Förhandla ner din bolåneränta

18 oktober, 2018

Ekonomi

Många betalar för mycket för sina bolån. En för hög bolåneränta kan för ett vanligt hushåll innebära extrakostnader på tusentals kronor per år. Genom att jämföra långivarna och vara beredd att förhandla din ränta kan du sänka dina kostnader drastiskt.

En stor del av svenska hushåll har onödigt höga boendekostnader. En av de största anledningarna till detta är ofördelaktiga bolån. För ett hushåll kan det innebära att man betalar tusentals kronor mer än man behöver. På ett år kan en genomsnittlig bolånetagare spara över 12 000 kronor genom att förhandla ner sin bolåneränta.

Genom att jämföra flera långivares bolån får du enkelt en överblick över räntorna och kan se om du betalar onödigt mycket för ditt lån. Det gäller även att vara beredd att förhandla med din långivare och att byta bank.

Se hur mycket du kan spara på att förhandla ner din bolåneränta

kr
%
%

Du kan spara

234 kr

per vecka

1 015 kr

per månad

12 180 kr

per år

 • Vecka
 • Månad
 • År

Så förhandlar du ner din bolåneränta

 1. Se aktuella listräntor. De kan enkelt jämföra aktuella bolåneräntor här. Då får du snabbt en översikt över vilka snitträntor bankerna har erbjudit sina kunder senaste månaderna.
 2. Förhandla ner ditt nuvarande bolån. Ser du att din bolåneränta är förhållandevis hög, kontakta din bank och be om att få en lägre ränta. Förklara varför du bör ha en lägre ränta och att andra långivare har fördelaktigare villkor. Säg att du ändå funderar på att byta bank (även om du inte har tankar på det i dagsläget).
 3. Håll dig uppdaterad. Efter att du har lyckats sänka din bolåneränta gäller det att fortfarande ha uppsikt över marknaden. Kanske erbjuder en annan långivare en ännu lägre bolåneränta en tid därefter, då finns det fortfarande pengar att spara.

Om din bank inte vill sänka bolåneräntan

 • Kontakta andra banker. Om din bank inte går med på att sänka bolåneräntan, kontakta andra banker och fråga om du kan få bättre bolåneränta hos dom om du byter till dom.
 • Använd en bolåneförmedlare. Om du inte orkar kontakta alla banker direkt kan du använda bolåneförmedlare som tar in offerter åt dig. Du fyller bara i dina uppgifter så får du offerter från flera banker och kan enkelt jämföra och välja bästa erbjudandet.

Rekommenderad tjänst som jämföra bolåneräntor

 • Sveriges ledande bolåneförmedlare
 • Kostnadsfri jämförelse
 • Endast en kreditupplysning
Läs mer

Så har vi räknat

Bakgrund

För att räkna ut hur mycket man kan spara på att förhandla sin bolåneränta har vi jämfört Nordeas listränta med MittBolåns snittränta senaste månaden. Vi använder oss av Nordeas räntor då man är den största banken i Sverige. 1 I exemplet har vi inte tagit hänsyn till någon amortering.

 • Det genomsnittliga bolånet är drygt 2 100 000 kronor. 2
 • Nordeas listränta på tremånadersräntan är 1,89 procent (september 2018). 3
 • MittBolåns snittränta på tremånadersräntan är 1,31 procent (september 2018). 4

Uträkningar

Faktorer Uträkning
Räntekostnad med Nordeas listränta 2 100 000 kr x 1,89 % = 39 690 kr
Räntekostnad med MittBolåns snittränta 2 100 000 kr x 1,31 % = 27 510 kr
Skillnad mellan listränta och snittränta 39 690 kr - 27 510 kr = 12 180 kr

Slutsats

Om du t.ex. har ett bolån på 2 100 000 kronor och lyckas förhandla ned din tremånadersränta till 1,31 procent istället för att nöja dig med listräntan på 1,89 procent kan du spara 12 180 kronor om året.

Erik Hammarstedt

Skribent

erik.hammarstedt@spartips.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *