvändigtvis ge dig sitt bästa erbjudande för att någon annan har fått det.
Vad krävs för att få ett privatlån?
Olika långivare ställer olika krav på dig som låntagare. Innan du ansöker är det därför viktigt att du kollar upp att du uppfyller kraven, så att du inte ansöker i onödan.
Om du klickar på Detaljer på den långivare du är intresserad av i vår tabell högst upp på sidan ser du vilka grundkrav den långivaren har.
Exempel på vanliga krav hos långivare
- En viss årsinkomst
- Minimiålder
- Svenskt kontonummer
- Svenskt mobilnummer
- Folkbokförd i Sverige en viss tid
- Inga betalningsanmärkningar
Så ansöker du om ett privatlån
Hos de flesta långivarna ansöker du enkelt om lån på deras hemsida. Ungefär så här går processen till:
- Jämför lån med hjälp av tabellen högst upp på den här sidan.
- När du har valt vilken långivare du vill använda trycker du på Läs mer.
- Du skickas till långivarens hemsida, där du fyller i de uppgifter som krävs.
- Du får svar på din ansökan. Antingen får du ett låneerbjudande eller så blir du nekad lån.
- Om din ansökan blir godkänd får du skriva under ett låneavtal.
- Pengarna betalas ut till ditt konto. Du bör ha pengarna på kontot inom några dagar.
Hur stort privatlån kan jag ta?
Hur stort privatlån du kan ta beror på vilken långivare du ansöker hos. Alla långivare har nämligen olika hög gräns för hur mycket du kan låna.
Hur mycket du kan låna beror också på bedömningen av din ekonomi som långivaren gör. Det är alltså inte säkert att du får låna så mycket pengar som du ansöker om. I så fall ger långivaren dig ett erbjudande för ett lägre belopp.
Vad vi vet finns det ingen långivare som har högre tak än 600 000 kronor. Det är alltså den maximala mängden pengar du kan låna via ett privatlån. Behöver du låna mer pengar än så måste du ha en säkerhet för lånet.
Privatlån utan UC
Många långivare använder UC som kreditupplysningsföretag, men det finns de som använder andra företag. Vill du ta ett privatlån utan UC är det alltså någon av dem du ska vända dig till.
Tar du ett lån utan UC syns inte detta i UC:s register, och på så sätt kan du förbättra din kreditvärdighet.
Exempel på långivare för privatlån som inte använder UC är Slantar.nu och Primal Capital.
Privatlån till kontantinsats
Det finns möjlighet att ta ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen om du ska köpa bostad. Dock måste du kolla om banken som du ska ta bolån hos godkänner det upplägget. Om du vill ta ett privatlån till hela eller delar av kontantinsatsen behöver banken ta med det i sin kalkyl. De måste vara säkra på att din ekonomi klarar av kostnaden för både bolånet och privatlånet.
Eftersom ett privatlån är utan säkerhet kommer det att ha högre ränta än bolånet. Att finansiera kontantinsatsen med ett privatlån bidrar till ökade kostnader, och därför är vår rekommendation att du sparar ihop pengar till kontantinsatsen.
Det går även att ta ett privatlån till kontantinsats om du ska köpa bil eller något annat fordon. Kostar bilen mindre än 600 000 kronor kan du till och med ta ett privatlån för hela lånekostnaden. Även i det här fallet får du dock räkna med att få högre ränta än om du tar ett lån med säkerhet.
Är det bra att ta ett privatlån?
Om det är bra att ta ett privatlån beror egentligen helt på dina ekonomiska förutsättningar och vad du ska använda lånet till. Planerar du att ta ett lån för att få ekonomin att gå ihop vill vi starkt avråda dig från det. I så fall är det bättre att du kontaktar budget- och skuldrådgivningen i din kommun.
Men har du en ordnad ekonomi i övrigt och vill ta ett privatlån för att till exempel resa eller renovera hemmet behöver det inte vara något dåligt. Även om du har sparpengar vill du kanske ha kvar dem som buffert eller använda dem till något annat. Så länge du vet att du kan betala tillbaka lånet är det ingen fara att ta ett privatlån.
Vanliga frågor om privatlån
Här på Spartips.se kan du jämföra privatlån från olika långivare för att hitta ett så bra erbjudande som möjligt. Här kan du också läsa mer om vad ett privatlån är och få tips om vad du ska tänka på när du tar ett privatlån.
Nej, ett privatlån är per definition ett lån utan säkerhet. Tar du ett lån med säkerhet blir det en annan typ av lån, till exempel ett bolån eller billån.
Ja, det kan du göra om du har utrymme i bolånet. Bolånet får vara max 85 procent av bostadens värde. Hör av dig till banken där du har bolånet för att diskutera möjligheten att baka in privatlån i bolånet.
Vissa långivare godkänner betalningsanmärkningar. I tabellen högst upp på sidan kan du markera att du har en betalningsanmärkning. Då visas bara långivare där du kan ta lån trots betalningsanmärkning.
Att räntan är högre på privatlån än bolån beror på att privatlånet inte har någon säkerhet. För ett bolån kan banken ta bostaden som ersättning om du inte betalar av lånet. För privatlån finns inte någon sådan säkerhet. Därför är ett sådant lån en större risk, och därmed blir räntan högre.
Ja, hos många långivare kan du betala av privatlånet i förtid. Hör av dig till din långivare för att se om du kan göra extra inbetalningar.
De effektiva räntorna för privatlån ligger runt 3–30 procent. Men vilken ränta som är bäst för dig personligen beror på din ekonomiska situation. Genom att använda en låneförmedlare kan du se vilka räntor långivare är villiga att ge dig, och då kan du välja den bästa räntan av dem.