Vad innebär lån utan säkerhet?

När du tar ett lån utan säkerhet lämnar du inget till långivaren som säkerhet för lånet, som till exempel ett hus eller en bil. Långivaren lånar med andra ord ut pengar till dig utan att ha något som garanterar att de får tillbaka sina pengar även om inte du kan betala tillbaka. Det vanligaste lånet utan säkerhet är privatlån, även kallat blancolån. Kreditkonto är också en typ av lån utan säkerhet och det är även sms-lån.

Tänk på! När du tar ett lån utan säkerhet får du vara beredd på att få en högre ränta än om du hade lånat med säkerhet. Ju större trygghet långivaren känner över att ha dig som kund, desto lägre blir räntan, men det gäller alltså även tvärtom.

Ett lån utan säkerhet kan du använda till i princip vad du vill. När du ansöker om lånet behöver du inte ange vad du ska ha pengarna till. Att ta ett lån utan säkerhet kan också vara en lösning om du behöver pengar för att betala en större oförutsedd utgift. Till exempel om bilen eller något i din bostad har gått sönder och behöver lagas

Vem kan låna utan säkerhet?

När du ansöker om lån utan säkerhet blir bedömningen av din kreditvärdighet och dina återbetalningsmöjligheter ännu viktigare för långivaren. De måste helt enkelt kunna försäkra sig om att du har de ekonomiska förutsättningarna för att kunna betala tillbaka pengarna du lånar. Det finns vissa krav de flesta långivare ställer på dig som låntagare, och dessa listar vi här nedanför.

För att få låna utan säkerhet måste du

 • Vara minst 18 år
 • Ha svenskt personnummer
 • Varit folkbokförd i Sverige en viss tid
 • Vara utan skulder hos Kronofogden

Du kan även behöva uppfylla vissa krav gällande din privatekonomi för att beviljas ett lån. Vissa långivare kräver till exempel att du har en fast inkomst och att du är fri från betalningsanmärkningar.

Kan jag låna utan säkerhet om jag har betalningsanmärkningar?

Ja, du kan beviljas lån utan säkerhet även om du har betalningsanmärkningar, men det är helt klart lite svårare. Vissa långivare accepterar betalningsanmärkningar, medan andra ställer lite hårdare krav.

Du måste med andra ord ansöka om lån utan säkerhet hos långivare som ser till din ekonomiska situation som helhet och accepterar betalningsanmärkningar. I tabellen högst upp på sidan kan du filtrera sökningen på Har betalningsanmärkning så visar vi alla långivare som matchar.

Hur mycket kan jag låna utan säkerhet?

Maxgränserna för hur mycket du kan låna utan säkerhet varierar mellan olika långivare. Oftast ligger den övre gränsen för privatlån på mellan 500 000 och 600 00 kronor, men det finns även långivare som har gränser på 350 000, 150 000 och 100 000 kronor. I regel har du även en undre gräns att ta hänsyn till, och den ligger vanligtvis på mellan 1 000 och 5 000 kronor.

När det gäller sms-lån eller snabblån är maxgränserna lägre. Du kan i regel låna upp till mellan 20 000 och 50 000 kronor, medan minimibeloppet ofta ligger kring 1 000–3 000 kronor. 

Hur får jag lägsta räntan på lån utan säkerhet?

Oavsett vilket slags lån du tar är det din kreditvärdighet och dina återbetalningsmöjligheter som avgör vilken ränta du får i slutändan. Men när du tar lån utan säkerhet väger dina ekonomiska förutsättningar ännu tyngre när långivaren ska bestämma din ränta. Dessutom kan både ränta och villkor skilja sig mellan olika långivare, så därför är det viktigt att du jämför flera olika långivare utifrån dina egna förutsättningar och önskemål. 

Tips! Jämför långivarnas räntor med hjälp av tabellen högst upp på sidan. Där kan du även filtrera din sökning utifrån dina egna behov.

Här nedanför har vi sammanställt några tips på vad du kan tänka på för att förbättra dina chanser att få en så billig lånekostnad som möjligt.

Så får du ett så billigt lån som möjligt

 • Jämför flera olika erbjudanden. Du kan tjäna mycket på att jämföra räntor och villkor hos flera olika långivare i stället för att bara ta första bästa.
 • Använd en låneförmedlare. Ett smidigt sätt att jämföra många olika låneerbjudanden är att använda en låneförmedlare. Endast en ansökan krävs, och en stor fördel att det bara görs en enda kreditupplysning på dig.
 • Se över din ekonomi och eventuella skulder. Har du ordning på din ekonomi och goda återbetalningsmöjligheter har du betydligt större chanser att få en lägre ränta på ditt lån utan säkerhet. Om du har skulder är det viktigt att du löser dem så snart som möjligt.
 • Välj kort återbetalningstid. Ju snabbare du kan betala tillbaka pengarna du har lånat, desto mindre blir dina totala lånekostnader. Därför ska du välja en så kort återbetalningstid som du känner att din ekonomi klarar. Om du har möjlighet är det bra att betala tillbaka i förtid.
 • Betala tillbaka lånet inom den avtalade tiden. Är du sen med avbetalningarna måste du betala straffavgifter och andra avgifter som kommer göra ditt lån betydligt dyrare. Var därför noga med att betala av lånet inom den tid du och långivaren har kommit överens om.

Så ansöker du om lån utan säkerhet

Känner du dig redo för att ansöka om ett lån utan säkerhet, men är osäker på hur du går till väga? Här nedanför beskriver vi processen i fyra enkla steg.

Ansök om lån utan säkerhet: 4 enkla steg

 1. Fyll i en ansökan på långivarens hemsida eller hos en låneförmedlare.  Första steget är att fylla i en låneansökan, och det kan du göra online direkt på långivarens hemsida. Men om du vill ansöka hos flera olika långivare är det smidigast att gå via en låneförmedlare. Du behöver bara skicka in en ansökan men kan få erbjudanden från flera långivare. Dessutom tas bara en kreditupplysning.
 2. Vänta på att få din ansökan prövad. När du har skickat in din ansökan ska den bli prövad. Långivaren eller låneförmedlaren tar en kreditupplysning på dig för att bedöma dina förutsättningar att betala tillbaka lånet, och återkommer med besked så snart som möjligt.
 3. Acceptera låneerbjudandet. Erbjuder långivaren dig ett lån utan säkerhet får du välja om du ska acceptera erbjudandet eller ej. Har du ansökt via en låneförmedlare kanske du har flera erbjudanden att välja mellan, och då ska du så klart ta alternativet med bäst villkor och lägst ränta. Signera avtalet med BankID.
 4. Vänta på att dina pengar ska betalas ut. Sedan är det bara att vänta på att få pengarna utbetalda till kontot. Hur lång tid det tar efter att du har skrivit på låneavtalet varierar mellan olika långivare. I vissa fall kan du få pengarna samma dag, men det kan också ta ett par arbetsdagar.

Vilka för- och nackdelar finns det med lån utan säkerhet?

Som med så mycket annat finns det både för- och nackdelar med lån utan säkerhet. Här nedanför ser du några exempel.

Fördelar med lån utan säkerhet

 • Du får använda pengarna till vad du vill
 • Du kan inte förlora huset eller bilen om du får problem med att betala tillbaka
 • Återbetalningstiden är ofta lång (i alla fall för större lån)

Nackdelar med lån utan säkerhet

 • Räntan är högre
 • Skarpare krav på kreditvärdighet

Tänk på det här innan du tar mindre lån utan säkerhet

När det gäller mindre lån utan säkerhet, som sms-lån eller snabblån, finns det några andra faktorer att väga fram och tillbaka. Fördelen är att både ansöknings- och utbetalningsprocessen är snabb och att kraven på dig som låntagare ofta är relativt låga. Nackdelen med den här typen av lån är att återbetalningstiden ofta är väldigt kort och räntan väldigt hög.

Vanliga frågor om lån utan säkerhet

Kan jag låna utan säkerhet med skulder hos Kronofogden?

Nej du kan inte ta något lån utan säkerhet om du har skulder hos Kronofogden.

Kan jag ta lån utan säkerhet om jag har betalningsanmärkningar?

Ja, vissa långivare accepterar betalningsanmärkningar. Filtrera tabellen högst upp på sidan på Har betalningsanmärkningar så ser du vilka de är.

Hur mycket kan jag låna utan säkerhet?

Hur mycket du kan låna utan säkerhet beror på vilken långivare du väljer. Många privatlån har en övre gräns på mellan 500 000 och 600 000 kronor, men vissa långivare har lägre maxgränser. För snabb- eller sms-lån gäller ofta maxgränser på mellan 20 000 och 50 000 kronor.

Vilka typer av lån utan säkerhet finns det?

Den vanligaste typen av lån utan säkerhet är privatlån, även kallat blancolån. Kreditkonto och sms-lån är också lån utan säkerhet.

Är det dåligt att ta lån utan säkerhet?

Nej, om din ekonomi är stabil och återbetalningsförmågan god behöver ett lån utan säkerhet inte vara någon dåligt idé alls. Men det gäller ju å andra sidan för alla slags lån. Det du ska tänka på innan du ansöker om lån utan säkerhet är att det ofta krävs hög kreditvärdighet och att räntan är högre än för lån med säkerhet.

Kan jag låna utan säkerhet utan fast inkomst?

Vissa långivare kan bevilja lån utan säkerhet även om du inte har någon fast inkomst. Men du måste fortfarande kunna bevisa att du har tillräckligt god ekonomi för att kunna betala tillbaka pengarna du lånar. 

Kan företag ta lån utan säkerhet?

Ja det finns långivare som erbjuder företagslån utan säkerhet. Då måste dock du som företagsägare gå i personlig borgen för lånet.