Kan man låna med betalningsanmärkningar?

Ja man kan få lån även om man har betalningsanmärkningar, men eftersom det inte är alla långivare som accepterar det så är det helt klart lite svårare. Det gäller helt enkelt att jämföra erbjudanden bland långivarna som accepterar betalningsanmärkningar. Och det gör du både snabbt och smidigt med hjälp av tabellen här ovanför.

Långivare som accepterar betalningsanmärkningar ser till din ekonomiska situation som helhet och bedömer dina återbetalningsmöjligheter just nu. Utgör du ingen stor risk för långivaren är chansen stor att du beviljas lån trots betalningsanmärkningar. Däremot får du vara beredd på att villkoren kan vara annorlunda än om du inte hade haft en anmärkning, och räntan kommer troligtvis även vara något högre.

Så påverkar en betalningsanmärkning dina möjligheter att ta lån

  • Du har färre långivare att välja mellan. Alla långivare accepterar inte betalningsanmärkningar, vilket kan göra det svårare att hitta förmånliga erbjudanden.
  • Du kanske inte får låna den summa du önskar. Även om du hittar en långivare som är villig att bevilja dig ett lån är det inte säkert att du får låna lika mycket pengar som du hade fått utan en betalningsanmärkning.
  • Räntan på lånet blir ofta högre. Långivare tar en större risk när de lånar ut pengar till kunder med betalningsanmärkningar. Och större risk för långivaren innebär i regel högre ränta för dig som låntagare.

Är det dåligt att ta lån om man har betalningsanmärkningar?

Att ta ett lån med betalningsanmärkningar kan vara svårare, men det behöver inte alltid vara en dålig idé. Det beror dock helt på hur betalningsanmärkningen har uppkommit. Har du fått en anmärkning på grund av att du inte kunnat sköta din ekonomi rekommenderar vi inte att du ansöker om lån eftersom det finns risk för att du inte kommer kunna betala tillbaka pengarna.

Men om du har fått betalningsanmärkningen på grund av slarv, det vill säga om det är en engångsföreteelse och du i vanliga fall betalar dina räkningar och avgifter i tid, kommer du troligtvis inte ha några problem med ett lån. Fundera dock alltid igenom syftet med lånet och se över dina ekonomiska förutsättningar innan du ansöker om lån. Det gäller oavsett om du har betalningsanmärkningar eller inte.

Du kan ta ett lån med betalningsanmärkning om du

  • Har stabil ekonomi i övrigt och behöver pengar för att betala en oväntad utgift
  • Vill samla lån för att minska dina kostnader

Du bör inte ta ett lån med betalningsanmärkning om du

  • Har återkommande problem med att betala dina räkningar och skulder

Vilka lån kan jag få med betalningsanmärkning?

Så länge som du vänder dig till en långivare som accepterar betalningsanmärkningar kan du rent hypotetiskt få de flesta typer av lån. Men vilket lån just du kan få, hur mycket du får låna och vilka villkor som gäller beror på hur din ekonomi ser ut i övrigt.

Här nedanför berättar vilka typer av lån du kan få med betalningsanmärkningar och tipsar om vad som kan vara bra att tänka på innan du ansöker.

Bolån

Du kan få bolån även om du har betalningsanmärkningar, men då måste du vända dig till ”rätt” långivare. Det är i princip ingen av storbankerna som accepterar betalningsanmärkningar vid ansökan om bolån, så satsa på någon av de mindre aktörerna. Vid en ränteförhandling är det extra viktigt att du kan visa upp en stabil ekonomi i övrigt och styrka dina återbetalningsmöjligheter.

Låna till kontantinsatsen med betalningsanmärkning

Hos vissa långivare har du även möjlighet att låna till kontantinsatsen även om du har betalningsanmärkningar. Ett kontantinsatslån är ett privatlån och precis som för de andra lånetyperna är det långivarens bedömning av din ekonomiska situation som avgör om du får låna eller inte.

Tänk på att du måste kunna betala ränta och amortering både på bolånet och kontantinsatslånet. Och om du har betalningsanmärkningar får du vara beredd på att få en högre ränta.

Billån

Vissa långivare beviljar billån trots betalningsanmärkningar, medan andra inte gör det. Chanserna kan öka om du ansöker om lån med bilen som säkerhet, men det kan samtidigt vara lättare att få ett vanligt privatlån (lån utan bilen som säkerhet) om du har betalningsanmärkningar. Kolla upp båda dessa möjligheter innan du ansöker om lån.

Lån utan säkerhet

Hos flera långivare kan du ansöka om lån utan säkerhet, det vill säga privatlån eller blancolån, även om du har en betalningsanmärkning. Det är dock din nuvarande ekonomiska situation och återbetalningsmöjligheter som avgör hur stora dina chanser är att beviljas ett lån och hur mycket pengar du i så fall kan få.

Samla lån

Du kan samla lån även om du har betalningsanmärkningar, men precis som för ”vanliga” lån tar långivaren ett beslut utifrån din kreditvärdighet och dina återbetalningsmöjligheter. En betalningsanmärkning kan göra det svårare att få samla små lån i ett större, men omöjligt är det inte.

Företagslån

Vissa långivare beviljar företagslån även om företaget har en betalningsanmärkning. De bedömer då företagets ekonomiska situation och återbetalningsmöjligheter i helhet. Men det är svårare att få företagslån med betalningsanmärkningar, och om ni över huvud taget beviljas ett lån får ni räkna med högre ränta.

Tänk på! När företag ansöker om lån tar långivaren normalt även en kreditupplysning på företagsägaren. Om hen har en betalningsanmärkning privat kan det påverka företagets chanser att beviljas lån.

För företag ligger betalningsanmärkningar kvar i fem år. Det kan vara bra att ha i åtanke om ni vill försöka förbättra er kreditvärdighet innan ni ansöker om företagslån.

Hur stort lån kan jag få med betalningsanmärkning?

Generellt är det svårare att få större lån om du har betalningsanmärkningar, eftersom det innebär en större risk för långivaren. Många långivare kräver att du förbättrar din ekonomi innan du ansöker om ett större lån.

Så kan du förbättra dina chanser att få ett större lån

  • Betala av skulder och krediter
  • Be om en löneförhandling för att öka din inkomst
  • Vänta på att tidigare kreditupplysningar försvinner

Ett mindre lån kan du däremot ofta få även om du har betalningsanmärkningar. Långivare kan vara villiga att ta den lilla risken ett mindre lån innebär för att få ha dig som kund.

Kan jag ta snabb- eller sms-lån med betalningsanmärkning?

Snabblån och sms-lån är två exempel på mindre lån som man ofta kan få trots betalningsanmärkningar. Men med det sagt ska du aldrig ta sådana lån (eller lån över huvud taget) utan att först fundera över vilka möjligheter du har att betala tillbaka. Både snabblån och sms-lån har ofta höga räntor och relativt kort återbetalningstid, vilket ställer högre krav på dina ekonomiska förutsättningar.

Ett litet lån är med andra ord inte samma sak som ett billigt lån.

Vanliga frågor om att låna med betalningsanmärkning

Kan jag låna utan UC med betalningsanmärkning?

Ja, om du ansöker om lån hos en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretaget och accepterar betalningsanmärkningar finns det en möjlighet att få lån utan uc. Men oavsett vilket kreditupplysningsföretag långivaren använder måste du uppfylla vissa krav och kunna uppvisa stabil ekonomi i övrigt.

Kan man få lån med betalningsanmärkning och skulder hos Kronofogden?

Du kan inte ta vilket lån som helst om du både har betalningsanmärkningar och aktiva skulder hos Kronofogden, Det är i så fall endast omstartslån eller skuldfinansiering som skulle vara aktuellt.

Vad innebär en betalningsanmärkning?

Om du har låtit bli eller helt enkel missat att betala en faktura, böter, skatter eller månadsbetalning på ett lån får du en prick i kreditupplysningsföretagens register. Innan du får en prick i registren får du i regel både en påminnelse från företaget du inte har betalat och ett brev från inkasso. Det är först efter att Kronofogden har fastställt skulden som du får en betalningsanmärkning.

Hur länge finns betalningsanmärkningar kvar?

För privatpersoner ligger en betalningsanmärkning kvar i tre år. För företag är det fem år som gäller.

Kan jag samla lån med betalningsanmärkning?

Ja, det finns möjlighet att samla lån med en betalningsanmärkning. Men då gäller det att ansöka hos en långivare som accepterar det. Sedan är det alltid din ekonomiska situation i stort som avgör om du beviljas ett samlingslån eller inte.