Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är en aktör som förmedlar lån från andra långivare. När du ansöker om lån hos en låneförmedlare kan du få erbjudanden från flera långivare samtidigt, trots att du bara skickar in en ansökan. Du kan sedan välja det bästa erbjudandet av alla de du har fått.

De flesta låneförmedlarna förmedlar främst privatlån, men det finns också låneförmedlare som hjälper dig att hitta ett bra bolån. Hos vissa låneförmedlare kan du också samla dina lån.

Varför ska jag använda en låneförmedlare?

Det finns flera fördelar med att ansöka om lån hos en låneförmedlare.

  • Enkelt att jämföra lån. I stället för att själv ansöka om och jämföra lån hos flera långivare behöver du bara skicka in en ansökan.
  • Bara en kreditupplysning görs. Skulle du ansöka om lån hos flera långivare själv görs det en kreditupplysning per ansökan. Men använder du en låneförmedlare görs endast en kreditupplysning trots att du får flera låneerbjudanden.
  • Högre konkurrensen bland långivarna. Långivarna vet att den som ansöker kommer få flera låneerbjudanden, vilket gör att konkurrensen ökar. Detta kan i sin tur leda till att räntorna pressas ner.

Vilken låneförmedlare ska jag välja?

Det finns flera låneförmedlare i Sverige, så det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Här nedanför går vi därför igenom vilka faktorer som är bra att ha i åtanke när du ska välja låneförmedlare.

Att tänka på när du jämför låneförmedlare

  • Se till att du kan låna så mycket som du vill. Låneförmedlarna har olika gränser för hur mycket de lånar ut. Maxbeloppet ligger ofta runt 600 000 kronor, men det kan också vara lägre. 
  • Ju fler långivare låneförmedlaren samarbetar med, desto bättre. Flera långivare innebär ju flera potentiella låneerbjudanden för dig. Därför är det bäst att använda en av de låneförmedlare som samarbetar med flest långivare.
  • Se till att du uppfyller låneförmedlarens krav. Innan du ansöker bör du kolla vilka krav låneförmedlaren ställer på den som ansöker. Det kan till exempel vara att du måste ha en viss inkomst eller att du inte får ha några betalningsanmärkningar.
  • Välj låneförmedlare utan UC om du vill undvika en kreditupplysning hos dem. Låneförmedlaren tar alltid en kreditupplysning på dig när du ansöker om lån. Men vissa använder andra företag än UC. Välj någon av de låneförmedlarna om du inte vill få en kreditupplysning hos UC.

Vilken är den bästa låneförmedlaren?

Vilken låneförmedlare som är bäst beror till viss del på vad du är ute efter för typ av lån. Vissa låneförmedlare inriktar sig på vissa typer av lån. Vissa förmedlar till exempel privatlån, medan vissa inriktar sig på bolån. Andra specialiserar sig på samlingslån.

För att få en bild av vilka låneförmedlare som är bäst kan du kolla upp vad de har för betyg på Trustpilot. Några av de som har högst betyg på Trustpilot är Lendo och Sambla.

Överlag är de stora och väletablerade låneförmedlarna bäst. De samarbetar med många långivare och du kan vara säker på att de är seriösa.

Exempel på populära låneförmedlare

  • Lendo
  • Sambla
  • Freedom Finance
  • Zmarta

Vanliga frågor om låneförmedlare

Hur fungerar en låneförmedlare?

Hos en låneförmedlare skickar du in en låneansökan men kan få erbjudanden från flera långivare. Sedan väljer du det erbjudande som du tycker är bäst. Det är ett smidigt sätt att jämföra flera lån.

Hur tjänar låneförmedlare pengar?

Låneförmedlare tjänar pengar genom att de får ersättning av den bank du väljer att låna hos. Du betalar alltså inga extra kostnader för att ansöka om lån hos dem. Det är helt gratis att ansöka om lån hos en låneförmedlare.

Vilken låneförmedlare har flest banker?

Sambla och Lendo är några av de låneförmedlare som samarbetar med flest banker. De samarbetar med 40 långivare.

Kan jag använda en låneförmedlare om jag har en betalningsanmärkning?

Vissa låneförmedlare accepterar betalningsanmärkningar. Se bara till att kolla upp vilka krav låneförmedlaren har innan du ansöker.

Finns det låneförmedlare som inte använder UC?

Ja, det finns några låneförmedlare som inte använder UC. Ett exempel är Klara Lån.