Köp begagnad bil istället för fabriksny

5 december, 2018

Transport

När du köper en ny bil får du en bil i allra bästa skick med den absolut senaste tekniken. Du kan dock hitta begagnade bilar på som uppfyller samma kriterier som en fabriksny bil. Genom att köpa en ett år gammal bil kan du spara över 40 000 kronor.

Bilmarknaden går bättre än någonsin och det är framförallt begagnatmarknaden som är glödhet. Årligen köps och säljs över en miljon begagnad bilar i Sverige och den siffran fortsätter bara att stiga. Förr köpte många fabriksnya bilar för att slippa problem som begagnade bilar medförde men i takt med att bilarna blivit bättre har kundernas tänkesätt förändrats. Idag kan bilköparna hitta riktigt bra begagnade bilar i nyskick till ett mycket bättre pris.

Fabriksnya bilar har den största värdeminskningen de första tre åren för att sedan successivt minska. Hur mycket en ny bil sjunker i värde varierar mellan både märken och modeller men en värdeminskning på cirka 30 procent de två första åren är inte ovanligt.

Ju äldre bil du köper desto mer pengar finns det att spara. Men vill du trots allt ha en bil som är i nyskick och kommer med den senaste tekniken räcker det med att titta på bilar som är ett par år gamla. Du kan ändå spara tiotusentals kronor.

Om du köper en ett år gammal Volkswagen Passat istället för en helt ny direkt från fabriken kan du spara cirka 46 485 kronor.

Se hur mycket du kan spara på att köpa en begagnad bil

kr
år

Du kan spara

1 788 kr

per vecka

7 748 kr

per månad

92 970 kr

per år

 • Vecka
 • Månad
 • År

Saker du bör göra innan du köper begagnad bil

 • Titta efter skador i lacken. Granska bilens yttre för att vara säker på att den är i gott skick. Börja med att titta efter skador i lacken eller på rutorna.  Titta även efter färgskiftningar vilket kan vara ett tecken på omlackering, om så är fallet fråga varför. Har bilen några år på nacken är det även bra att titta extra noga om det finns tendenser till rost.
 • Kolla att klädseln är hel och ren. Ta även en titt inne i bilen och titta så att klädseln är hel och ren. Det är även viktigt att du kollar så att säkerhetsbältena rullar ut och in på ett smidigt sätt. Använd även näsan och lukta, unken lukt kan vara tecken på fuktproblem. I bagageutrymmet ska det också finnas ett lagningskit eller reservhjul.
 • Undersök motorutrymmet. Titta i motorutrymmet efter eventuella oljeläckage. Undersök även packningar och slangar efter torkat gummi, det kan innebära skada.
 • Kolla dokumentation. Se till att det följer med en instruktionsbok och servicebok samt att alla servicebesök är gjorda. Säkerställ att servicen är gjord hos en auktoriserad verkstad, annars kommer inte en eventuell nybilsgaranti fortsätta gälla.
 • Provkör. Be alltid om att få provköra bilen så du kan få en känsla för hur den känns att köra. Känn efter om ljudnivån, körställningen, motorn och lastutrymmet passar dig. Ett tips är även att stänga av stereon för att lättare uppfatta konstiga ljud från motorn eller växellådan.

Har du inte kunskaperna som krävs för att göra en grundlig undersökning kan du alltid låta en oberoende teststation kontrollera bilen eller låta någon bilkunnig vän titta på den.

E-handelsbutiker som säljer begagnade bilar

 • Bilauktion på nätet
 • Billån med bilgaranti
 • Testade av fordonstekniker
Gå till Kvdbil

Vanliga frågor om bilar


Så har vi räknat

Bakgrund

Uträkningen är baserad på den genomsnittliga värdeminskningen för en bilmodell. Hur mycket en bil sjunker i värde beror på en mängd faktorer, däribland bilmodell.

 • Volkswagen Passat är den mest annonserade bilmodellen på Blocket. 1
 • Volkswagen Passat har en genomsnittlig värdeminskning på 30 procent de två första åren. 2
 • En Volkswagen Passat Sportscombi kostar från 309 900 kronor nypris (november 2018). 3

Uträkningar

Faktorer Uträkning
Totalt sparande ett år gammal bil 309 900 kr x 30 procent / 2 år = 46 485 kr/år

Slutsats

Om du köper en ett år gammal bil istället för en fabriksny kan du spara cirka 46 485 kronor.

Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@spartips.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *