Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett slags kort som du använder för att betala inköp och räkningar. Skillnaden mellan ett kreditkort och ett vanligt betalkort är att du med kreditkortet inte betalar direkt. I stället samlas alla köp du gör på en faktura som du betalar i slutet av månaden. Du behöver inte betala hela summan på en gång, utan du kan även välja att delbetala. I så fall måste du betala ränta och eventuella andra avgifter. Men om du betalar hela beloppet på en gång behöver du alltså inte betala någon ränta.

Din bank kan erbjuda kreditkort i samarbete med VISA eller MasterCard, men du kan även ansöka hos en fristående kortutgivare som exempelvis American Express.

Hur fungerar kreditkort?

När du ansöker om ett kreditkort ska du även ansöka om en kreditgräns som ska täcka dina inköp under en månad. Det kanske inte är helt lätt att veta vilken nivå man ska lägga sig på i början, men skulle du känna att du har valt en för hög kreditgräns finns det möjlighet att sänka den senare.

Exakt hur hög kreditgräns du får bestämmer dock kortutgivaren utifrån dina ekonomiska förutsättningar, där faktorer som inkomst och boendesituation spelar in. I samband med din kreditkortsansökan tar kortutgivaren alltid en kreditupplysning på dig för att kunna bedöma din kreditvärdighet.

Var kan jag använda kreditkort?

Du kan använda ditt kreditkort i princip överallt där du brukar handla, till exempel i affären, i onlinebutiker, på flyget och även utomlands. Alla dina köp samlas sedan på fakturan som du får i slutet av varje månad.

Vilka fördelar finns det med kreditkort?

En stor fördel med kreditkort är att du omfattas av konsumentkreditlagen och har därför större rättigheter när det gäller kortreklamation. Det innebär att du kan vända dig till din bank eller kortutgivare för att få hjälp med återbetalning från företaget du handlat av. Till exempel om företaget plötsligt har gått i konkurs, om din flygresa blivit inställd eller om varorna eller tjänsterna du beställt visar sig vara defekta eller falska.

Men det finns fler fördelar med kreditkort och dessa listar vi här nedanför.

Fler fördelar med kreditkort

  • Kan fungera som buffert för oförutsedda utgifter
  • Har ofta olika typer av bonussystem och förmåner
  • Omfattas ofta av reseförsäkringar
  • Säkrare än vanliga bankkort när du shoppar på nätet

Vem kan ansöka om ett kreditkort?

För att få ansöka och beviljas ett kreditkort finns det vissa grundkrav du måste uppfylla. Men utöver dessa gör kortutgivaren också en kreditupplysning och en individuell kreditprövning på dig, vilket innebär att du inte är garanterad att godkännas som kreditkortskund bara för att uppfyller grundkraven.

Uppfyller du grundkraven kommer du i alla fall en bra bit på väg, och här nedanför ser du vilka de är.

För att få ansöka om kreditkort måste du

  • Vara över 18 år (ibland även över 20 eller 23)
  • Ha ett svenskt personnummer och vara folkbokförd i Sverige
  • Ha en årsinkomst på minst 100 000 kronor före skatt (i vissa fall upp till 180 000)
  • Kunna visa upp en regelbunden inkomst
  • Vara fri från betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden

Om du känner att du kanske inte riktigt uppfyller kraven gällande inkomst och arbete kan du kontakta kortutgivaren i fråga – många är flexibla och kan godkänna din ansökan om du kan bevisa din betalningsförmåga genom bilder på anställningsavtal eller lönespecifikationer.

Så ansöker du om kreditkort: 5 enkla steg

Processen för att ansöka om och beviljas kreditkort är relativt kort och enkel. Här nedanför ser du hur det hela går till.

