Vad är omstartslån?
Ett omstartslån är ett lån du kan ta för att lösa gamla lån eller skulder med höga räntor. När du samlar dina lån i ett omstartslån med lägre ränta kan du sänka din månadskostnad och samtidigt förbättra din ekonomiska situation. Andra namn på omstartslån är nystartslån och saneringslån.
Visste du? Har du betalningsanmärkningar och skulder är dina chanser att beviljas ett vanligt lån i princip obefintliga. Men även du som har sämre kreditvärdighet kan få ett omstartslån.
Precis som många andra typer av lån så finns det även olika former av omstartslån. Det finns exempelvis omstartslån både med och utan säkerhet.
Omstartslån med säkerhet
Om du tar ett omstartslån med säkerhet betyder det att du sätter något i pant för lånet, till exempel en bostad. Du kan ta ett omstartslån genom att utöka bolånet och på så vis få loss pengar som du kan betala av dina skulder med.
Eftersom du ger långivaren en garanti på att de kommer att få sina pengar tillbaka har du större chans att få en bra ränta på lånet, vilket så klart är en stor fördel. Men värt att tänka på är att du inte bara behöver äga en bostad för att kunna sätta den som säkerhet, utan du måste även ha utrymme för att utöka bolånet.
Omstartslån utan säkerhet
Tar du ett omstartslån utan säkerhet blir det ett vanligt privatlån. Du sätter med andra ord inget i pant hos långivaren, utan den ränta du får baseras helt enkelt på långivarens bedömning av din kreditvärdighet. Här får du dock vara beredd på att räntan blir högre eftersom långivaren tar en större risk när de lånar ut pengar till dig.
Vilka slags lån kan jag samla i ett omstartslån?
Du kan ta ett omstartslån för att betala av många olika typer av lån, till exempel gamla privat- eller blancolån, men även snabblån eller sms-lån. Det går även att samla kreditkortsskulder och varor du köpt på avbetalning i ett omstartslån.
Varför kan det vara bra att ta ett omstartslån?
Om ett omstartslån är ett bra alternativ just för dig är svårt för oss att säga utan att veta hur din ekonomiska situation ser ut. Precis som med alla typer av lån ska du aldrig ta ett omstartslån om du är det minsta osäker på att du kommer att kunna betala tillbaka lånet inom den avtalde tiden. Syftet med omstartslån är ju att du ska få ordning på din ekonomi. Sätt dig därför ner och räkna på hur mycket du behöver låna och vad det kommer kosta dig.
Känner du att du har stenkoll på dina ekonomiska förutsättningar? Ja, då kan ett omstartslån hjälpa dig på flera sätt.
Fördelarna med omstartslån
- Du har möjlighet att sänka räntan och spara pengar. Om du samlar flera lån i ett omstartslån med lägre ränta kommer dina månadskostnader att minska. Pengarna du sparar kan du till exempel använda för att amortera, det vill säga betala av dina lån snabbare.
- Din kreditvärdighet ökar och du kan få bättre lånevillkor. Om du har flera mindre lån hos olika långivare finns det en stor risk att långivare anser det vara en större risk att ha dig som kund. Ett större lån anses vara säkrare, vilket kommer öka din kreditvärdighet på sikt.
- Du slipper hålla ordning på flera olika räkningar och fakturor. En stor fördel med att bara ha ett samlat lån är att du slipper hålla reda på flera olika räkningar och fakturor. Med ett omstartslån får du hela lånekostnaden på en enda räkning varje månad.
Vad krävs för att få ta ett omstartslån?
Villkoren för att få ta ett omstartslån kan variera något mellan olika långivare, men de villkor du ser här nedanför gäller hos de allra flesta.
För att beviljas omstartslån måste du
- Vara minst 18 år gammal
- Ha en viss lägsta årsinkomst (vanligen minst 120 000 kronor)
- Vara folkbokförd i Sverige
- Vara fri från aktiva skulder hos Kronofogden
- Äga en bostad som fungerar som säkerhet, eller ha skrivit kontrakt på en bostad som du ska köpa
Den sista punkten gäller bara om man tar ett omstartslån med säkerhet.
Hur får jag låg ränta på mitt omstartslån?
Räntan på omstartslån varierar mellan olika långivare, men även beroende på vilken typ av omstartslån du ansöker om. Tar du ett omstartslån med säkerhet har du som sagt större chans att få en låg ränta än om du tar ett omstartslån utan säkerhet. Här nedanför har vi dock listat våra bästa tips på vad du kan tänka på för att få en så låg ränta som möjligt, oavsett vilken typ av omstartslån du vill ansöka om.
Så kan du få ner räntan på ett omstartslån
- Jämför långivare innan du ansöker. För att få så låg ränta som möjligt är det viktigt att jämföra erbjudanden från flera olika långivare innan du ansöker om lån. Och det gäller så klart även för omstartslån. Ta hjälp av tabellen högst upp på sidan!
- Se över din kreditvärdighet. Att hålla koll på sin kreditvärdighet är alltid viktigt, men kanske särskilt viktigt när det handlar om omstartslån. Du kanske till exempel har möjlighet att säga upp outnyttjade krediter? Om du har kreditupplysningar som snart löper ut kan det även vara en god idé att vänta ut dessa eftersom det kan öka din kreditvärdighet. Det ökar i sin tur dina chanser att få en lägre ränta.
- Ansök via en låneförmedlare. Överlag är det en fördel att ha så få kreditupplysningar som möjligt. Så om du vill få erbjudanden från flera olika långivare rekommenderar vi att du går via en låneförmedlare som bara tar en kreditupplysning per ansökan.
- Ansök med en medlåntagare. En sak som kan öka kreditvärdigheten och dina chanser att få en bra ränta på omstartslånet är att ansöka med en medlåntagare. Medlåntagaren och du står båda på lånet och delar på betalningsansvaret, vilket många långivare ser som en extra trygghet.
När är det dåligt att ta ett omstartslån?
Oavsett vilken typ av lån du är intresserad av ska du aldrig ansöka om du inte är helt säker på att du kommer kunna betala tillbaka pengarna till långivaren. Och tanken med ett omstartslån är ju att du ska få ordning på din ekonomi, inte tvärtom. Det är med andra ord en dålig idé att ta ett omstartslån om du inte har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att täcka de kostnader som kommer med ett lån.
Vanliga frågor om omstartslån
Ja, du kan beviljas ett omstartslån även om du har betalningsanmärkningar. Men eftersom de förmodligen kommer att påverka dina villkor och ränta är det bättre om du kan vänta ut dem.
Det kan bli svårt att få ett omstartslån om du har aktiva skulder hos Kronofogden. Det är bättre att du först ser till att betala av skulderna och sedan ansöka om ett omstartslån. Att dra på sig ytterligare skulder är aldrig en bra idé.
Ja, det går att få omstartslån även om du har många förfrågningar, det vill säga många kreditupplysningar hos exempelvis UC. Det kommer dock påverka hur mycket pengar du kan låna och vilken ränta du får.
Ja, man kan ta omstartslån med en medsökande, även kallad medlåntagare. Faktum är att det är ett bra sätt att ge långivaren en extra säkerhet, vilket i sin tur ökar dina chanser att få en lägre ränta.
Ja, hos vissa långivare kan du välja om du ska ta omstartslånet med eller utan säkerhet. Lånar du med säkerhet, till exempel en bostad, har du större chans att få en bra ränta, men det förutsätter att du äger en bostad och att du har utrymme att utöka ditt bolån.