Foto: Daniele Mezzadri/Shutterstock.com
De snabbt stigande elpriserna har tvingat många hushåll att bli mer medvetna om sin egen förbrukning för att få pengarna att räcka till. Och det finns faktiskt en hel del du kan göra i vardagen för att dra ner på dina elkostnader. Vi berättar allt du behöver veta här nedanför.
Våra 10 bästa tips på hur du sänker dina elkostnader
Det finns flera saker du själv kan göra för att få ner elkostnaderna. Vissa är mycket enkla och något du kan tänka på varje dag, medan andra kräver lite mer ansträngning och eftertanke. Läs mer om våra 10 bästa tips här nedanför och få kontroll över elförbrukningen där hemma.
1. Dra ner på långduscharna
Energianvändningen påverkas rätt rejält av hur ofta och även hur länge du duschar. Drar du ner duschandet från 15 till 5 minuter minskar du förbrukningen med hundratals kilowattimmar. Ett annat tips är att skaffa ett snålspolande duschmunstycke för att spara på varmvattnet.
2. Håll inomhustemperaturen på rimlig nivå
Det kommer väl kanske inte som någon överraskning att en stor del av elförbrukningen går till att värma upp våra bostäder. Men det kan vara värt att fundera på hur hög temperaturen egentligen behöver vara i bostadens olika rum. Du brukar kanske inte vara lika mycket i hallen som i köket? Då kan du sänka temperaturen där. Genom att sänka med endast 1 grad minskar du energiförbrukningen med cirka 5 procent.
3. Välj diskmaskinen framför handdisk
Tvärtom mot vad man kanske kan tro går det åt betydligt mer energi att diska för hand än att använda diskmaskinen. Du använder nämligen mer varmvatten när du handdiskar. Kör alltid diskmaskinen helt full så sparar du ännu mer energi.
4. Tvätta vid lägre temperatur
Eftersom dagens tvättmedel är så effektiva finns det egentligen inget behov av att tvätta i högre temperaturer än 40 grader. Fyll alltid tvättmaskinen, använd gärna miljömärkt tvättmedel och tvätta i ett eko-program om du har möjlighet. Lufttorka tvätten i stället för att att använda torkskåp eller torktumlare, i alla fall så ofta du kan.
5. Åtgärda eventuella drag runt fönster och dörrar
Dubbelkolla listerna runt fönster och dörrar så att det är tätt. Upptäcker du att det drar bör du skaffa nya tätningslister för att förhindra att bostadens uppvärmningskostnader drar i väg i onödan.
6. Dra ur laddare när de inte används
Ta för vana att dra ur laddaren från eluttaget när mobilen eller någon annan enhet har laddat klart. Även om mobilen är bortkopplad på laddaren kommer laddaren fortsätta att dra ström så länge den sitter kvar i uttaget.
7. Håll temperaturen i kyl och frys så energieffektiv som möjligt
Både för matförvaringens och energianvändningens skull är det viktigt att hålla temperaturen i kyl och frys så energieffektiv som möjligt. Rekommendationen är att ställa in +5 i kylen och -18 i frysen för att hålla temperaturen på en bra nivå.
8. Släck lamporna när du inte behöver dem
Ett vanligt tips för att spara på elen är att släcka lamporna när du går ut ur ett rum eller lämnar hemmet. Men det vanligaste och enklaste är ofta det bästa, och om du tar det för vana att aldrig ha lampor tända när du egentligen inte behöver dem kommer du spara en hel del på elen. Installera rörelsesensorer eller en timer om du är rädd för att glömma.
LED-lampor har lägre energiförbrukning än glödlampor, så byt till LED för att spara ytterligare energi.
9. Koka upp vatten med vattenkokaren
Listans kanske enklaste tips måste nog vara att använda vattenkokaren till mer än bara te och snabbkaffe. Eftersom vattnet kokar upp snabbare i en kokare än i en kastrull på spisen, kan du med fördel använda den när du till exempel ska koka upp vatten till ägg, grönsaker eller pasta.
10. Dubbelkolla att elmätaren fungerar som den ska
Om du tycker att din elräkning är orimligt hög bör du dubbelkolla att det inte är något fel på elmätaren, även om det är relativt ovanligt. Statistiska centralbyrån (SCB) har tagit fram schabloner för elförbrukningen för olika bostadstyper, och dessa ser du här nedanför. Avviker din elförbrukning mycket från dessa siffror? Ja, då kan du behöva kolla upp hur det står till, både med din förbrukning och elmätaren.
Årsförbrukningen av el för olika bostadstyper
- Mindre lägenhet med centralvärme: 2 000 kilowattimmar
- Större lägenhet med centralvärme: 5 000 kilowattimmar
- Villa: 20 000 kilowattimmar
Tycker du att det är något som inte stämmer ska du börja med att gå igenom elförbrukningen i din bostad, gärna över tid, och fundera på vad som känns rimligt eller ej. Du hittar i regel information om din förbrukning på Mina sidor på elnätsbolagets hemsida. Försäkra dig även om att din elmätare inte har blivit kopplad till en annan bostad så att du betalar för någon annans el. Det är förvisso ovanligt, men kan hända.
Tyder dina undersökningar på att det är fel på elmätaren kan du höra av dig till elnätsbolaget som då hjälper dig vidare.
Bonustips: Byt till ett billigare elavtal
Känner du att dina elkostnader är orimligt höga kan det helt enkelt vara värt att se sig om efter annat elavtal. Om du hittar ett mer förmånligt elavtal än ditt nuvarande kan du i bästa fall kan spara flera hundra kronor i månaden. Det första du bör göra är att gå igenom din elförbrukning, men även skaffa dig en bra överblick över ditt nuvarande elavtal.
Du ska framför allt försäkra dig om att du inte har ett anvisningsavtal, det vill säga ett avtal som nätbolaget ger dig i väntan på att du själv tecknar ett elavtal när du flyttar. Anvisningsavtal kan nämligen vara upp till 70 procent dyrare än avtal du tecknar på eget bevåg.
Testar beskrivning
Testar rubrik över resultat
Därför är det viktigt att jämföra olika elbolag
För att kunna hitta ett bättre och billigare elavtal måste du jämföra både priser och avtalsvillkor hos olika elbolag. Tacka inte ja till första bästa, utan utgå ifrån dig själv och ställ flera alternativ mot varandra. Ett avtal som kanske är billigt och bra för grannen behöver varken vara bra eller det billigaste just för dig.
Det smidigaste sättet att jämföra erbjudanden från olika elbolag är att använda en tjänst som exempelvis Elskling eller Compricer. Där finns alla aktörer listade och du ser både totalkostnader, skatter och andra avgifter.
Titta på det här när du jämför elavtal
- Kostnaderna för olika avtalstyper (rörligt och bundet)
- Villkoren för bindnings- och uppsägningstid
- Särskilda villkor, till exempel gällande fullmakt och lösenavgifter
- Eventuella tilläggstjänster och försäkringskostnader
- Omdömen om elbolaget
Du bör även kolla upp startdatum för ditt nya avtal och när du kan säga upp ditt befintliga. Du vill inte avbryta ett elavtal i förtid eftersom det kan leda till avtalsbrott och lösenavgifter.
Ska jag ha bundet eller rörligt elavtal?
Huruvida du som konsument ska satsa på rörligt eller bundet elavtal är svårt att säga just nu, till och med för experterna. Elpriset påverkas av många yttre faktorer, så som vädret, tillgången till fossil energi och hur efterfrågan ser ut. Du ska alltid ta beslut utifrån dina egna behov och förutsättningar, men är du orolig för svängningar och har stor elförbrukning kan det faktiskt vara en god idé att binda avtalet.
Vilka faktorer påverkar elförbrukningen?
Eftersom det är många olika faktorer som påverkar elförbrukningen varierar också elkostnaderna rätt rejält mellan landets alla hushåll. Det gäller särskilt elförbrukningen i villor. Här nedanför ser du några exempel på faktorer som kan påverka hur höga eller låga elkostnaderna blir.
Hur mycket el som förbrukas i en villa beror till exempel på
- Hur bostaden värms upp
- Hur välisolerad bostaden är
- Antalet personer i hushållet
- Hur många apparater som används dagligen
- I vilken del av landet du bor
- Vilka elnätsavgifter som gäller i ditt område
- Elpriset
Enligt Energimarknadsbyrån är det värme, varmvatten och ventilation som påverkar energianvändningen allra mest. Under årets kallare månader är de normala elkostnaderna för villa betydligt högre än under sommaren, och om du dessutom till exempel använder elelement för att få upp värmen i delar av bostaden eller ofta tar varma bad kan elförbrukningen stiga rätt rejält.
Sammanfattning
På den här sidan har vi berättat om hur man med enkla medel kan dra ner på sin elförbrukning och således sänka elkostnaderna. Men du har också kunnat läsa om vilka faktorer som kan påverka elförbrukningen oavsett hur duktig du är på att släcka lamporna där hemma.
Börja redan i dag med att se över hushållets elanvändning och ditt nuvarande elavtal. Kanske ser du direkt vad du eller ni kan göra i vardagen för att spara på elen, eller också blir det tydligt att det helt enkelt är dags att byta till ett annat elbolag. Du kan tjäna en hel del bara på att öka din el-medvetenhet, och det hoppas vi att våra tips har bidragit till.
Lycka till!
Vanliga frågor om elkostnader
Det är framför allt värme, varmvatten och ventilation som påverkar elförbrukningen. Sedan kan det skilja sig något beroende på om du bor i villa eller lägenhet, men överlag är det dessa tre faktorer som drar mest el.
På natten mellan 02.00 och 04.00 är elen som billigast, medan den är dyrast mellan 07.00 och 09.00 på morgonen och mellan 17.00 och 19.00 på kvällen.
Det beror på vilken typ och storlek du har. Till exempel drar en 42 tums LED-tv cirka 60–80 watt när du har den på, medan samma tv drar mellan 1 och 3 watt när den är i stand by-läge.
Precis som vi skriver på den här sidan så finns det mycket som du själv kan göra i din vardag för att minska på elförbrukning och således sänka elkostnaderna. Du ser alla våra bästa tips längre upp. Men om elräkningen ändå känns alldeles för hög kan det vara en bra idé att försöka hitta ett bättre elavtal.