Jämför Mobila bredband

Börja här
Data

2

-
+
Fler val
Sortering
Rensa filter

0 mobila bredband hittades

Sortera på
Sortera på
Inga leverantörer hittades. Prova ett annat val.
Data Normalhastighet Bindning Startavgift Kostnad
Visa fler

Så hittar du det bästa mobila bredbandet

För att du ska bli nöjd med ditt mobila bredband bör du se till att det kan uppfylla dina krav du har som internetanvändare. Därför bör du jämföra dina alternativ gällande datamängd och överföringshastighet. Glöm inte heller bort att jämföra operatörernas täckning. Utan bra täckning kan du inte surfa överhuvudtaget.

Jämför leverantörernas datamängd och överföringshastighet

Sortera och jämför priserna på mobila bredband utifrån den datamängd du vill ha. Hur mycket data du behöver beror på ditt surfande och om flera ska använda det mobila bredbandet.

Ska det mobila bredbandet vara den primära källan till internet krävs mycket data. Ska det bara användas på resande fot räcker det med mindre data.

Ungefär så här länge räcker 1 GB surf:

  • 14 timmar musik. Med 1 GB surf kan du lyssna på musik i ungefär 14 timmar.
  • Film i en timme. Med 1 GB är det möjligt att titta på film i cirka en timme. Tittar du i HD eller Full HD kommer det däremot dra mer surf och du kan inte titta lika länge.
  • Besöka 300 hemsidor. Du kan besöka cirka 300 hemsidor med 1 GB. Återigen är detta en ungefärliga siffra. Hemsidor med exempelvis många bilder drar mer data än vad en hemsida utan bilder gör.

Utöver mängden data vill du även jämföra överföringshastigheten, vilket är den tid det tar att föra över information från punkt A till punkt B.

Det kan du göra med överföringshastigheten:

  • 2–10 Mbit/s – Fungerar när du surfar på hemsidor och kollar mejlen, men klarar inte mycket mer än så. Cirka 8 Mbit/s krävs för att titta på lågupplöst video.
  • 40–60 Mbit/s – Med denna hastighet kan du surfa snabbt, streama musik med bästa kvalitet och streama filmer i Full HD.
  • 100+ Mbit/s – Nu kan du surfa blixtsnabbt, streama filmer i Full HD helt problemfritt och ladda ned stora filer på kort tid.

Det är många faktorer som påverkar hastigheten, alltifrån täckning till egen utrustning och hur många som surfar samtidigt i området. Därför varierar hastigheten ofta från olika användningstillfällen.

Överföringshastigheten som leverantören marknadsför är en teoretisk maxhastighet. Troligtvis kommer du som konsument inte upp i den nivån. Mobila bredband erbjuder allt snabbare överföringshastighet men fasta bredband är fortfarande snabbast.

Välj en operatör med bra täckning där du bor

Operatörerna har olika bra täckning i olika delar av landet. Välj därför en operatör med bra täckning där du tänker använda ditt mobila bredband som mest. Du tar reda på hur bra täckningen är genom att titta på operatörernas täckningskartor. Kartorna finns på operatörernas hemsidor.

Du kan förbättra svag täckning. Det går att förbättra täckningen genom att köpa till en extern antenn och koppla den mot det mobila bredbandsmodemet.

Tänk på! Saknar du täckning helt finns det ingenting du som privatperson kan göra.

En del operatörer använder sig av samma nät. Det innebär att täckningen mellan dessa operatörer är densamma. I tabellen ovan kan du se vilka operatörer som delar mobilnät.

Frågor och svar om mobila bredbandSpartips inom mobila bredband

Visa fler spartips