Frys mat som riskerar att bli gammal

7 december, 2018
En bild på mat i matlådor

Mat & dryck

Matsvinnet i världen ökar och ett genomsnittligt hushåll på fyra personer slänger cirka 1 kg mat om dagen. Istället för att kasta maten kan du frysa in den och äta den vid ett senare tillfälle. På ett år kan du spara tusentals kronor.

Runt om i världen kastas det mat helt i onödan. Mat som är fullt ätbar slängs i soporna vilket får förödande konsekvenser för vårt klimat. Enligt en ny rapport från Boston Consulting Group kastas cirka en tredjedel av all mat som produceras. Samtidigt som detta sker går hundratals miljoner människor hungriga världen över.

I Sverige kastar ett genomsnittligt hushåll på fyra personer 1 kg mat per dag. Det innebär 365 kg mat om året för en enda familj. Att kasta så mycket mat påverkar inte bara klimatet på ett negativt sätt utan även din plånbok.

Ett misstag många gör är att låta maten stå i kylskåpet utan att äta upp den. När de väl upptäcker maten har den hunnit bli dålig. Om du vet med dig att du inte kommer äta upp maten inom ett par dagar är det bättre att frysa in den. Då håller den längre och du kan ta fram och äta den när du blir sugen på maträtten igen.

Genom att frysa in maten innan den blir dålig sparar du inte bara in cirka 57 portioner om året, du sparar även 1 500 kronor samtidigt som du gör miljön en tjänst. Är ni dessutom flera i ditt hushåll sparar ni ännu mer pengar som kan läggas på andra roliga saker.

Se hur mycket du kan spara på att frysa in din mat

portion / vecka

Du kan spara

29 kr

per vecka

126 kr

per månad

1 508 kr

per år

  • Vecka
  • Månad
  • År

Så undviker du att kasta mat

Förutom att frysa in maten innan den blir dålig finns det flera saker du kan göra för att slippa slänga mat i onödan.

  • Laga inte mer mat än som går åt. Det låter kanske självklart men laga inte mer mat än du och din familj äter upp. Om du tittar i recept när du lagar mat står det hur många portioner en viss mängd mat ska räcka till. På så vis kan du få en uppfattning om hur mycket du behöver laga.
  • Gör matlådor och ta med till jobbet. Blir det mat över från middagen är det perfekt att göra en matlåda och ta med till jobbet. Du slipper då köpa en dyr lunch ute samtidigt som du får god hemlagad mat även på jobbet.
  • Bjud över vänner på middag. Har du lagat mycket mat som inte kommer gå åt kan du alltid bjuda över några vänner på middag. Att bjuda över vänner på middag uppskattas väldigt mycket och är du en av många som lever ett hektiskt liv är det ett perfekt tillfälle för att få lite kvalitetstid tillsammans.

Vanliga frågor om mat


Så har vi räknat

Bakgrund

Uträkningen baseras på statistik om svenskarnas matsvinn.

  • Ett hushåll på fyra personer kan spara 6 000 kronor om året på att minska sitt matsvinn. Det innebär 1 500 kronor per person. 1
  • En hemlagad matlåda kostar cirka 29 kronor. 2

Uträkningar

Faktorer Uträkning
Antal matlådor som kastas årligen 1 500 kr / 29 kr = 51,7 matlådor

Slutsats

Om du fryser in mat istället för att kasta den när den blir gammal får du ytterligare 52 måltider varje år samtidigt som du sparar cirka 1 500 kronor.

Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@spartips.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *