Vad är ett banklån?

Banklån kan egentligen användas som ett samlingsnamn för olika typer av lån, men precis som namnet antyder är det ett lån som du tar från en bank. I praktiken ingår du alltså ett avtal med en bank för att få låna ett visst belopp. Du kan ta banklån med säkerhet, till exempel i form av värdepapper eller hus, men även utan säkerhet. Det senare kallas även privatlån eller blancolån.

Ska jag betala ränta och amortering på banklån?

Ja, du betalar ränta på banklånet varje månad, och du kan även amortera på lånet. Att amortera innebär att du betalar av själva skulden. Det finns två olika amorteringsmodeller: rak amortering och annuitet. Vilken modell som banken använder för att räkna ut ditt amorteringsbelopp ska framgå i ditt låneavtal.

Rak amortering

Med rak amortering betalar du av på lånet med ett fast belopp varje månad, och utöver det även ränta. Du betalar mer i början av lånetiden eftersom räntekostnaden baseras på lånets storlek. Men ju mer du amorterar på lånet, desto lägre blir räntekostnaden. Det är framför allt bostadslån och vissa konsumtionslån som har rak amortering.

Annuitetslån

Med annuitet betalar du ett lika stort belopp varje betalningstillfälle, och det beloppet inkluderar både amortering och ränta. Den totala räntekostnaden för lån med annuitet blir dock högre än lån med rak amortering. Blancolån, privatlån och fordonslån är ofta annuitetslån.

Räkna på kostnaden innan du tar ett banklån

Innan du ansöker om ett banklån bör du räkna på hur mycket lånet kommer att kosta dig, i alla fall på ett ungefär. På så vis kan du avgöra om du har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att betala tillbaka på lånet varje månad.

Kom ihåg att vissa engångsavgifter kan tillkomma, exempelvis uppläggningsavgift.

Vem kan få ett banklån?

Bankerna har ofta flera krav du måste uppfylla för att godkännas som låntagare. Kraven kan dock variera mellan olika banker, men nedan ser du krav som de allra flesta banker ställer på dig som ansöker om lån.

För att få ett banklån måste du i regel

  • Ha en viss årsinkomst
  • Vara över 18 år (i vissa fall över 20 år eller äldre)
  • Ha ett svenskt personnummer och vara folkbokförd i Sverige
  • Vara utan skulder hos Kronofogden

Kan jag få banklån om jag har betalningsanmärkningar?

Det är inte omöjligt, men helt klart svårare. Vissa banker fokuserar på din ekonomiska situation som helhet och kan se förbi betalningsanmärkningar, men räntan blir i princip alltid högre än om du hade varit fri från anmärkningar.

Tips! I tabellen högst upp på sidan kan du filtrera din sökning på Har betalningsanmärkning. Då visar vi bara banker och låneförmedlare som accepterar betalningsanmärkningar.

Sedan är det viktigt att du själv tar en funderare på om det är en bra idé att du tar ett lån. Grundar sig din betalningsanmärkning i en ostabil ekonomi där du är tveksam på om du kommer kunna betala av eventuella lån? Då bör du inte ansöka om ett banklån. Är din ekonomi stabil i övrigt kommer du troligtvis klara att ta (och betala tillbaka) ett banklån trots att du har en betalningsanmärkning.

Hur stort banklån kan man få?

Hur mycket du kan låna varierar mellan olika banker, men tar du ett lån utan säkerhet ligger maxbeloppet vanligtvis mellan 10 000 och 600 000 kronor. Har du en säkerhet för lånet kan du ofta låna mer än så. Men oavsett så är det i slutändan din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga som avgör hur mycket banken är villig att låna ut till dig.

Vilket banklån har bästa räntan?

Bankerna sätter en individuell ränta utifrån din kreditvärdighet och dina återbetalningsmöjligheter. Därför går det inte riktigt att säga var just du kan få den bästa räntan på banklånet. Men i tabellen högst upp på sidan kan du se vilka räntor långivarna erbjuder, vilket ger dig en bra bild av vad du kan förvänta dig.

Så ansöker du om banklån

Det finns flera sätt att ansöka om ett banklån. Du kan besöka något av bankens fysiska kontor, men det smidigaste är att ansöka via bankens hemsida eller app. Om du vill se vilken ränta du kan bli erbjuden hos olika banker är det absolut smidigast att ansöka via en låneförmedlare. Då tas dessutom bara en kreditupplysning på dig, vilket är mer fördelaktigt för din kreditvärdighet. Här nedanför går vi igenom hur du ansöker om banklån online, oavsett om du gör det direkt hos banken eller via en förmedlare.

Ansök om banklån online: 3 enkla steg

1. Fyll i en låneansökan

På bankens eller låneförmedlarens hemsida får du fylla i en ansökan digitalt och i regel identifiera dig med BankID. Uppgifter du kan behöva ange är exempelvis lånebelopp, återbetalningstid, personnummer, inkomst, boende och kontaktuppgifter.

2. Vänta på erbjudanden från banken

När du har skickat in din ansökan gör banken eller låneförmedlaren en kreditprövning på dig. Går du via en låneförmedlare får du ofta direkt ett preliminärt besked om du är godkänd som låntagare, och sedan återkommer de med erbjudanden från de banker som är villiga att låna ut pengar till dig. Ansöker du direkt hos banken kan det ta några dagar att få ett erbjudande. Oavsett hur du har ansökt är det upp till dig om du vill acceptera erbjudandet eller ej.

3. Acceptera erbjudande och vänta på utbetalningen

Får du flera erbjudanden via låneförmedlaren väljer du det som du tycker låter mest förmånligt för dig och signerar avtalet med banken. Har du ansökt direkt hos banken och accepterar deras erbjudande är det också bara att skriva under avtalet och vänta på att pengarna ska betalas ut. Utbetalningstiden kan variera mellan olika banker, men räkna med någonstans mellan 1 och 5 arbetsdagar.

Vanliga frågor om banklån

Lånar banken ut till mig med betalningsanmärkningar?

Vissa banker kan ge dig lån trots att du har betalningsanmärkningar, men överlag är det svårare. Du får i regel dessutom vara beredd på att få en högre ränta än om du inte hade haft några anmärkningar.

Får jag banklån om jag har skulder hos Kronofogden?

Chansen att få ett banklån om du har en aktiv skuld hos Kronofogden är väldigt liten. 

Vilken ränta får man på banklån?

I tabellen högst upp på sidan ser du inom vilket spann bankernas och långivarnas effektiva ränta ligger. Det kan alltså skilja sig mellan olika banker. Dessutom sätter banken alltid en individuell ränta utifrån dina ekonomiska förutsättningar.

Ska jag amortera på banklån?

Du kan amortera på banklån för att minska lånebeloppet och således även räntekostnaderna. Läs mer om de olika amorteringsmodellerna högre upp på den här sidan.

Hur stort banklån kan man få?

Hur stort banklån du kan får beror på dina ekonomiska förutsättningar och vilket slags lån det gäller. Ska du låna utan säkerhet ligger maxbeloppet ofta på upp till 600 000 kronor, medan du i regel kan ansöka om större belopp när du lånar med säkerhet.