Vad är billån?
Om du ska köpa ny bil kan du finansiera delar av köpet med ett billån, antingen med eller utan bilen som säkerhet. För att få ta ett billån med bilen som säkerhet måste du i regel kunna betala en kontantinsats på minst 20 procent av köpesumman.
Tänk på! Hur stort billån du får ta beror på dina ekonomiska förutsättningar och möjligheter att betala tillbaka lånet, men i regel går det att få låna upp till 600 000 kronor. När du tar lån med bilen som säkerhet får du låna max 80 procent av bilens värde.
Du kan beviljas ett billån med bilen som säkerhet oavsett om det är en ny eller begagnad bil du ska köpa. Däremot måste du köpa bilen hos en auktoriserad återförsäljare. Det finns möjlighet att ansöka om billån hos en vanlig långivare såväl som hos en bilfirma, och om bilhandlaren kan erbjuda specifika lån för specifika bilmärken kan det senare faktiskt vara att föredra.
Återbetalningstiden på billånet varierar något mellan olika långivare, men du kan räkna med någonstans mellan ett och tolv år. Bilens ålder kan också påverka återbetalningstiden, och lån för en gammal bil ska oftast betalas tillbaka på kortare tid.
Hur fungerar billån utan bilen som säkerhet?
Om du inte vill ta lån med bilen som säkerhet kan du som sagt även ta billån utan säkerhet, vilket i princip är ett privatlån, även kallat blancolån. Här finns inte lika hårda krav på att sälja bilen om du av någon anledning skulle ha svårt att betala tillbaka lånet, och både återbetalningstiden och lånesumman är mer flexibel för den här typen av lån. Till skillnad från ett lån med bilen som som säkerhet kan du även välja att köpa bilen från en privatperson.
Dock får du vara beredd på att räntan ofta är betydligt högre för privatlån än för ett billån.
Värt att nämna är att det bara är billån utan bilen som säkerhet, det vill säga privatlån, som du kan jämföra i tabellen högst upp på sidan.
Använd lån utan säkerhet på två sätt
Du kan använda ett billån utan bilen som säkerhet på olika sätt. Det går att låna pengar som täcker hela bilköpet, vilket innebär att du tar ett billån utan kontantinsats. Men du kan också ta lån för delar av bilköpet om du kan finansiera någon del själv.
Har du redan beviljats ett billån med bilen som säkerhet, men saknar sparkaptial som täcker kontantinsatsen? Då kan du finansiera kontantinsatsen med ett privatlån.
Är lån med bilen som säkerhet bättre än ett privatlån?
Det ena alternativet är inte bättre än det andra, utan beror helt på dina förutsättningar och hur du planerar att genomföra ditt bilköp.
När du väljer, om du överhuvudtaget kan välja, mellan ett billån med bilen som säkerhet och ett ”vanligt” privatlån ska du till exempel fundera över hur mycket du kan betala i kontantinsats, vad bilen kostar och om du vill köpa den av en privatperson eller hos en bilhandlare.
Fördelar med billån med bilen som säkerhet
- Lägre ränta än för privatlån.
- Långivaren kan betala ut pengar direkt till din bilhandlare.
Fördelar med lån utan bilen som säkerhet
- Flexiblare återbetalningstid och lånesumma.
- Möjlighet att köpa bilen hos både privatperson och bilhandlare.
Vem kan få billån?
För att få ta ett billån har långivarna vissa krav som du måste uppfylla. Nedan ser du några av kraven som de allra flesta banker och långivare ställer på dig som potentiell låntagare.
Krav för att beviljas ett billån
- Du måste vara minst 18 år.
- Du ska vara folkbokförd i Sverige.
- Din ekonomi ska vara god och inkomsten stabil.
- Du får (oftast) inte ha några betalningsanmärkningar.
- Bilen ska köpas hos en auktoriserad bilhandlare.
- Ditt lån måste överstiga bankens minimisumma.
Så ansöker du om ett billån: 4 enkla steg
Oavsett hos vilken långivare du ska ansöka om billån är processen relativt enkel, och du gör allt direkt på långivarens hemsida. Här nedanför ser du vilka steg du behöver ta.
- Skicka in ansökan om billån eller lånelöfte. Du kan ansöka om billån direkt om du redan vet vilken bil du ska köpa, men du kan även ansöka om ett lånelöfte så du vet hur stor summa du har att röra dig med.
- Långivaren gör en bedömning av dig som låntagare. När långivaren har fått in din ansökan gör de en kreditupplysning på dig och bedömer om du uppfyller deras krav för att få ta billånet du önskar. Om allt ser bra ut skickar långivaren ett erbjudande om hur mycket du får låna och hur lång tid du har på dig att betala tillbaka.
- Skriv på lånehandlingarna. Om du vill godta erbjudandet från långivaren ska du skriva på lånehandlingarna och skicka in.
- Ditt lån betalas ut. Blir du beviljad billån kan du i vissa fall få lånet utbetalat samma dag som du skriver under handlingarna, men hur snabbt du kan få pengarna på kontot varierar mellan olika långivare.
Du kan även ansöka om billån via en låneförmedlare. Välj Visa enbart låneförmedlare i tabellen högst upp på sidan för att se vilka alternativ som finns. Sedan klickar du dig enkelt vidare till låneförmedlaren via Läs mer-knappen.
Låneförmedlaren skickar ut din ansökan till flera olika långivare, så får du sedan välja erbjudandet som passar dig bäst.
Så väljer du rätt billån för dig
Det finns vissa faktorer du bör ha i åtanke för att så snabbt och enkelt som möjligt hitta en långivare som kan erbjuda det bästa billånet just för dig. Du ser några exempel i listan här nedanför.
Ställ dig följande frågor för att hitta bästa billånet för dig
- Hur ser ansökningsprocessen ut?
- Vilka lånebelopp och återbetalningstider gäller?
- Vilka lånekrav måste man uppfylla?
- Hur lång är utbetalningsprocessen?
- Finns det några återbetalningsalternativ?
- Motsvarar supportens omfattning mina behov?
- Är hemsidan eller appen tillräckligt användarvänlig?
Ta hjälp av en låneförmedlare
Det smidigaste sättet att jämföra låneerbjudanden är hos en låneförmedlare. Du behöver bara skicka in en enda ansökan och sedan vänta på att få erbjudanden från de långivare som vill bevilja dig ett billån. Sedan tar du det alternativ som passar dig bäst.
Fördelen med att jämföra långivarnas erbjudanden hos en låneförmedlare är även att det bara tas en enda kreditupplysning på dig i stället för flera under kort tid. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att din kreditvärdighet ska försämras.
Vilket billån är bäst?
Vilket som är det bästa billånet är omöjligt att svara på, eftersom det är helt individuellt och beror på hur din ekonomi ser ut, vilken bil du planerar att köpa och om du vill låna med bilen som säkerhet eller hellre tar ett privatlån. Du måste helt enkelt själv avgöra vilket lån som matchar med just dina förutsättningar och behov.
Ta hjälp av tabellen högst upp och ha våra tips i åtanke när du jämför långivare och erbjudanden, så kommer du snabbt hitta det bästa alternativet för dig.
Hur får jag billigaste räntan på billånet?
För att få en så låg ränta som möjligt på billånet finns det några saker att tänka på. Det gäller även dig som vill sänka räntan på ett befintligt billån. Du ska börja med att jämföra långivarnas räntor, antingen hos en låneförmedlare eller i vår tabell högst upp på sidan. Då ser du snabbt vilka eller vilket alternativ som blir billigast för dig.
Andra tips för att sänka räntan på billånet
- Fokusera på den effektiva räntan. Du ska framför allt titta på den effektiva räntan eftersom avgifter utöver själva räntan, som uppläggnings- och aviavgifter, redan är inbakade. Det ger med andra ord den mest rättvisa bilden av vad lånet kommer att kosta per månad.
- Byt till ett mer prisvärt lån. Även om du redan har ett billån kan det vara bra att jämföra långivarnas räntor då och då och se om du kan hitta ett mer prisvärt alternativ. Om du kan lösa det befintliga lånet och byta till en annan långivare kanske du kan få en lägre ränta.
- Ta lån med bilen som säkerhet. Som vi nämnde i början blir räntan i de flesta fall lägre om du tar billån med bilen som säkerhet, än om du tar ett privatlån.
Hur fungerar billån med restvärde?
Att ta billån med restvärde innebär att man lånar en mindre summa för att sedan kunna sälja bilen i framtiden. Din långivare gör en bedömning av bilens förväntade värde om ett antal år, och under låneperioden amorterar du ett belopp motsvarande bilens värdeminskning. Du kan kvitta bilens restvärde när låneperioden har löpt ut.
Var ansöker jag om billån med restvärde?
Det går i regel att ansöka om billån med restvärde direkt hos en bilhandlare. Fördelen med det är att du då kan byta bil hos samma bilhandlare när det är dags för det. Nackdelen är att du är tvungen att rätta dig efter bilhandlarens villkor och räntor, även om du ser att det finns bättre erbjudanden hos andra långivare.
Tänk på! Du kan bara få billån med restvärde hos en bilhandlare. Om du planerar att köpa bil hos en privatperson är det privatlån som gäller.
Ett billån med restvärde kräver oftast en kontantinsats på 20 procent av bilens värde, och om du har siktet inställt på en ny bil kan det bli en relativt stor summa. Den här sortens lån kanske därför passar bäst för dig som redan har pengar till kontantinsatsen eller planerar att sälja din gamla bil.
Vanliga frågor om billån
Det är i de flesta fall möjligt att få lån på upp till 600 000 kronor, men det är dina ekonomiska förutsättningar och återbetalningsmöjligheter som avgör hur mycket just du får låna.
När du tar billån med restvärde lånar du ett mindre belopp för att sedan kunna sälja bilen framöver. Långivaren gör en bedömning av bilens värde om ett visst antal år, och under låneperioden amorterar du ett belopp som motsvarar värdeminskningen på bilen. Du kan kvitta bilens restvärde mot resterande skuld när låneperioden löpt ut.
Om du ska välja ett billån med eller utan säkerhet beror på om du har möjlighet att betala en kontantinsats eller inte, men även hur mycket bilen kostar och om du köper den privat eller hos en bilfirma. Fördelen med att ta lån med bilen som säkerhet är att räntan oftast blir betydligt lägre.
Det finns flera krav du måste uppfylla för att beviljas ett billån. Du ser de allra vanligaste längre upp på sidan under rubriken Vem kan få billån?. Men alla långivare har olika krav, så se till att du kollar vilka krav som gäller innan du ansöker om lån.