Få alla fakturor på autogiro

1 oktober, 2018

Ekonomi

I genomsnitt har vi svenskar fem återkommande pappersfakturor varje månad. Att få fakturorna hemskickade på papper är inte bara dåligt för miljön det kostar också pengar. Genom att välja att betala på autogiro istället kan du spara hundratals kronor varje månad.

Om du fortfarande betalar dina räkningar med pappersfakturor går det varje månad åt onödiga pengar på återkommande fakturaavgifter. Fakturaavgifternas storlek skiljer sig från företag till företag men kostar i snitt 25 kronor per pappersfaktura.

För att slippa fakturaavgifterna bör du överväga att istället betala dina räkningar med autogiro. Då betalas dina räkningar automatiskt på förfallodagen utan att du behöver tänka på varken fakturaavgifter eller eventuella påminnelseavgifter.

I genomsnitt har vi svenskar fem återkommande pappersfakturor, om det även gäller dig och samtliga omfattas av en månadsavgift på 25 kronor innebär det att du kan spara 125 kronor varje månad genom att betala räkningarna på autogiro. Detta innebär att du kan spara 1 500 kronor varje år samtidigt som du värnar om miljön då det inte används något papper för dina fakturor.

Se hur mycket du kan spara genom att betala räkningar på autogiro

kr / st
st / månad

Du kan spara

29 kr

per vecka

125 kr

per månad

1 500 kr

per år

  • Vecka
  • Månad
  • År

Så ansluter du dig till autogiro

  1. Logga in på internetbanken. Det första du behöver göra när du ska ansluta dig till autogiro är att logga in på din internetbank.
  2. Anslut dig till autogiro. Väl inne på internetbanken kan du ansluta dig till autogiro. Exakt hur du gör detta beror på vilken bank du har. Lyckas du inte lösa det själv kan du alltid kontakta bankens kundtjänst.
  3. Signera och avsluta. Slutför därefter anslutningen till autogiro. Ofta gör du detta genom att signera med mobilt bank-ID eller e-legitimation men återigen kan det skilja sig åt beroende på vilken bank du har.

Vanliga frågor om räkningar på autogiro


Så har vi räknat

Bakgrund

I exemplet har vi räknat ut hur mycket en genomsnittssvensk kan spara varje år genom att betala på autogiro istället för pappersfaktura.

  • En genomsnittlig fakturaavgift ligger på 25 kronor. 1
  • I genomsnitt har svenskarna fem återkommande pappersfakturor. 2

Uträkningar

Faktorer Uträkning
Kostnad pappersfakturor varje månad 25 kr x 5 st = 125 kr
Årlig kostnad pappersfakturor 125 kr x 12 månader = 1 500 kr

Slutsats

I genomsnitt kan du spara 1 500 kronor om året på att betala alla räkningar på autogiro istället för pappersfaktura.

Lovisa Biwall Sandberg

Skribent

lovisa.biwall.sandberg@spartips.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *