Jämför billån och hitta det billigaste

7 januari, 2019
En bild på ett par som köper en bil hos en bilhandlare

Transport

Att köpa en ny bil är ingen bra affär och därför vänder sig många till begagnatmarknaden. I samband med köpet är det vanligt att man tar ett billån för att finansiera bilen. Välj dock inte första bästa billån. Jämför aktörernas räntor och välj den billigaste. Du kan spara tusentals kronor i minskade räntekostnader.

Personbilen står för drygt 77 procent av vårt resande och idag finns det över fyra miljoner bilar i Sverige. Det finns tusentals bilar ute till försäljning varje dag, både fabriksnya och begagnade. Vi svenskar köper nya bilar varje år och det allra vanligaste är att vi tittar på begagnatmarknaden. Att köpa en fabriksny bil är inte längre ett självklart alternativ eftersom bilen rasar i värde de första åren.

I samband med bilköpet är det vanligt att man tar ett billån för att finansiera bilen. Billånet kan antingen vara med eller utan bilen som säkerhet. Vill du ha ett billån med säkerhet måste du köpa din bil hos en bilhandlare och vara beredd att lägga minst 20 procent i kontantinsats. Köper du istället en bil utan säkerhet är ditt billån ett vanligt privatlån som du kan finansiera hela bilen med. Du kan då köpa bilen hos både en bilhandlare och en privat säljare.

Att köpa bilen hos en privat säljare kan vara fördelaktigt för dig då priset oftast är lägre än hos en bilhandlare. Men det finns faktiskt mer pengar att spara och det är genom att jämföra långivarnas räntor när du ansöker om ditt billån. Räntorna kan skilja sig kraftigt åt mellan olika långivare. Med en jämförelse kan du hitta den billigaste långivaren och spara cirka 2 800 kronor i minskade räntekostnader.

Se hur mycket du kan spara genom att jämföra billån

kr
procent / ränta
procent / ränta

Du kan spara

54 kr

per vecka

233 kr

per månad

2 800 kr

per år

 • Vecka
 • Månad
 • År

Så gör du för att hitta det billigaste billånet

 1. Bestäm dig för vad bilen får kosta. Det första du måste göra i jakten på en bil är att bestämma dig för vad bilen får kosta. Innan du vet vad du har råd med kan du inte börja leta efter en bil.
 2. Hitta en bil. Ge dig ut på begagnatmarknaden och leta efter en bil. På exempelvis Autouncle finns tusentals begagnade bilar ute till försäljning. Där är det även möjligt att sortera bilar efter pris, antal mil, bilmodeller och andra kriterier du kan tänkas ha.
 3. Bestäm dig för hur stort lån du behöver. När du hittat en bil som motsvarar din kriterier och du vet vad den kostar måste du bestämma dig för hur stort lån du behöver. Har du sparade pengar kan du använda dig av dem för att på så sätt minska ditt lån och i slutändan även kostnaden för lånet.
 4. Ta hjälp av en låneförmedlare och ansök om ett lån. När du vet hur mycket pengar du behöver låna ansöker du om ditt lån hos en låneförmedlare. Låneförmedlaren kontaktar därefter flera långivare och återkommer med deras erbjudanden.
 5. Jämför långivarnas räntor. Jämför långivarnas räntor och välj den som kan erbjuda det billigaste lånet.

Jämför billån från de stora långivarna

 • Listar Sveriges största långivare
 • Räntor och villkor uppdateras dagligen
 • Räntor från 2,95 procent
Jämför billån

Frågor om billån


Så har vi räknat

Bakgrund

I uträkningen har vi använt oss av en ränta på 6,95 procent och en ränta på 4,95 procent. Räntorna återfinns inom Samblas räntespann på mellan 3,01 – 22,59 procent. Hur mycket du i slutändan kan spara på att jämföra aktörernas olika räntor beror på flera faktorer. Dels påverkar din kreditvärdighet vilken ränta du får, dels påverkar din avbetalningsplan hur mycket du får betala i ränta. Vår uträkning ger dig endast en fingervisning om hur mycket du kan spara på att jämföra räntorna och välja den billigaste.

 • Den vanligaste bilen på begagnatmarknaden är Volkswagen Golf. 1
 • En Volkswagen Golf minskar 9 procent i värde det första året 2 och kostar cirka 140 000 kronor. 3

Uträkningar

Faktorer Uträkning
Räntekostnad med ränta på 6,95 procent 140 000 kr X 6,95 procent = 9 730 kr
Räntekostnad med ränta på 4,95 procent 140 000 kr X 4,95 procent = 6 930 kr
Skillnad mellan de två räntorna 9 730 kr - 6 930 kr = 2 800 kr

Slutsats

Genom att jämföra räntorna när du tar ett privatlån för att köpa bil kan du spara 2 800 kronor.

Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@spartips.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *