Vad betyder lån utan UC?

Att ta ett lån utan UC betyder att du lånar pengar hos en långivare som inte använder UC för att göra en kreditupplysning på dig. Det betyder alltså inte att de inte tar någon kreditupplysning alls utan bara att de använder ett annat företag, som exempelvis Creditsafe eller Bisnode.

Är det någon skillnad mellan företagens kreditupplysningar?

Kreditupplysningarna kan skilja sig något mellan olika kreditupplysningsföretag. Hos UC är till exempel informationen om låntagarens privatekonomi lite mer utförlig. Men oavsett upplägg så är syftet alltid att informera långivaren om potentiella kunders ekonomiska situation och återbetalningsmöjligheter.

Vilken slags information visar en kreditupplysning?

Kreditupplysningsföretagen, alltså inte bara UC utan samtliga, lagrar viss typ av information om alla personer över 15 år i sina respektive register. Läs mer om vilken information som en kreditupplysning visar i listan nedanför.

En kreditupplysning visar uppgifter om 

 • Din identitet. Ditt namn, personnummer och din adress hämtas från Statens personadressregister.
 • Dina inkomster. Från Skatteverket hämtas uppgifter om din deklarerade inkomst och information om du äger en fastighet eller ej.
 • Eventuella betalningsanmärkningar och skulder. Information om betalningsanmärkningar, utmätningsförsök och restförda skatter och avgifter hämtas från Kronofogdemyndigheten.
 • Tidigare kreditupplysningar. I registren finns även information om tidigare kredituppplysningar har gjorts på dig, och i så fall även hur många, när de gjordes och av vem.

Vilka är fördelarna med att ta lån utan UC?

Fördelen med att ansöka om lån där kreditupplysningen tas hos ett annat företag än UC är att ditt kreditbetyg hos just UC inte påverkas av lånet. Ett bra kreditvärde hos UC är nämligen A och O om du i framtiden vill ansöka om ett större lån, till exempel ett bolån. Många förmånliga större lån hittar du hos storbankerna, som alla använder UC för kreditupplysningar.

Görs kreditupplysningen av något annat kreditupplysningsföretag syns den alltså inte hos långivare som använder UC. Men att låna utan UC medför även vissa nackdelar som kan vara bra att känna till. Vi berättar om en av de största nackdelarna här nedanför.

Det är dyrare att låna utan UC

Även om alla kreditupplysningsföretag samlar information från samma källor till sina respektive register, får långivare som använder UC ofta en mer övergripande bild av låntagares ekonomi. Just därför kan man kanske dra slutsatsen att kunder som gärna vill låna utan UC ofta innebär en högre risk för långivaren.

Och högre risk för långivaren innebär högre ränta för dig. Så det bästa du kan göra är att jämföra långivarnas räntor och villkor noggrant innan du ansöker om lån för att försäkra dig om att du får en så låg ränta som möjligt.

Hur får jag lägsta räntan på lån utan UC?

För att få lägsta möjliga ränta när du lånar utan UC måste du jämföra räntorna hos de långivarna som använder andra kreditupplysningsföretag. I tabellen högst upp på sidan ser du vilka långivare som erbjuder lån utan UC och vilket kreditupplysningsföretag de använder i stället.

Tips! Om du vill få erbjudanden från flera olika långivare kan du ansöka via en låneförmedlare som förmedlar lån utan UC. Det är ett smidigt sätt att jämföra flera olika alternativ på bara en ansökan, och dessutom görs bara en enda kreditupplysning.

När du jämför långivarnas erbjudanden finns det vissa faktorer som är extra viktiga att ha i åtanke, oavsett om långivaren använder UC eller ej. Läs mer om dem här nedanför!

Titta på det här när du jämför lånerbjudanden

 • Långivarnas effektiva räntor. När du jämför långivarnas räntor är det framför allt den effektiva räntan du ska fokusera på. Den effektiva räntan inkluderar nämligen inte bara själva räntekostnaden utan även avgifter som uppläggnings- och aviavgifter, vilket ger en tydligare bild av vad du kommer behöva betala.
 • Långivarnas högsta lånebelopp. Maxbeloppet för hur mycket man kan låna varierar mellan olika långivare. Om du har en viss summa du skulle vilja ansöka om ska du säkerställa att långivaren erbjuder det. Tänk dock på att det är dina ekonomiska förutsättningar som avgör hur mycket just du får låna. Det är alltså inte säkert att du beviljas exakt den summa du ansöker om.
 • Långivarnas övriga krav och villkor. Olika långivare ställer olika höga krav på dig som låntagare, även om det finns vissa grundläggande krav som är genomgående för i princip alla. Har du till exempel betalningsanmärkningar eller saknar fast inkomst måste du ansöka om lån hos en långivare som accepterar det. 

Så ansöker du om lån utan UC

Att ansöka om ett lån utan UC går egentligen till på exakt samma sätt som att ansöka om ett lån med UC. Skillnaden är att långivaren eller låneförmedlaren går via ett annat kreditupplysningsföretag när de gör kreditprövningen. Så efter att du har jämfört långivarnas räntor och villkor och hittat ett alternativ som passar dig och din ekonomiska situation bäst är det dags att påbörja ansökningsprocessen. Här nedanför kan du läsa mer om de olika stegen.

Ansök om lån utan UC: 5 enkla steg

 1. Du fyller i och skickar in en låneansökan. Oavsett om då går via en låneförmedlare eller långivare får du fylla i en låneansökan där du anger hur mycket du vill låna, dina personuppgifter och uppgifter om din ekonomiska situation. 
 2. Långivaren gör en kreditupplysning och bedömer din kreditvärdighet. När du skickat in din ansökan gör långivaren eller låneförmedlaren en kreditupplysning på dig. Och i detta fall blir det alltså inte via UC, utan via ett annat kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode.
 3. Du får besked och ett låneerbjudande. Långivaren eller låneförmedlaren återkommer så snart som möjligt med besked om din ansökan godkänts och i så fall även med ett låneerbjudande (eller flera om du ansöker via låneförmedlare). Var noga med att läsa igenom alla villkor så att du har stenkoll på hur lånet kommer att påverka din ekonomi.
 4. Du accepterar erbjudandet och skriver på låneavtalet. Väljer du att acceptera långivarens erbjudande är det dags att signera avtalet. Det gör du i regel säkert och smidigt med ditt BankID.
 5. Långivaren betalar ut pengarna till ditt konto. Efter att du har signerat låneavtalet är det bara att vänta på att få pengarna utbetalda på ditt bankkonto. Utbetalningstiden kan variera något mellan olika långivare, men inom ett par arbetsdagar bör du ha fått in pengarna på kontot.

Finns det några särskilda krav för att få låna utan UC?

Nej, du behöver inte uppfylla några särskilda krav för att kunna ansöka om lån utan UC. Däremot har långivarna vissa krav du måste uppfylla för att få ta lån överhuvudtaget, oavsvett om det är utan eller med UC. Dessa krav kan skilja sig något beroende på vilken långivare det gäller, men nedan ser du vanliga krav som i stort sett alla långivare ställer.

För att du ska beviljas lån måste du ofta

 • Vara över 18 (i vissa fall över 20 eller 23)
 • Ha svenskt personnummer och vara folkbokförd i Sverige
 • Kunna uppvisa stabil inkomst
 • Vara utan skulder hos Kronofogden

Är det mindre tryggt att ta lån utan UC?

Nej, att ta lån utan UC är lika tryggt som att ta ett lån med UC. En långivare som tar kreditupplysningar via något annat kreditupplysningsföretag är med andra ord precis lika seriös som långivare som använder UC.

Alla långivare som finns med i våra tabeller står under Finansinspektionens tillsyn, vilket innebär de är skyldiga att följa lagarna som gäller för alla långivare i Sverige. Finansinspektionen säkerställer att långivarna verkligen håller sig till lagarna, och här spelar valet av kreditupplysningsföretag ingen roll. Oavsett om du tar ett lån med eller utan UC ska du som låntagare kunna lita på att långivaren håller sig till det ni har avtalat.

Kan jag ta snabblån eller sms-lån utan UC?

Vi skulle rekommendera dig att stanna upp och fundera över ditt syfte med att ta ett snabb- eller sms-lån, oavsett om det är med eller utan UC. Känner du att du behöver snabba pengar för att lösa akuta ekonomiska problem avråder vi faktiskt från att ansöka om sådana här typer av lån, eftersom det är lätt att glömma bort vilka konsekvenser de kan ha för din ekonomi i framtiden.

Det är i regel betydligt dyrare att ta lån av långivare som erbjuder snabba utbetalningar, där räntan är högre och återbetalningstiden kortare. När du tar ett lån, oavsett om det är med eller utan UC, är det viktigt att komma ihåg att lånet alltid måste betalas tillbaka inom den tid som du och långivaren har avtalat.

Kan jag samla lån utan UC?

Ja, det finns möjlighet att samla lån utan UC. Men då gäller det att hitta en långivare som erbjuder samlingslån och dessutom använder ett annat kreditupplysningsföretag, till exempel Creditsafe eller Bisnode.

Det är dock inte det lättaste eftersom det ofta är hos de större långivarna du kan samla lån. Och i princip alla större långivare använder UC för kreditupplysningar.

Vanliga frågor om lån utan UC

Kan jag ta lån utan UC med betalningsanmärkningar?

Det är inte det lättaste att hitta en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC och accepterar betalningsanmärkningar. Men som du ser i tabellen högst upp på sidan så är det inte helt kört. Filtrera sökningen på Har betalningsanmärkning och se om någon av långivarna matchar med dina övriga önskemål.

Är det dyrare att ta lån utan UC?

Ja, det kan bli något dyrare att ta lån utan UC. Läs mer om varför högre upp på sidan.

Kan jag ta lån utan någon kreditupplysning alls?

Nej, när du ansöker om lån tar långivaren eller låneförmedlaren alltid en kreditupplysning på dig. Antingen via UC, men annars via andra kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode.

Kan jag få lån utan UC om jag har skulder hos Kronofogden?

Om du har tänkt ta ett lån för att samla och betala av skulder finns det vissa långivare som erbjuder lån utan UC även om du har skuldsaldo hos Kronofogden. Men det är betydligt svårare att få lån om du har aktiva skulder. Och vi skulle faktiskt avråda dig från att ansöka tills du har betalat av dem. 

Finns det några särskilda krav för att få låna utan UC?

Nej, för att få låna utan UC gäller ofta samma grundläggande krav som för att få lån generellt. Du måste till exempel uppfylla ett visst ålderskrav, ha en stabil inkomst och vara fri från skulder. 

Kan jag ta lån utan UC med många förfrågningar?

Om du har flera förfrågningar, det vill säga kreditprövningar, hos UC kan det vara svårt att få lån hos en långivare som också använder UC. Men om du ansöker om lån hos en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag kommer de inte se dina förfrågningar hos UC, vilket ökar dina chanser att beviljas lån.