  1. Jämför olika kreditkort för att hitta det bästa för dig. Fundera på hur du kommer att använda kreditkortet och jämför både villkor och förmåner hos flera olika kort för att hitta det bästa alternativet just för dig. Det gör du snabbt och enkelt med hjälp av tabellen högst upp på sidan.
  2. Dubbelkolla att du uppfyller kortutgivarens krav. När du hittat några passande alternativ ska du säkerställa att du uppfyller kortutgivarens grundkrav. Gör du inte det finns det en risk att din ansökan avslås automatiskt.
  3. Fyll i och skicka in en ansökan om kreditkortet. När du känner dig redo att ansöka om ett kreditkort klickar du på Läs mer i tabellen och kommer då till kortutgivarens hemsida. Där fyller du de uppgifter som efterfrågas och signerar med BankID.
  4. Vänta på svar från kortutgivaren. När du har skickat in din ansökan prövas din kreditvärdighet och betalningsförmåga, antingen automatiskt eller manuellt. I det första fallet får du svar direkt, medan en manuell granskning tar lite längre tid. Ibland kan du även behöva komplettera din ansökan.
  5. Aktivera ditt nya kreditkort. Beviljar kortutgivaren din ansökan får du i regel hem kreditkortet inom en vecka, och din pinkod kommer i ett separat brev. Innan du kan börja använda kortet måste du aktivera det, och det gör du antingen via din internetbank, i telefonen eller genom att använda kortet i en betalningsterminal.

Vilket kreditkort ska jag välja?

Du ska välja ett kreditkort som uppfyller dina krav och passar för hur du planerar att använda kortet. Och för att kunna välja det rätta måste du jämföra flera olika kort utifrån dina egna förutsättningar och preferenser. Faktorer du ska titta särskilt på är kortutgivarens krav, vilka förmåner kortet ger dig och så klart vilka avgifter och räntor som gäller.

Sedan är det viktigt att jämföra kreditkort i den kategori som passar dig bäst. Här nedanför listar vi vilka olika typer av kreditkort som finns och berättar lite kort om vad som utmärker dem.

Bensinkort

Precis som namnet antyder passar ett bensinkort, även kallat tankkort, dig som kör mycket bil och behöver tanka ofta. Denna typ av kreditkort ger förmåner, rabatt och bonus när du tankar bensin eller diesel och handlar på en bensinstation

Bensinkort kan antingen ges ut direkt av bensinkedjan eller genom ett samarbete mellan bensinkedjan och en bank eller kortutgivare. Därför får du också ”bara” rabatt och förmåner när du handlar med kreditkortet hos den specifika bensinkedjan.

Bonuskort

Bonuskort, eller kreditkort med cashback som det också kan heta,  passar dig som samlar bonuspoäng med ett särskilt mål i sikte. Med bonuskort får du poäng för varje krona du spenderar, och bonusvärdet brukar i regel motsvara mellan cirka 0,3 och 2 procent för varje krona. När du har samlat ihop tillräckligt många bonuspoäng kan du till exempel köpa en flygresa (kanske det allra vanligaste syftet med bonuskort) eller andra varor och tjänster, eller göra avdrag på kortfakturan.

Du blir med andra ord belönad för att använda ditt kreditkort, och kan i princip spara pengar på att handla i stället för tvärtom.

Matkort

Ett matkort är ett slags kreditkort som en kortutgivare ger ut i samarbete med en matkedja. Med kortet får du rabatter, särskilda erbjudanden och bonuspoäng när du handlar hos den specifika matkedjan och ofta även hos deras samarbetspartners. Matkort behöver inte bara komma i form av ett kreditkort, utan finns även som betalkort och bankkort. Mat-kreditkort ger dock i regel bäst förmåner. Vissa matkedjor, till exempel Willys och Hemköp, erbjuder dig möjligheten att koppla ditt vanliga bankkort eller betalkort till deras kundklubb eller lojalitesprogram.

Matkort passar dig som är trogen kund hos en och samma matkedja. Det kan även vara en god idé att skaffa matkort om ni är en stor familj med höga matkostnader varje månad, eftersom ni då har goda chanser att tillgodaräkna er både rabatter och bonuspoäng.

Premiumkort 

För att ett kreditkort ska klassas som premium ska det ge dig som användare extra lyxiga förmåner, till exempel VIP-biljetter, tillträde till VIP-lounger på flygplatser och förtur till olika evenemang. Premium-kreditkort ger ofta även lite bättre förmåner när det gäller bonus eller cashback än vanliga kreditkort. Du får i regel även något bättre försäkringar med ett premiumkort.

Tips! Eftersom kreditkort i premiumkategorin antingen har en väldigt hög kreditgräns eller ingen övre kreditgräns alls passar ett sådant kort bäst för dig som kommer använda kortet för att betala större summor.

Men värt att tänk på är att premiumkort också ofta har högre årsavgifter än andra typer av kreditkort, så du får vara beredd på att betala för alla lyxiga förmåner. Världens mest exklusiva premiumkort är American Express Centurion Card, även kallat Amex Black, men tillhör du oss vanliga dödliga hittar du även premiumkort hos till exempel Visa och Mastercard.

Resekort

Rese-kreditkort ger dig förmåner som olika försäkringar, sänkta avgifter, bonusprogram och conciergeservice när du är ute och reser. Du kan få resekort både av ett flygbolag, till exempel Norwegian Airlines och SAS, och av ”vanliga” kortutgivare. Det finns flera olika typer av resekort där vissa passar bäst för dig som främst är ute efter att minimera dina resekostnader, medan andra kort passar bättre för dig som vill ha en så bekväm resa som möjligt.

Och eftersom resekorten har varierande egenskaper och förmåner varierar också årsavgifterna. Vissa kostar ingenting, medan andra kan ha en årlig avgift på flera tusen kronor.

Vilket kreditkort är bäst?

Det finns som sagt kreditkort i flera olika kategorier och vilket som är bäst just för dig beror på hur du planerar att använda ditt kreditkort. Ska du till exempel använda kortet utomlands är vissa typer av kreditkort bättre än andra, medan en annan typ av kreditkort passar bäst för dig som främst kommer använda kortet för mat- eller bensinköp inom Sverige.

Ta dig även en funderare på hur ofta du kommer använda ditt kreditkort. Vissa kort ger riktigt höga bonuspoäng och förmåner, men dessa har i regel också höga årsavgifter. Och för att förmånerna ska väga upp de höga avgifterna krävs det att du använder kortet flitigt. Vet du med dig att du inte kommer använda kortet mer än kanske ett par gånger per år är det bästa kreditkortet för dig förmodligen ett alternativ utan årsavgift.

Ska du använda kreditkortet för att delbetala köp? Då ska du satsa på ett billigt kreditkort med lägsta möjliga räntan.

Vilket kreditkort är billigast?

Det som avgör om ett kreditkort är billigt eller inte är årsavgiften, aviseringsavgifter, räntekostnaden, valutapåslag (köp i utländsk valuta) och uttagsavgift. Vilka avgifter som just du behöver fundera på beror dock på hur du kommer att använda ditt kort. I tabellen högst upp på sidan ser du vilka avgifter som de olika kreditkorten har och vilket kort som blir billigast just för dig.

Vanliga frågor om kreditkort

Fungerar svenska kreditkort utomlands?

Ja, svenska kreditkort fungerar utomlands. Vissa lite bättre än andra, men de flesta ska ha global täckning.

Vilka kreditkort funkar med Apple Pay?

I tabellen högst upp på sidan ser du om kreditkortet fungerar med Apple Pay eller inte.

Påverkar kreditkort min kreditvärdighet?

Om du skaffar ett kreditkort med bra villkor som du använder för alla dina köp kan du faktiskt förbättra din kreditvärdighet. Så säg upp alla onödiga eller outnyttjade krediter och satsa på ett enda kort i stället.

När får man sin kreditkortsfaktura?

Du får en faktura på dina kreditkortsbetalningar en gång per månad, i regel i slutet av månaden.

Finns det kreditkort utan ränta?

Vissa kreditkort har så kallad räntefri delbetalning, men då tillkommer i stället aviseringsavgifter. Det är inte alltid billigare med kreditkort som har räntefria delbetalningar, men det kan vara det. Framför allt om det handlar om större belopp.