Vad är blancolån?

Ett blancolån, även kallat privatlån är ett lån utan säkerhet. Du lämnar med andra ord inget till långivaren som garanti för att lånet kommer betalas tillbaka. Eftersom blancolån innebär vissa risker för långivaren är räntan högre för blancolån än för lån med säkerhet, till exempel bolån.

Blancolån kan användas till i princip vad som helst. Långivarna är i regel mest intresserade av dina ekonomiska förutsättningar och brukar inte fråga så mycket om vad du ska låna pengar till. 

Du kan till exempel ta blancolån för att

 • Köpa en ny bil, båt eller resa
 • Reparera eller renovera bostaden
 • Finansiera kontantinsatsen vid bostadsköp
 • Lösa mindre lån och krediter

Vem kan få ett blancolån?

För att beviljas ett blancolån finns det vissa krav du måste uppfylla, även om kraven kan skilja sig något mellan olika långivare. Hos vissa kan du till exempel bara få ett blancolån om du har en fast anställning, medan andra främst baserar sin bedömning på själva inkomsten. Men här nedanför har vi samlat några av kraven som de allra flesta långivare har för sina blancolån.

För att få ett blancolån måste du

 • Vara minst 20 år
 • Ha ett svenskt personnummer och bankkonto
 • Varit folkbokförd i Sverige i minst två år
 • Nå upp till en viss årsinkomst
 • Vara fri från betalningsanmärkningar

När det gäller kravet på årsinkomst varierar minimigränsen mellan olika långivare. Ju högre summor som långivaren lånar ut, desto högre är i regel kraven på årsinkomst.

Kan jag få blancolån med betalningsanmärkning?

Det är lite svårare att få blancolån om du har en betalningsanmärkning eftersom det visar att du inte har kunnat betala en skuld i tid. 

Men det är inte omöjligt. Det finns vissa långivare som kan bevilja blancolån även om du har en betalningsanmärkning, men eftersom de tar en större risk blir räntan ofta högre.

Du har större chans att få lån om dina betalningsanmärkningar är äldre än sex månader och du kan uppvisa stabil ekonomi i övrigt.

Hur stort blancolån kan man få?

Maxgränsen för blancolån ligger vanligtvis på 600 000 kronor, och minimigränsen på 10 000 kronor. Men gränserna, både uppåt och nedåt, kan variera mellan olika långivare.

Hur mycket just du får låna beror på långivarens bedömning av dina ekonomiska förutsättningar. Även om du blir beviljad ett lån är det inte säkert att du får låna så mycket pengar som du tänkt dig.

Är det bra eller dåligt att ta blancolån?

Om blancolån är en bra eller dålig idé just för dig beror på hur din ekonomiska situation ser ut. Har du goda ekonomiska förutsättningar och inga problem med pengar i övrigt behöver det inte vara ett dåligt beslut att ta ett blancolån för att till exempel täcka oväntade utgifter.

Tänk på! Räntan på blancolån är högre än för lån med säkerhet. Du behöver i regel även betala tillbaka ett blancolån relativt snabbt.

Men ett blancolån är däremot aldrig lösningen om du har en ostabil ekonomi och kanske kämpar för att kunna betala räkningarna varje månad. Om du har problem med ekonomin bör du i stället vända dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun som kan ge dig hjälpa dig att ordna upp situationen på ett mer hållbart sätt.

Oavsett vilket slags lån det gäller, men kanske särskilt för blancolån som inte har någon säkerhet, är det väldigt viktigt att försäkra sig om att man kommer kunna betala tillbaka lånet inom den löptid som du och långivaren kommer överens om. Är du tveksam bör du inte ansöka om ett blancolån.

Så hittar du blancolånet med lägst ränta

För att hitta blancolånet med lägst ränta och bästa villkoren just för dig måste du jämföra erbjudanden från flera olika långivare. Och det gör du snabbt och smidigt med hjälp av vår tabell högst upp på sidan. 

Börja med att ange hur mycket du vill låna mellan 5 000 och 600 000 kronor. Fyll i uppgifter under din profil, om du vill ansöka utan UC och om du har några preferenser gällande utbetalningstiden.

Filtrera tabellen på dina val så ser du vilka långivare som kan erbjuda blancolån utifrån dina förutsättningar och behov. Jämför långivarnas räntor och villkor, och när du har hittat det bästa alternativet för dig klickar du på Ansök nu så kommer du direkt till långivarens eller låneförmedlarens hemsida.

Vilken återbetalningstid har blancolån?

Återbetalningstiden, även kallat löptiden, är den period du har på dig för att betala tillbaka pengarna du har lånat. För blancolån ligger återbetalningstiden på mellan 1 och 20 år. Ju kortare återbetalningstid du har, desto kortare tid behöver du betala ränta, vilket i sin tur innebär lägre totalkostnad för lånet. Månadskostnaden blir visserligen högre, men då försvinner också skulden snabbare.

Men du ska så klart välja en återbetalningstid som känns rimlig just för dig och dina ekonomiska förutsättningar.

Vilket blancolån är billigast?

Det går inte att säga vilket blancolån som har den lägsta räntan generellt eftersom det kan variera rätt rejält beroende på marknadsläget och räntenivåerna i stort. I tabellen högst upp på sidan kan du dock se inom vilket spann räntorna vanligtvis ligger hos olika långivare.

Viktigt att tänka på är att långivaren alltid sätter räntan individuellt, främst baserat på hur de bedömer dina förutsättningar att betala tillbaka det du lånar. De tittar bland annat på din inkomst, ditt sparande och om du har några betalningsanmärkningar eller skulder.

Vissa långivare har alltid rörlig ränta på blancolån, vilket innebär att räntan ändras då och då utifrån upp- och nedgångar på marknaden. Andra långivare har fast ränta på sina blancolån och då betalar du samma räntesumma under en längre period.

Så sänker du räntan på ditt blancolån

Det finns saker du kan göra för att sänka räntan på blancolån, och dessa går vi igenom lite närmre här nedanför.

 • Välj så kort återbetalningstid som möjligt. Försök att betala av lånet på så kort tid som möjligt. Även om månadskostnaden blir högre med kortare löptid kommer totalkostnaden bli lägre. Ju snabbare du betalar av lånet, desto fortare går det att bli av med skulden och således även räntekostnaden. 
 • Samla flera mindre lån i ett större blancolån. Har du flera mindre lån sedan tidigare kan det vara en bra idé att samla lånen i ett enda blancolån. Det blir inte bara billigare, utan det kommer även förbättra din kreditvärdighet.
 • Ansök om lån med en medsökande. Om du ansöker om ett blancolån tillsammans med en medsökande kan långivaren se det som en säkerhet för att lånet kommer betalas tillbaka, och således ge dig bättre lånevillkor.
 • Förhandla om räntan under återbetalningstiden. Att du har valt en längre återbetalningstid betyder inte att du måste hålla dig till samma ränta under hela perioden. Under löptiden kan du försöka förhandla ner räntan.

Tänk på det här innan du ansöker om blancolån

Vi vill en sista gång betona hur viktigt det är att du ser över din ekonomi innan du ansöker om ett blancolån för att säkerställla att du faktiskt har möjlighet att betala tillbaka pengarna under löptiden. Men det finns även några andra viktiga saker du bör ha i åtanke innan du skickar iväg din låneansökan, och dessa ser du i listan här nedanför.

Fem tips för för dig som vill ansöka om blancolån

 • Jämför erbjudanden från flera olika långivare.
 • Ta bara ett lån om du verkligen måste.
 • Låna inte mer än du faktiskt behöver.
 • Välj så kort löptid som möjligt.
 • Teckna ett låneskydd.

Vanliga frågor om blancolån

Vad innebär blancolån?

När du tar ett blancolån lånar du utan att ge långivaren någon säkerhet för lånet. Eftersom detta innebär att långivaren tar en större risk är räntan på blancolån högre än för exempelvis bolån som har bostaden som säkerhet.

Kan jag ansöka om blancolån utan kreditupplysning?

Nej, det går inte att ansöka om blancolån utan att långivaren tar en kreditupplysning på dig. Men om du vill undvika att flera kreditupplysningar görs ska du ansöka om lån hos en låneförmedlare. De skickar dina ansökan till flera olika långivare, men tar bara en kreditupplysning.

Kan jag ansöka om blancolån utan UC?

Ja, du kan välja att ansöka om blancolån hos långivare som använder andra kreditupplysningsföretag än UC.

Hur lång tid har jag på mig att betala tillbaka blancolån?

Återbetalningstiden för blancolån ligger på mellan 1 och 20 år. Ju kortare återbetalningstid du väljer, desto billigare blir totalkostnaden för lånet, så om du har möjlighet är det bra att betala tillbaka så snabbt som möjligt.

Kan jag ta ett blancolån till kontantinsatsen?

Ja, om du inte har sparat ihop tillräckligt med pengar till kontantinsatsen kan du ansöka om ett blancolån för att täcka delar av den. Kom bara ihåg att dubbelkolla med banken du tar bolånet ifrån att detta är okej.