Genom att ha så bra ekonomiska förutsättningar som möjligt kan du få lägre ränta på ditt privatlån. Foto: Ground Picture/Shutterstock.com
När du ska ta ett privatlån är det viktigt att försöka få så låg ränta som möjligt. Bara några procentenheter lägre ränta kan göra att du sparar hundratals, eller till och med tusentals kronor, beroende på hur stort lån du ska ta. Här berättar vi om några saker du kan göra för att öka chansen att få så låg ränta som möjligt.
1. Ansök inte om för stort belopp direkt
Det kan vara lockande att ansöka om så stort lånebelopp som möjligt när du väl ansöker om lån. Då har du ju mer pengar att röra dig med ifall det skulle dyka upp något.
Vi rekommenderar dock att du bara tar ett privatlån om du har ett särskilt syfte med det, till exempel att renovera hemmet eller lösa andra lån du har. Och att du då bara ansöker om precis så mycket du behöver för det syftet.
Högre lånebelopp kan nämligen leda till att du får högre ränta. Och om du ansöker om en mindre summa och sköter dina inbetalningar kan långivaren faktiskt erbjuda dig en höjning av lånet till lägre ränta.
2. Välj inte för lång återbetalningstid
Det kan verka som en bra strategi att välja längsta möjliga återbetalningstid, eftersom månadskostnaden blir så låg. Men det är oklokt att göra detta av två anledningar.
Den första anledningen är att den totala kostnaden för lånet blir högre. Den andra anledningen är att du kan få högre ränta.
En återbetalningstid på 3–7 år är rimligt. Och gör gärna extra inbetalningar om du kan och om långivaren tillåter det. Det är inte omöjligt att långivaren förlänger lånet till oförändrad ränta om du sköter dina månadsbetalningar.
3. Förbättra din kreditvärdighet
Något som har stor påverkan på lånevillkoren är kreditupplysningen, som visar din kreditvärdighet. Alla långivare är skyldiga att ta en kreditupplysning innan de beviljar ett lån. I kreditupplysningen kan långivaren se vissa uppgifter om dig.
Exempel på vad som kan ingå i en kreditupplysning
- Senast deklarerade inkomst
- Om du äger någon fastighet
- Personuppgifter som namn, personnummer och adress
- Civilstatus
- Aktuella skulder
- Tidigare kreditupplysningar
- Eventuella betalningsanmärkningar
- Skulder hos Kronofogden
Det som du kan påverka är ju främst skulder, kreditupplysningar och betalningsanmärkningar. Ju färre aktuella skulder du har, desto lägre ränta får du troligtvis.
Har du betalningsanmärkningar är det bra om du kan vänta tills de försvinner innan du ansöker om ett nytt lån. Det påverkar nämligen räntan negativt. Betalningsanmärkningar ligger kvar hos kreditupplysningsföretagen och Kronofogden i tre år (fem år om du är en juridisk person).
Tips! Du kan ta en kreditupplysning på dig själv via tjänsten Min Upplysning hos UC. Det kostar bara 29 kronor, vilket det kan vara värt för att få en bild av hur din kreditvärdighet ser ut.
Om du har en aktuell skuld hos Kronofogden är det väldigt svårt att få ett lån. De flesta kräver att du ska ha varit skuldfri hos Kronofogden i minst sex månader. Det kan gå, men i så fall får du troligtvis en väldigt hög ränta.
Har du just nu många skulder och betalningsanmärkningar kan det alltså vara bra att ordna det innan du tar ett nytt lån. Åtminstone om du vill ha så låg ränta som möjligt. Se till att betala av dina aktuella lån och vänta tills betalningsanmärkningarna försvinner.
4. Använd en medsökande
Om du just nu inte har så bra förutsättningar för att få ett lån med låg ränta, kan en lösning vara att använda en medsökande. En medsökande står som ansvarig för lånet tillsammans med dig. Om du själv inte kan betala av lånet är det den medsökande som blir ansvarig för att betala av lånet i stället.
Kanske har du någon familjemedlem eller vän som är villig att hjälpa dig att få ett lån? Den personen bör dock överväga saken noga innan hen går med på det. Det är ett stort ansvar att stå som medsökande på någon annans lån. Personen måste vara villig att ta över betalningsansvaret om det skulle hända något.
5. Öka din inkomst
Att öka sin inkomst är förstås inget som görs i en handvändning. Men faktum är ju att ju högre inkomst du har, desto större säkerhet är det för banken. Och därmed kan du få lägre ränta.
Det finns ju några olika sätt att göra detta på. Du kan försöka få löneförhöjning på ditt nuvarande jobb eller börja söka nya jobb. Eller så kanske du kan skaffa ett extrajobb eller starta eget på sidan av din anställning?
6. Använd en låneförmedlare
För att få så låg ränta på ditt privatlån vill du ju gärna jämföra flera lån. Men att själv ansöka om lån hos flera banker leder till fler kreditupplysningar, vilket är negativt för din kreditvärdighet. Och som vi skrev tidigare kan det leda till högre ränta.
Så hur löser man det problemet? Jo, genom att använda en låneförmedlare! Då kan du nämligen få flera låneerbjudanden att välja mellan, men det tas bara en kreditupplysning.
Precis som namnet antyder är en låneförmedlare ingen långivare själv, utan förmedlar lån mellan låntagare och långivare. De fungerar som en slags mellanhand kan man säga. Det kostar inget extra att använda en låneförmedlare, utan de tjänar pengar genom att de får provision från långivarna de samarbetar med.
Sammanfattning
Det krävs arbete och tålamod för att skapa de bästa villkoren för att få låg ränta på sitt privatlån. Men vi hoppas att du med våra tips har fått lite hjälp på traven att sänka dina räntekostnader.